Gravidvecka 38 – bebis nr 2

Bebis

Nu är bebisen ca 48 cm lång och väger 3,17 kg. Nu förbereder bebisen sig på att födas. En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden. De allra flesta bebisar ligger med huvudet neråt nu. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen.

Du

Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. Din livmoder är ca 34 till 36 cm. Ha dina favoritkläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. Försök att hitta en sovställning som passar dig, sover du för lite kan du lätt känna dig deppig. Allt fler känner förvärkar nu. Du kan känna en stickande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ibland ett obehag när du sätter dig för snabbt på en stol. Du kan få en ökad mängd mjölkig flytning. Se till att ladda med kolhydrater nu och packa BB-väskan.

Så här känner jag

Jag känner mig lite nervös nu! Det är meningen att jag ska vara redo och startklar nu, men det är jag inte. Dygnets alla timmar räcker inte till, men jag har helt klart fått en klarhet i skallen som inte fanns där förra veckan. Just nu är jag väldigt effektiv i allt jag gör och det går undan. Förra veckan kände jag tvärtom, jag hade svårt att koncentrera mig och allt gick liksom långsamt… Jag tror inte bebis har fixerat sig ännu. Jag känner inte såna där ilningar som jag gjorde i bäckenet när Lucas var fixerad, däremot så har jag känt att det är stuckit till som tusan i benet vid ljumsken vid två tillfällen. Det känns som ett knivstick följt av nån slags kramp som gör att jag inte kan stå på det benet som drabbats. Men än så länge har det bara hänt två gånger och båda gångerna var det när bebis var aktiv i magen och jag borstade tänderna för att gå och lägga mig. När jag rör mig och går runt så går jag bakåtlutad, det känns som jag måste gå så nu. Jag känner även att jag har svårt att gå om jag inte får vagga lite så som en pingvin haha…! Jag har inte vägt mig ännu denna veckan. Ska försöka komma ihåg det imorgon 🙂 Jag sover inte så bra, men jag ligger i alla fall skönt med min bbhugme graviditetskudde så jag har inte ont nånstans på natten 🙂

gravid-vecka-38

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Carro

  Du kommer känna dig redo när det väl är dags!? jag kände också nervositet och framförallt på nätterna! Haha på dagarna kände jag mig mycket mer redo! Skönt att ni fått boa så allt annat är ”klart” när bebis kommer! Spännande att se vem som bor i magen! Kram och njut av magen nu de sista!

  Svara
 2. Sara

  Tiiiipz. Du vet säkert om det, men tänk på att höja skattenivån när ni ska vara föräldralediga:) tror jag har närmare 32% så då får jag ”tillbaka”, jag kallar det min Semsterkassa då jag är kass på att spara till roliga saker;) så slipper man restskatt, jag bad lönekontoret att göra samma sak när jag jobbade.
  Meeen, heja heja nu. Snart är ni i mål! Lycka till den första tiden. Kram!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åhh tack 🙂 Vi brukar få massor tillbaka på skatten men i år fick vi restskatt 🙁 Men det brukar bli vår semesterkassa också 🙂 Jag har för mig att jag skattar ganska mycket på försäkringskassan redan. När jag var föräldraledig med Lucas så skattade jag nog 6% mer än vad jag gör när jag jobbar!!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här