Gravid

Hur känns befruktningen?

Hur känns befruktningen?

Det är ganska vanligt att känna av ägglossningen, men inte alls lika vanligt att känna av befruktningen, men det händer ändå att kvinnor gör det. Jag är en av dom som har känt när jag blivit gravid. Jag har känt det två gånger och till och med lyckats bevisa att det var det jag kände (läs längre ner). Kroppen är så himla häftig alltså!

Hur känns befruktningen?

När jag kände befruktningen så kände jag både som ilningar, stick och hugg i sidan. Detta gick sedan över till en känsla av att ha håll. Jag har skrivit ganska detaljerat om detta i ett tidigare inlägg här: Kan man känna befruktningen

Hur vet jag att det var befruktningen jag kände?

När jag blev gravid med Lucas så hann vi bara försöka i 1,5 månad innan jag blev gravid. Jag hade aldrig varit gravid förut och jag hade ingen aning om hur det skulle kännas men ändå kände jag befruktningen den natten. Jag vet att det låter knäppt men det är helt sant! Jag hade inte haft någon riktig mens sen jag slutade med p-piller och jag kunde omöjligt veta vilken dag som jag hade ägglossning så att jag visste att jag blev gravid den där natten var enbart på grund av det jag kände. Naturligtvis var jag inte 100% säker eftersom detta var en ny känsla för mig, men jag hade mina misstankar som jag delade högt och lågt med folk… haha! Jag kan verkligen inte hålla tyst när jag är exalterat över något! 11 dagar senare syntes ett svagt streck på graviditetstestet – jag hade rätt!

När jag blev gravid med tvillingarna (slutade i MA tyvärr) så blev det hela ännu mer tydligt. Vi hade bara sex en endaste gång och cirka 2 timmar efter det sexet så blev jag avbruten mitt under uppackning av resväskor av ett tydligt och bestämt hugg i sidan och då utbrast jag förvånat ”Jag tror jag blev gravid!”. Vi hade inget mer sex efter det för jag ville bevisa för mig själv att jag hade känt rätt och mycket riktigt så blev det två tydliga streck på stickan när jag testade!

När jag blev gravid med Isadora så kände jag däremot ingenting. Vi var mitt uppe i försöken att bli gravid så jag analyserade varenda symptom men jag kände ingenting. Jag sa till och med till Jair att vi får försöka igen nästa månad för den här månaden blev det ingenting. Jag brydde mig inte ens om att testa med gravtest förrän Natural Cycles sa åt mig att jag var gravid! Då blev det en väldigt fart på mig. Haha!

hur känns befruktningen

Första gravidbilden med Isadora, här är jag i vecka 4!

Varför kan vissa känna av befruktningen men andra inte?

Jag har en teori om varför vissa kan känna av befruktningen men andra inte. Min teori är att vissa har en känsligare livmoder. Jag tror att dom som lider av mycket mensvärk eller som får ont när dom har ägglossning har större chans att känna befruktningen än andra. Jag tror också att det är därför som jag inte kände något med Isadora. Jag har inte lika känslig livmoder längre. Jag vet att många som har mycket problem med mensvärk får det bättre efter att dom har fött barn. Det blev inte bättre för mig efter Lucas, men efter graviditeten med tvillingarna så har mina menssmärtor förbättrats.

Har du känt av befruktningen? Hur kändes det för dig?
Upplever du att dy har mycket mensvärk eller ont vid ägglossning?

21 Comments

 • Jennifer

  Jag försökte aldrig bli gravid och är därför inte speciellt medveten om befruktningstidpunkten. Men jag vet vilket datum jag blev gravid och skojar inte när jag säger att jag fick graviditetssymtom några dagar senare. Från att inte ha känt lukter alls blev jag så extremt doftkänslig utan att förstå varför. Jag kände en äcklig lukt i vår lägenhet i två veckors tid och fattade ingenting. Tyckte dessutom alltid att det luktade mat i trapphuset. Tog ett graviditetstest som var positivt och hittade sedan en av sambons strumpor under soffan 😉 Där hade lukten kommit ifrån.

  Jag hade extrema menssmärtor innan graviditeten i ca 8 dagar per menscykel. Låg ihopkrupen i sängen och bara grinade i princip. Efter graviditeten har jag ingen mensvärk alls. Helt bortblåst. Har däremot extrema smärtor ca 2-3 dagar kring ägglossning, vilket var något jag inte kände av innan graviditeten. Men jag har mycket hellre ont 2-3 dagar istället för 8 så det känns ändå okej!

  • Emma - På Smällen!

   Hahaha! vad roligt!!!! Du kunde agera spårhund när du var gravid!!! Vilken supernäsa! ? det är väldigt vanligt att menssmärtor minskar efter att man fött barn och att ägglossning blir tydligare och kan göra väldigt ont. Synd att du har fått det problemet men ändå bättre än mensvärk.

 • Alexandra

  Jag har precis som du känt av befruktningen med mina barn.. när jag väntade Tove var det också tvillingar (ena dog i magen några dagar innan födsel) då var det supertydligt när befruktningen skedde.. med Lykke var det inte lika solklart men det fanns där..

 • Pega

  Jag har varit gravid 3 gg och första gg i mitt liv jag vart gravid kände ja den natten att nåt kom i mig. Och 4 veckor efter tog ja test o plussade. Ja sa då till den kille för ja väckte han på natten o sa..duu ja tror du gjort mig gravid o han skratta bort det men ja kunde ej va tyst dessa veckor. ja klappa.magen o allt. Enda gg ja va bomb säker o hade rätt.

 • Carina

  Jag har superkoll på min äl och när mensen ska komma. Känner tydligt när jag har äl. Jag har fem barn men har varit gravid 6 ggr. Och nu är vi mitt uppe i det. Vi har sagt att blir det barn så blir det. Vi planerar inte. Men vill gärna ha ett till. Men ingen brådska. För några dagar sedan hade jag äl och vi hade sex två dagar innan och jag hade en känsla direkt efter äl att det hänt något. Och inte nog med det. Jag tror det är tvillingar. Ska bli jättekul att se hur det blir och om jag blivit gravid överhuvudtaget. Men idsg är jsg jätte illamående och jag klöks av min sons bajs.

 • Ina

  Jag kände också det min första graviditet, stod på apotek och skulle köpa dagen efter piller.. Visste att det var för sent men köpte ändå..

 • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Kände också när jag blev gravid. Var inte planerat, var 19 år och inte tillsammans med sonens pappa. Vi hade precis börjat träffas. Var inne på 4 månaden i bekantskapen, dock vet jag exakt när det skedde. Jag hade lagt mig på sidan när jag skulle somna när jag kände hur det hög tag i livmodern. Dagen hade jag jätteont i brösten, kände dofter och ringde till en vän och frågade hur det kändes att vara gravid. Då hon varit det ganska nyligen, gick två veckor tills jag hade beräknad mens, blev ett plus direkt :).

 • E

  Jag tror nog på det du skriver, men – befruktningen sker ju inte i livmodern utan i äggledaren. Åtminstone i vanliga fall och sedan tar det några dagar för det befruktade ägget att utvecklas och ta sig till livmodern där det fäster sig.

  • Emma - På Smällen!

   Ja precis och det var i sidan där äggledaren är som jag kände det. Det finns ju dom som känner när ägget fäster också, men det har jag aldrig gjort. Det tar 3-5 dagar efter befruktningen innan ägget fäster så det är ju inget som sket några timmar efter sexet.

 • Maria

  Hur länge har man ont efter befruktningen? Jag har haft ont i sidan hela helgen, från fredagen och nu är det söndag och det kommer och går lite. Kan det vara det?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.