Bristningar och förlossningsställningar

När jag väntade Lucas så grubblade jag mycket på det där med bristningar och förlossningsställningar. Jag tyckte alla ställningar kändes så utlämnande och konstiga och ville inte prova något av dom utom den klassiska gynställningen (som i och för sig också är utlämnande). Jag är sån som ibland måste visualisera mig själv i en viss situation i förväg, för att känna mig bekväm med den. Just gynställningen kändes naturlig för mig för den har jag ju sett på film så många gånger och kunde därför se mig själv föda i den positionen. Men med lite hjälp från er så förberedde jag mig faktiskt på andra ställningar också även fast jag helst ville föda i gynställning innerst inne…

På förlossningen gick det så himla snabbt så jag hann bara med en enda ställning och det var gynställningen och det kändes bra så nu vill jag såklart föda i den igen. Men jag tror ändå att det är nyttigt att försöka tänka på förlossningsställningar med ett öppet sinne istället för att i förväg bestämma mig för en enda eftersom jag omöjligt kan veta hur denna förlossning kommer bli.

Bristningar och förlossningsställningar

Jag försöker verkligen vara öppen för allt möjligt, men en ställning som verkligen tar emot är nummer 4! Fy usch vad utlämnande det skulle kännas att behöva stå så…

En annan sak jag har tänkt på är bristningar och förlossningsställningar. Vilka förlossningsställningar ger störst risk för bristningar? Jag fick inga utvändiga bristningar (bara en liten med ett stygn nära klitoris), men jag fick en djup bristning inuti som var väldigt nära att skada ringmuskeln. Enligt min barnmorska som jag hade på förlossningen så fanns det inget varken jag eller hon kunde ha gjort, anledningen till att jag fick den bristningen var för att min förlossning gick alldeles för snabbt och min vävnad hann inte med att töjas. Så därför tänker jag att jag kanske inte borde stå upp på min förlossning, för om man står upp så går det väl ännu snabbare? Barnmorskan på Magplasket sa att om förlossningen går väldigt snabbt och jag inte hinner in så skulle jag halvsitta som på nummer 2 till ambulansen kommer för det går lite långsammare då.

Summa summarum så tänker jag spontant att förlossningsställningarna 1, 2 och 5 förmodligen passar mig bäst, men jag skulle gärna vilja lära mig lite mer om det där med bristningar och förlossningsställningar. Någon som vet?

Hur känner ni inför förlossningsställningar? Har ni också nån ställning som ni absolut inte vill? Ni som redan har fött, i vilken ställning födde ni?

Relaterade Inlägg

28 Kommentarer

 1. Emelie

  6:an med första och 7:an med andra. Vääääldigt, väldigt snabba förlossningar med båda men sprack inget. Väntar nr tre nu och är minst sagt orolig att inte hinna in!

  Men 6 kändes bäst av dessa då jag kunde kröka kroppen och ”ta kraft” i värkarna/krystningarna. 7:an, förlossningspallen, provade jag mest för barnmorskan sa det och sen hade jag inte tid att ändra mig 😛

  Svara
 2. Camilla

  1, 6 eller 8 tänker jag mig nog. Helst 6an. Varför vet jag egentligen inte, men kan varit för videon vi fick se på ena föräldrakursen så födde den tjejen så. 😛

  Svara
 3. Liselotte

  Jag födde i klassisk gynställning, fick aldrig frågan om jag ville prova en annan ställning. Jag sprack ju också, och i mitt fall skadades ringmuskeln, en sfinkterruptur grad fyra. Jag fick veta efteråt att jag hade den typen av vävnad som lätt spricker. Jag har fått för mig att andra ställningar är bättre för att minimera risken att brista, men jag kommer inte ihåg var jag läst eller hört det.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men åh stackarn! Det visste inte jag 🙁 Du behöver absolut inte svara, men blev du helt återställd? Jag frågar bara för att jag har fått uppfattningen att det är svårt att bli återställd efter det. Barnmorskan på Magplasket berättade i måndags om det och att det är den vävnad som lätt spricker och hon förklarade också att det är bra att det brister just där eftersom det inte sitter några muskler där. Fast det var inte bra om ringmuskeln skadades, bara att det är bra om mellangården brister för den läker ofta komplikationsfritt. Hur såg dom att du har den typen av vävnad som lätt spricker?

   Svara
 4. Casssandra

  Kan rekommendera dig att läsa ”Att föda” av Gudrun Abascal. Hon har ett helt kapitel om detta. Väldigt lärorikt. Fick mig att ändra inställning till det här med att föda upprätt. Kände också mest för gynställningen först förutom att det känns som man inte får någon kraft. Hon och andra barnmorskor jag hört prata om detta säger ju att risken för bristningar minskar när man föder upprätt, förlossningen blir dessutom inte lika långdragen eftersom tyngdlagen hjälper till. Kvinnor har ända till fram till 1900-taket fött upprätt då det varit mest naturligt. Det var tydligen när förlossningsläkarna kom in i bilden som kvinnorna lades på rygg. Hur eller hur är jag mer vänligt inställd till upprätt nu. Kan dock hålla med dig om att på alla fyra känns sjukt obekvämt den vill jag helst inte föda i!!! Den kan dock stanna av förloppet lite om man det går för fort. Jag känner nu att jag nog helst föder på knä, på pallen eller möjligen på sidan. Badkaret skulle jag nog kunna tänka mig också (ska föda på BB Sophia). Intressant det här med ställningar. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åhh vad intressant!!! Jag läste lite grann om det innan jag fick Lucas, men nu känner jag att stå upp är nog inget alternativ för mig som redan föder så snabbt. Men en sak jag funderar på. Hur ska barnmorskan kunna ge lika bra perinealskydd om man står upp på förlossningen?

   Svara
 5. Jennifer

  Min första förlossning tänkte jag precis som du att jag skulle föda i gynställning vilket jag sen också gjorde. Jag hade svårt att visualisera något annat och var jättenöjd med att föda i den ställningen. Förlossning nummer två födde jag på pall (7) och älskade det (nåja, så mycket som det går att älska att smärtsamt krysta ut en vattenmelon). Det var fantastiskt att kunna ha sin partner bakom ryggen som också satt på en pall, det var som att sitta i knä på honom i och med att han kunde hålla om hela mig. Wow vilken trygghet. Skulle definitivt föda i ställning sju igen.

  Svara
 6. Zarah

  Jag har fött mina som ställning 5. Det har funkat bra för mig, har kunnat få kraft till att ta i och har haft sängens sidokant, den som går att fälla upp/ner, att verkligen trycka ifrån emot. Benen har bm/uska hållt i så jag fåtta kraft därifrån också. Sprack nästan inget med första, ett par stygn. Men med andra sprack jag lite mer, inuti mot ändtarmen, men det var för att han kom med ansiktet uppåt och passerade kanalen med hans största huvudomfång.
  Med första provade jag inga andra ställningar och med andra provade jag nr6 men den var absolut inget för mig! Det var extremt jobbigt åt låren, fick liksom ingen vilostund. Provade så ett par värkar och under den korta tiden gick vattnet 😛

  Jag har alltid hört att klassisk gynställning är den sämsta. Får dåligt med kraft och så blir det som att föda i uppförsbacke.
  Jag önskar att jag kunde föda typ upprätt, för att hjälpa till mer på traven med tyngdkraften men med 2 förlossningar bakom mig så vet jag att jag inte skulle klara det. Det gör alldeles för ont och då behöver jag ligga ner för att kunna ta emot värkarna på bästa sätt.
  Så jag satsar på sidan igen under nästa förlossning.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men åh! Det kanske var därför jag sprack inuti mot ändtarmen! Lucas kom ju också med ansiktet uppåt istället för neråt och dessutom gick det så himla snabbt. BM sa att det var min vävnad som inte hann med, men det kanske var det i kombination med att han kom med ansiktet uppåt istället för neråt.

   Ställning 5 hade jag också kunnat tänka mig, men jag vägrade vända mig på min förlossning med Lucas. Jag ville ligga kvar på rygg 😛 Jag har också hört att gynställningen ska vara den sämsta och ge dålig kraft och uppförsbacke, men jag håller absolut inte med. Jag hade hur mycket kraft som helst och jag är helt säker på att Lucas hade kommit ut på egen hand om jag hade varit medvetslös. Jag fick krystvärkar tidigt eftersom han låg med ansiktet uppåt och då fick jag inte börjar krysta. Kroppen krystade ändå och jag fick bara hänga med men inte trycka. Kroppens egna krystvärkar var fruktansvärt kraftiga och det var så svårt att inte trycka på själv också! Men det där är olika för alla.

   Svara
 7. Solin

  Jag födde också på sidan (nr5). Provade bara den och det var bm som bestämde. Men skönt att kunna trycka ifrån med foten. Hade en sköterska som hade min fot på hennes axel typ. Måste gjort ont tänker jag, tänk vad de får stå ut med.

  Svara
 8. Ida

  Hehe jag tycker precis som du! Skulle inte alls känna mig bekväm på alla 4 eller på knä.. Födde i nr 1 första gången och nr 5 andra. De sa på förlossningen att det var bättre att ligga ner om det inte skulle gå så snabbt. Sprack lika mkt (blev några ytliga stygn) båda gångerna.

  Svara
 9. Ylva

  Jag började med nr 8, men det kändes alltför snabbt och stort tryck nedåt, så avslutade med nr 5! Sprack en del… Nästa gång vill jag gärna stå/sitta på huk och själv ta emot! Vore så häftigt! Min förlossningsdröm!

  Svara
 10. Carina

  Min första blev kejsarsnitt men med nr 2 stod jag på knä mot ryggen på sängen som var upprätt. Den var väldigt bra tyckte jag. Med nr 3 blev det liggande på sidan med benet i en ställning. Så trivdes jag inte alls. Men mina förlossningar har gått väldigt fort och med nr 4 halvsatt jag och det gillade jag då jag kunde hålla om mina ben när jag krystade och jsg hade full koll på läget. Med nr fem låg jag likadant fast där fick jag vända mig på sidan för att dom skulle ha bättre koll. Med femman hann jag bara vara på förlossningen i 20 minuter och hade krystvärkar i bilen. Läs gärna mina förlossnings berättelser i bloggen. Lycka till när det blir dax. Det kommer gå hur bra som helst. Jag älskar att föda barn det är verkligen speciellt.

  Svara
 11. Linda

  Jag födde Alexander i 5:an. Eller jag vände mig i gyn precis innan han kom ut men tog de flesta krystvärkarna i 5:an. Fick mer kraft än i gyn och lättare att slappna av mellan värkarna.

  Svara
 12. Cecilia

  Första dottern föddes i 5 (små utvändiga stygn, krystade 30 min) andra dottern i 8 (sprack inget, inte en skråma ens, krystade 1 min och vattnet gick med bebisen) tredje dottern föddes i position 6 (sprack inget, krystade ca 10 min)
  Tyckte definitivt att position 8 var bäst. Jäklar vilken urkraft och hur jag kunde använda kroppen ”rätt”. Jag ville stå även på sista, men var tvungen att ta epidural och kunde inte styra på samma sätt då…

  Svara
 13. lin

  Börjad med nr 6, men det blev lite väl effektivt. Hade väldigt starka krystvärkar. Så till största del gynställning. Behövde bara ta i lite när huvudet skulle ut. Annars skötte det sig självt. Fick tre små grad 1-bristningar. Inget som kändes.

  Vid en ev andra förlossning blir det nr 6 om krystvärkarna är lite svagare, men gynställning om det skulle bli som med första.

  Svara
 14. Malin

  Har 9 barn och har fött 3 i gynställning och alla de andra har jag legat på sidan, vilket jag föredrar ? barnen på slutet har kommit väldigt fort och med nr 8 hann jag bara vara inne på fl i 3 min. Sprack inget alls då

  Svara
 15. Fia

  Hej! Började läsa din blogg i höstas då jag själv blev gravid med nummer 2,5 (”halvan” kom i vecka 22 och överlevde inte). Tycker du har en mysig och bra blogg och du verkar vara en glad och go tjej!

  Jag födde i gynnställning med båda, med första så viste jag inte bättre och med tvåan så blev det så. Min barnmorska med nummer två tryckte stadigt med handen på mellangården. Minns att hon skulle byta hand för avlastning och jag skrek ”ta inte bort handen, ta inte bort handen”..haha…skämdes lite efteråt… Jag tror att det var hennes insatts där som gjorde att jag bara behövde sy ett enda ynka stygn. Hon sa att hon trodde det skulle läka utan stygn med satte ett ändå.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh tack! Vad söt du är Fia! Tråkigt med ”Halvan” 🙁 Måste varit jobbigt och kanske fortfarande är… 🙁
   Haha!!! 🙂 Hon måste gjort ett riktigt bra jobb! Min barnmorska höll också emot och jag fick bara ett stygn uppe vid klitoris där hon inte hade hållt emot.

   Svara
 16. sandra

  Föddes i gynställning båda gångerna. Första gången våt krafterna så slut att kg inte orkade flytta mig o andra gången gick allt så galet fort. Gillade dock gynställning framfäör allt nu sista gången då jag hade så fin kontakt med barnmorskan som lugnade mig med ögonkontakt och sin röst och guidade mig genom krystarbetet för att jag inte skulle spricka i onödan.

  Svara
 17. Pilla

  Vid min första förlossning ville de att jag skulle ligga som i nummer 5. Jag testade, men det funkade inte alls pga foglossningen. Så jag födde i gynställning. Även fl 2 i gynställning. Hade ju även svår foglossningen den grav så 5 hade inte funkat för mig. Tredje hade jag ingen foglossning. Denna gången fällde de bara ut två fotstöd på sidorna. Benen låg inte i de där klassiska gyngrejen om du förstår vad jag menar. De fällde heller inte ner sängen, fotleden. Häftigt faktiskt då jag såg honom så tidigt. Bebis ploppade ut och de lade honom direkt ner på sängen. Denna fl gick vansinnigt fort 45 min inne på fl. inga skador alls.

  Jag skulle inte vilja föda knästående. Känns som att bm inte kommer åt ich kan hålla emot för att förhindra skador.

  Svara
 18. Linda K Wikström

  Barn nr 1 med position 1. Typ barnmorskan som kommenderade mig till den. Sa inte så mkt själv. Kände mig totalt utlämnad och i den här positionen får bebis uppförsbacke ut vilket även gjorde att jag krystade i typ 1 timme innan han kom ut.

  Barn nr 2, nästan 3 år senare. Låg inte på rygg en minut på hela förlossningen. Stod på alla fyra, stod upprätt eller mot sängens gavel. Dottern är född med mig sittandes på en förlossningspass och det är även planen denna gången om jag inte föder i badkar som finns där vi skall föda.

  Ju mer upprätt, ju bättre säger min BM. Och även om det går fort så har BM möjlighet att hålla emot huvudet så att det inte går FÖR fort.

  Har inte spruckit med något av barnen.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här