Fota eller filma på förlossningen

När jag väntade Lucas tyckte jag att det lät hemskt att fota eller filma på förlossningen! Jair hade stränga order om att inte filma något överhuvudtaget, han har lugnat sig nu, men då filmade han ALLT! Han var nästan som kineser är när dom reser runt i världen, filmar och fotar allt! Anledningen till att han hade fått så stränga order av mig, var för att jag ABSOLUT INTE ville behöva se mig själv ha ont. Jag tänkte att jag skulle få ångest av att se det.

Jag hade sagt till Jair att han fick ta bilder, men absolut inget därnere och bara när jag inte hade värkar. Jair tog totalt 3 bilder under förlossningen och 2 bilder precis när Lucas var född. Han glömde helt bort att fota för han var lika tagen av förlossningen som jag var och då menar jag på ett fint sätt. Min förlossning gick snabbt, men jag tyckte också att den var helt fantastisk! Jair var ett superbra stöd och han var med mig under HELA förlossningen och gjorde inget annat än att ta hand om mig. När Lucas väl var ute så var det jag som fick säga till Jair att han skulle ta ett kort och då var han så tagen av alla känslor så han förstod först inte vad jag sa haha! Han som ALLTID fotade ALLT glömde plötsligt bort det helt och hållet!

Den här gången har jag funderat mycket på att fota eller filma på förlossningen. Jag har funderat på att kanske ställa en kamera på filmning en bit bort så att Jair kan vara med mig och kameran får stå där och filma. Det finns nämligen ett speciellt tillfälle som jag önska att jag hade spelat in på Lucas förlossning och det är det klassiska när barnet läggs på mammans bröst. Det är den absolut starkaste upplevelsen och minnet jag har, det finns inget i hela världen som slår just detta! Jag hade precis krystat ut Lucas och min smärta förvandlades till det fulaste glädjegråtet som jag nånsin har hört. Jag skrattade och grät samtidigt så det var nog svårt att urskilja om jag var glad eller ledsen, men jag var så känsloladdad att det var svårt att få någon ordning på min glädjegråt haha! Jair grät också av lycka och pussade mig. Det var sååå fint och jag önskar så mycket att jag hade haft det här fina på bild eller på video 🙂

Hur tänker ni kring det där med att fota eller filma på förlossningen? Känner ni att det är något ni vill eller något som ni absolut inte vill?

bloggat-under-förlossningen

Relaterade Inlägg

18 Kommentarer

 1. Josephine

  Åh bilden på dig på förlossningssalen ser ut precis som den salen vi var på! Men de är kanske lika allihop. 😛

  Vi hade med oss filmkamera denna gången för jag ville så gärna filma. Men väl inne så hann vi inte ens tänka en tanke på kameran! Så det blev ingen film. 🙁 OM det blir en nästa gång ska jag definitivt filma!! Det mest magiska ögonblicket i hela världen vill man ju ha på film såklart! Leons förlossning hade jag dock inte velat ha på film!! ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hihi! Ja, jag har funderat på det också för jag minns att jag gärna ville veta vilken förlossningssal som du var i när du födde Leon. Tänkte på dig när vi kom dit hihi <3 Åh vad typiskt! Nä, med Leon förstår jag att du inte hade velat filma. Skönt att du fick en bättre förlossning med Elise <3

   Svara
 2. Erika

  Vi har fått information om att man inte får filma. Det hade att göra med integriteten för personal mm. Ville man filma så måste man ansöka om tillstånd, men det är svårt att få. Vi tillhör region Östergötland så det kanske skiljer sig mot andra delar av landet. Men lagstiftningen borde vara likvärdig. Vi tänkte eventuellt smygfilma när personalen inte är i förlossningsrummet 🙂 …om vi kommer ihåg

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jaha oj! Jag frågade min barnmorska på MVC förra gången, men hon sa att det är helt ok att filma och fota, men om personalen ska synas på bild eller video så måste man fråga först. Jag kan förstå lite om dom säger nej till filmning om kameran står en bit bort för då kanske personalen syns eftersom dom kanske inte kan stå på samma ställe hela tiden, men om någon håller i kameran så känns det dåligt om dom inte låter en filma. Det här är ju faktiskt det häftigaste man nånsin kommer göra i sitt liv!

   Svara
   • Erika

    Håller helt med dig! Men vi måste ha ett skriftligt godkännande (!) oavsett. Då blev det helt plötsligt så stor grej. Men som sagt, det kan nog bli smygfilmning om vi känner att det är läge.

   • Emma - På Smällen!

    Åh typiskt! Ja, men smygfilma ni 🙂 Om ni har en bra BM så kanske hon säger att det är ok om hon inte är med på videon. 🙂 Konstigt att det är så olika på olika ställen!

 3. lin

  Har också funderat på det. Men jag har typ paniktankar om att förlossningen skulle sluta med komplikationer för bebis och så har man allt hemskt på film… Skrämmer mig på något vis!

  Svara
 4. Johanna

  Jag sa här om dagen till min sambo att jag vill att han filmar delar av förlossningen. Jag vet inte varifrån tanken kom, den bara dök på mig, jag hade inte tänkt på det förr. Små sekvenser med start från när vi tar taxi till BB till att vi kommer hem med bebisen, jag tror det är superfint att ha kvar.

  Svara
 5. Karin

  Jag tänkte som du min första förlossning att jag inte ville filma. Dessutom gick det så fort så har inga bilder innan sonen föddes, bara efter. Nu den här gången ville jag filma och fota för jag ville som du ha det häftigaste som hänt på film. Här i Jönköping var ok att filma och fota så länge personalen inte kom med. Men maken filmade inte så mkt nu heller då det gick fort igen men nu har vi lite på film iaf och även när han kommer ut. Kommer aldrig visa det för någon annan men jag är glad att vi har lite på film iaf och önskar vi hade filmat från första förlossningen med!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh vad kul att ni fick lite på film 🙂 Minnen bleknar ju så jag önskar verkligen att vi hade fått det på film eller åtminstone på ett foto. <3 Det kanske blir lite film på denna förlossningen 🙂

   Svara
 6. Sandra

  Jag tänker skit i filmandet och var i nuet. Ska Jair filma och missa ögonblicket för han står bakom kameran?. Jag tänker att den upplevelsen ni har tillsammans är värd så mycket mer om den får vara utan störande element så att säga. Med det sagt så vet ni vad som blir bäst för er. Lycka till! 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, det är lite så jag tänker också. Det var därför jag var inne på det där med att ställa en kamera en bit bort och filma. Jag vill inte heller att han ska missa det där ögonblicket, det blir ju inte samma sak utan honom! Men vi kanske filmar några småsnuttar tidigare under förlossningen och lägger upp på instagram, vi får se hur jag känner mig 🙂

   Svara
 7. Johanna

  Vi ska ta med vår systemkamera samt videokameran som vi fått av farfar inför lillens ankomst. Vill ha möjligheten att fota/filma, känns det inte bra säger jag ifrån på plats och kan jag inte göra det så litar jag på min sambos omdöme. Jag längtar så, att föda barn känns som det häftigaste man kan vara med om!! Jag är inte rädd heller, för jag kom till världen på ett dramatiskt sätt och förlossningspersonalen löste det, så jag är övertygad om att det går bra, jag är ju själv dessutom fullgången redan.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Det låter klokt 🙂 Ja, det ÄR det häftigaste man kan vara med om! Jag har gjort häftiga saker tidigare i mitt liv, men det här slog alla grejer jag nånsin har gjort!!! Jag tänker också att förlossningspersonalen löser det så jag oroar mig inte heller. Det tjänar ju faktiskt ingenting till att oroa sig heller. Det kommer gå bra 🙂

   Svara
 8. a

  Jag skulle vilja bli filmad nästa förlossning sen kan man ju klippa lite hur man vill. Ha lite fin bakgrundmusik osv. Har sett så himla fina klipp som verkligen berör.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här