Förlossning,  Tredje graviditeten

Föda i vatten

Att föda i vatten är relativt nytt på sjukhus här i Sverige, men nu finns det en del sjukhus som man faktiskt kan få möjligheten att göra det på. Jag vet att det går på Östra Sjukhuset i Göteborg och BB Sophia i Stockholm, men om någon av er läsare vet något mer sjukhus så får ni gärna tipsa!

Jag har funderat på om detta kanske hade varit något för mig, eftersom jag faktiskt tyckte att det var väldigt skönt att bada när jag hade värkar. Men sen kom jag på att det kommer ju ut en del omysiga saker i badet under krystvärkarna och precis efteråt så kommer det ju blod också så det blir ju bokstavligen ett blodbad av det där först så mysiga badet…

Jag känner en del bloggare som har varit med om vattenförlossningar och har läst om deras upplevelser, men jag tror jag ska fråga lite mer om hur dom upplevde det. Jag tror jag kommer tycka det är lite obehagligt om vattnet blir alldeles rött och jag får lite lätt panik över att inte veta om jag kommer kunna ställa mig upp och ångra mig om jag inte vill bada mera. Vill ju inte bli fast i badet bara för att värkarna är så intensiva 😛

Läs gärna om mina bloggkollegors vattenförlossningar här: Angelica Lagergren, Fru Reinhold, Nyponstina

Länken till Nyponstinas förlossningen är ett avsnitt av Älskade Unge där ni till och med kan se Kajsa-Stinas förlossning på video!

Är det någon av er läsare som har varit med om en vattenförlossning? Vad tyckte ni? Fördelar och nackdelar?

  

Jag älskar verkligen hur fotografen har fångat denna mammans totala lycka! Wow alltså!

12 Comments

 • Isabel

  Nu vet jag ju inte vilka typ av badkar eller pooler man använder vid vattenförlossningar på sjukhus men jag tänker att de flesta badkar stora nog att rymma en födande kvinna innehåller så mycket vatten att det lilla blodet som kommer ut i samband med förlossningen antagligen kommer lösas upp och inte göra vattnet helt rött 🙂 om du kollar på vattenförlossningar brukar det ju se väldigt rent och fint ut 🙂 för övrigt födde jag på Borås i somras och där fick jag bada och jag nämnde typ att jag får väl säga till om vattnet går för då får man ju inte bada mer varpå min barnmorska sa typ att om jag gillade att bad och allt flöt på bra kunde jag få ligga kvar tills bebisen kommit. Jag blev lite sugen på det, men jag hade sådan extrem foglossning så det passade inte riktigt mig att ligga i badet. Hoppas du får chansen om du vill 🙂 för övrigt om du är jätte på gång att föda och absolut inte vill ligga kvar så tror jag barnmorska, undersköterska och Jair kan hjälpa åt att lyfta upp dig ur badet till sängen. Har sett det flera gånger på film 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det är sant som du säger att bilder på vattenförlossningar brukar se väldigt rena och fina ut. Men jag såg att två av bloggarna hade skrivit/sagt i sina förlossningsberättelser att det kom mycket blod i vattnet och en av dom kallade det för blodbad. När man blöder i vatten så sprids det ju snabbt så det ser läskigare ut än vad det är. Jag har inte ont av blod, men jag har ganska lätt att svimma och kan bli snurrig av att se mig själv blöda även fast jag inte har ont av blod. Det är som en dum försvarsmekanism som kroppen har typ. Om vi hinner med bad på förlossningen så får vi se då hur det blir 🙂 Det låter bra att jag kan bli upplyft 🙂 Jag minns att jag hade svårt att röra mig eller ens lägga mig på sidan när jag hade värkar under förlossningen så det är därför jag oroar mig för att bli fast i badet 😛

 • Johanna

  Va men åh detta med östra visste jag inte!! Önskar att jag vetat det tidigare för då hade jag eventuellt haft det som önskemål om jag fått bearbeta tanken lite.. (Jag är en sådan som måste processa information och smälta det innan jag känner mig trygg..och med BF 9 dagar bort känns det för kort om tid.) fast åh..måste klicka in på bloggarna som skrivit om vattenförlossningar. Vad underbart med april förresten, bebismånaden är här!!

  • Emma - På Smällen!

   Jag är också sån som måste processa lite i förväg innan jag vill göra helt nya saker 🙂 Men mitt förslag till dig är att prova att bada som smärtlindring och om det känns bra och du har chansen att föda i vatten så kan du bestämma om du vill ligga kvar i badet eller inte. Det kanske beror på vilket bad som är ledigt (det kanske är större bad för vattenförlossningar?) och vilken BM som är på plats? Hur som helst så tycker jag ibland att det kan vara enklare att ta såna beslut på plats om det innebär att jag egentligen inte behöver göra nåt alls. Svårt att förklara vad jag menar i text, men om jag ligger i förlossningssalen och BM plötsligt säger ”vill du föda i vatten?” och detta är helt nytt för mig, då kommer jag antagligen säga nej. Men om jag redan ligger i vattnet och BM säger ”känns det skönt att ligga i vattnet? I så fall kan du ligga kvar så länge du vill. Du kan till och med föda i vattnet om du vill det.”
   Ja, nu är bebismånaden äntligen här! Skönt att det blir en aprilbebis tycker jag 🙂 Lucas är ett marsbarn så det är bra med en aprilbebis nu 🙂

 • Karolina

  Jag badade också under min förra förlossning och jag upplevde det som väldigt tufft att ta sig upp ur vattnet när jag fick väldigt intensiva värkar. Skulle säga att jag va ganska nära panik så denna förlossning så tänker jag inte ens försöka bada av rädslan att det blir så igen.

 • C

  Alltså jag tänker bara på Malin Wollins fruktansvärda upplevelse när hon skulle upp ur badet på sin förlossning så det har gjort mig rädd att ens tänka tanken på att bada under en förlossning.. Har inte gjort det med mina 2 och det har gått snabbt och smidigt ändå.

  Men jag tror man ska välja ett alternativ som man åtminstone är helt bekväm med i tanken från start så man kan slappna av, så du inte behöver oroa dig för den biten under tiden du är i vattnet. Kram och nu är det så spännande att följa dig!!!!

  • Emma - På Smällen!

   Fyyyy, jag vet! Det tänker jag också på!! Jag tänker väldigt mycket att jag ska stå på mig om jag känner att jag inte kan göra vissa saker på förlossningen. Typ lita på min magkänsla. Om jag tror att bebis kommer så tänker jag absolut inte ställa mig upp! Malin kände ju ändå det men det var BM som insisterade 🙁

   Jag tror du har helt rätt! Jag kommer bada om förlossningen inte går för snabbt 🙂 går den snabbt så kommer jag inte ställa mig upp hehe 🙂

   Vad roligt ❤️ Jag tycker också att det är sjukt spännande nu!!!

 • Casssandra

  Jag är väldigt öppen för att bada under förlossningen. Har badat hela graviditeten som smärtlindring för foglossning med mera. Känns det bra skulle jag nog kunna tänka mig att ligga kvar och föda där också. Ska föda på BB Sophia. Alla förlossningsberättelser jag hört om vattenfödsel har varit så positiva så har börjat bli lite sugen trots att jag från början bara ville bada som smärtlindring. Men vi får se verkar mest vara omföderskor som föder i vatten.

  • Emma - På Smällen!

   BB Sophia verkar vara kanon! På östra så hade dom ett bad en bra bit från vårat rum som jag fick åka rullstol till för att bada under förlossningen. Spännande att se om det blir vattenförlossning för er eller inte. Tror det är större chans för er än för oss 😛

 • Johanna

  Jag vill typ föda i vatten! Har hört så mycket positivt om det. Jag ska föda på BB Sophia är planen och där finns ju badkar i varje rum, och jag hoppas det kommer kännas rätt och bra där och då att föda i vattnet, jag tror det hade varit coolt. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.