Gravidvecka 35 – bebis nr 3, vår ”korv”

Vi har just dundrat in i vecka 36 men här kommer ändå några rader om vecka 35 🙂

Bebis
Nu väger bebisen ungefär 2560 g och är 44 cm lång. Bebisen ökar fortfarande cirka 200 gram i veckan. Bebisen har lagt på sig mer fett och huden är tjockare och har fått en ljusrosa färg. Det ulliga håret som tidigare funnits på bebisens kropp är borta och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. De flesta bebisar ligger nu med huvudet neråt.

Du
Livmodern har växt så att den når upp under revbensbågen och kan kännas ungefär 15 cm ovanför naveln och livmodern är ungefär 35 cm lång. Nu ökar du snabbare i vikt, cirka ett halvt kilo i veckan. Du har antagligen redan ökat mellan 11 till 13 kg nu i vikt eller mer. Alla är olika och ingen graviditet är den andra lik. Huvudsaken är att du äter rätt kost och mår bra. Broskbensfogarna i bäckenet mjukas upp pga av östrogenet, det kan göra att du får ont i ryggen eller i bäckenet. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen.Bebisen trycker överallt, du kan ha svårt att sova och sitta. Du kan känna dig irriterad. Försök hitta en sovställning som passar dig. Till exempel kan du ha en kudde mellan benen när du sover, ända från knät ner till fötterna, då hålls bäckenet parallellt. Du kan även be din partner bulla upp bakom din rygg.

Så här känner jag
Jo, tack, ryggvärk har jag gott om, men TENS-maskinen lindrar förvånansvärt mycket. Jag har också problem med myrkrypningar om kvällarna och har därför både börjat äta extra magnesium och kört TENS-apparaten på benen. TENS kan fungera om myrkrypningarna kommer från dålig blodcirkulation och eftersom fötter och smalben är ganska svullna så skadar det ju inte. Jag har ökat 13 kg nu, vilket är 5 kg mer än i graviditeten med Isadora och 2 kg mer än den med Lucas. Jag tror att en del av det är vatten men en del är säkert också godis 😛 Skitsamma, det ramlar av på barnvagnspromenaderna i höst 🙂 Foglossningen är mycket bättre nu på slutet även om den finns där och ger sig till känna varje gång jag ska resa mig upp efter att ha suttit en stund eller när jag vänder mig i sängen. Halsbrännan är ganska okej sen jag började med omeprazol och slutade med godis etc, men ibland kommer det kraftiga uppstötningar ändå… Denna veckan kör vi på dom sista förberedelserna inför bebis ankomst! Vi längtar efter korven nu! 🙂

Så här känner Victor
Emma har ordentligt ont i ryggen nu och jag håller tummarna för att TENS-apparaten hon fått av sjukgymnasten kommer att lindra åtminstone den värsta smärtan. De första stunderna hon testat verkar ha gett resultat!
Snart är det dags för nytt besök hos barnmorskan som är spännande även om jag inte får följa med in, och Emma brukar filma vad som händer. Det är betryggande och intressant att få reda på att allt står rätt till och vad som hänt sen sist!
Vi räknar ner de sista dagarna till att det är 30 dagar kvar till BF, då vi sagt att vi ska bli klara med alla förberedelser. Det känns som att vi känner oss så redo det bara går inför att korven äntligen skall komma till oss. De sista veckorna har vi tänkt att bara koppla av så mycket det bara går fram till att bebis kommer. Om korven bestämmer sig så kan det ju bli när som helst, och vi är verkligen så taggade på att få bebis hit hem till oss och så länge den mår bra får den mer än gärna komma ut – haha!

gravid-vecka-35

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här