Frågor & Svar

Frågor om att sluta amma

Jag har fått lite frågor om det här med att sluta amma så jag tänkte ta upp det i ett snabbt inlägg 🙂

Fråga: Just det, hur gör du förresten nu att produktionen ska avstanna? Alltså använder du tex sport-bh? Mina bröst är inte spända direkt, men det ena är lite knöligt och lite ömt men det har inte blivit värre på den veckan vi slutat nu men det har inte blivit bättre heller direkt. Så läste jag att man kan använda sport-bh men läste också att man absolut inte ska göra det för att inte få mjölkstockning ? Så hur ska man göra? ?

Svar: Jag använder ingenting. Jag använde ingenting med Lucas heller. Mjölkproduktionen stannar ju av sig själv om man inte stimulerar den, men det tar lite tid. På mig så tog det ganska lång tid när jag slutade amma Lucas. Då trappade jag inte ner så långsamt som jag har gjort nu så då var jag tvungen att pumpa ut lite under första veckan för att inte få mjölkstockning. Men bäst är om man kan bara låta det vara för pumpningen stimulerar ju också. Och precis som du säger så kan sport-bh ge mjölkstockning. Ett tips för att stoppa mjölken när den rinner till är att pressa en hand emot ungefär som när man stoppar en blödning. Det är väldigt effektivt 🙂  Nu har jag inte ammat på 6 dagar men ena bröstet är fortfarande spänt och det rinner till ibland. Det är inte sådär silikonbröst-spänt så det är ingen fara, men man känner att det är ett mjölkbröst. Det andra bröstet slutade jag ge när Isadora började amma bara 1-2 gånger. Jag tycker det är enklare att bära henne när hon ammar på andra bröstet nämligen. Jag brukade stå amma intill hennes säng innan hon somnade 🙂 Hoppas det var svar på dina frågor och att din mjölkproduktion avstannar så smidigt som möjligt 🙂


Ser ni att linnet sitter lite snett? Det är brösten som är såpass olika stora att linnet inte kan sitta rakt 😛

Fråga: Kan du skriva hur du gjorde när du slutade amma Lucas eller länka till ett gammalt inlägg? Vore jättesnällt! Har en 16 månaders som fortfarande bara somnar vid bröstet och ibland när hon åker bil. Hon tar inte heller napp, flaska eller snutte. Nu håller hon på att få många tänder samtidigt så det känns inte som det är läge just nu att sluta amma men vill gärna ha tips för när det väl är dags. Egentligen vet jag inte om jag vill sluta helt än men vill att någon annan ska kunna söva henne också (har tagit varenda sövning i 16 månader nu ?). Vilket har gjort att jag inte varit iväg själv på kvällen på snart 1 1/2 år och det känns som det är dags för det snart ? Det jag tycker ska bli jobbigast med att sluta är om lillan blir jätteledsen, hon är väldigt fast vid ”tutten” och säger tutte och pekar på sin egen bröstkorg när hon vill amma ?

Svar: Jo, självklart! Jag känner igen mig så väl! Jag hade exakt samma situation och kan verkligen rekommendera att sluta nattamma först och alltså inte amma mellan vissa klockslag, t.ex. 23-05 eller vad du nu tycker känns bra. Det är mycket lättare för samvetet att inte total-neka sitt barn. I alla fall tyckte jag det. Jag sa till Lucas (även om han inte förstod) att klockan 5 skulle han få bröst. Det kändes bättre för mig och då var det lättare att genomföra. När jag hade slutat nattamma så var det lättare för Lucas att glömma bröstet och han kunde ”glömma” bort bröstet om jag höll honom mätt genom att vara steget före med mat och mellis och sånt. Här kommer en länk till exakt hur jag gjorde för att sluta nattamma: Recept på hur man slutar nattamma

Och här kommer alla inläggen som jag skrivit om att sluta nattamma – från start av projektet till slutet 🙂  Sluta nattamma

3 Comments

  • Anke

    Tack så mycket för ditt utförliga svar! Efter jag skrev frågan så tog jag ett långt varmt bad (mest för att jag började bli förkyld) och det varma vattnet hjälpte att knölarna försvann och nu är det bröstet också mjukt 🙂 hade likadant att dottern föredrog ena bröstet så har också lite snedda bröst ? Sen hade vi ju minskat amningen successivt så till slut ammade hon ju bara typ 1-2 ggr per natt på sin höjd innan hon slutade helt.

  • Anna

    Vi slutade också att nattamma på det sättet när sonen var 9 månader, bestämde ingen amning mellan 19-05. Trodde det skulle ta hus i helvete då vi ammat varje/varannan timme hela nätterna men det gick förvånansvärt bra! På dagarna fick han amma fritt och till en början ville han amma mer då men sen har han sakta ”glömt av” brösten. Nu har vi bara 05-amningen kvar och den försvinner kanske nu då pappa ska få ta denna natt själv då jag bara fick 4 timmars sömn natten som var och sedan jobbat hela dagen, så jag är helt slut och måååste få sova. Känns vemodigt, vet inte om jag är redo ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.