Gravidvecka 11 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Från och med nu är embryostadiet över och din bebis kallas nu för foster fram tills att den föds (även om vi kommer att kalla bebisen för bebis, foster låter så opersonligt). Bebisen är nu lika stor som en lime, omkring 4,5 – 6 cm från huvud till rumpa. Nu utvecklas könsorganen, men det går inte se på ultraljud vilket kön bebisen har än. Alla viktiga organ har bildats, vilket enligt läkare redan nu minskar risken för missfall. Har du gjort ett ultraljud i vecka 11 som ser bra ut så kan du glömma allt som har med vecka 12 att göra, skönt va!? I slutet av den här veckan kommer barnet vara dubbelt så långt jämfört med förra veckan. Bebisens huvud är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Öronen fortsätter utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Hårstrån och naglar börjar utvecklas.

Du
Din ökade blodvolym kan göra att dina händer och fötter känns varmare. Du kan även få snabbare puls och ibland känna hjärtklappning, det är helt ofarligt. Du kan känna dig törstigare än normalt, kroppen behöver extra mycket vätska nu. I den här veckan har du oftast gått upp några kilon. Du kan inte känna bebisens rörelser ännu, men din livmoder har blivit så stor att den nästan fyller ditt bäcken. Lägg dig på rygg så kan du känna den precis ovanför blygdbenet.

Så här känner jag
Jag mår lite bättre när jag har fått sova ordentligt. Dom nätter när barnen sover dåligt sover inte jag och då mår jag väldigt illa, det är värst på kvällarna. Jag känner mig inte så orolig längre, vi lyssnade på bebisen med vår egna ultraljudsdoppler för 5 dagar sedan så vi vet att den lever 🙂 Det där med att vara törstig känner jag däremot inte. Jag var extremt törstig i vecka 5-6 och drack hur mycket som helst, men nu tycker jag det är svårt att dricka mycket pga illamåendet. Jag har börjat dricka citronvatten nu istället för det sura hjälper mig mot illamåendet. Kissieriet har kommit igång igen, jag är uppe cirka 2-3 gånger per natt nu så livmodern är nog kvar i bäckenet. Hittills har jag gått upp 1 kg, men jag försöker att inte fokusera på det utan har bestämt mig för att leva som vanligt, dvs hälsosamt, röra på mig och inte gå loss totalt för nån onyttig craving. Det bästa jag vet just nu är kiwi 🙂

Så här känner Victor
Här hemma pressas det citronvatten, plockas fram kiwi och bres mackor om vartannat – det är alltså det som funkar bäst just nu 🙂 Emma är fortfarande extremt varm ibland, och jag blir lika förvånad varje gång! Det är snart dags för vårt TUL (tidiga ultraljud), och även om vi har tjuvstartat lite och vet att allt är bra med bebisen där inne ser jag verkligen fram emot det. Både Emma och jag känns som vi lider av sömnbrist just nu, så länge barnen sover och inte är sjuka eller oroliga på natten så sover vi ganska bra (ibland totalt däckade) men minsta lilla avbrott sätter sina spår! 🙂 Vi fortsätter titta på hur bebisen utvecklas tillsammans med barnen varje vecka, och särskilt Lucas är väldigt fascinerad medan Isadora fortfarande vänligt men bestämt allra helst vill ha en lillasyster! Det är så mysigt att de också är engagerade i vår lilla ”korv”, och ser fram emot vårt tillskott!

20150921-220247-79367812.jpg

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. S

  Vi har lite samma här med att lillebror som är som Isadora väldigt bestämt sagt att det är en lillebror han vill ha och var väldigt övertygad om att det var en lillebror i magen medan storebror som är 6 år inte tycker det är så viktigt om det är en tjej eller kille. Nu har vi nyss varit på RUL och som tur är ligger det en liten lillebror i magen så det blev succé när vi berättade det hemma ?

  Svara
  • Emma

   Men åh vad roligt! Grattis! Här hemma är Isadora bestämd på att det är en lillasyster, Lucas tror att det är en lillebror men eftersom jag tror att det är en lillasyster så har jag förberett honom lite på det. Han vill gärna ha ett lillasyskon som gillar att spela fotboll och eftersom Isadora inte gillar det så tror han att tjejer inte gör det… Men sånt kan ju ändras 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här