Föräldrapenning eller semesterdagar?

Sådär, ännu en sak på min lista är avprickad 🙂 Jag har ansökt om att ta semesterdagar i jul för då blir det MYCKET MYCKET mer pengar än om man är föräldraledig 🙂 Jag tänkte inte på detta mitt första år som föräldraledig så jag förlorade många tusenlappar den julen 🙁  Ni minns kanske att jag skrivit om det förut: Tips! Ta ALDRIG ut föräldrapenning till jul! Detta tipset gäller alla er som har en fast 40-timmarstjänst och som inte har er ordinarie arbetstid förlagd på högtider. Dela gärna! Det kanske är fler som går miste om en massa pengar varje år…

Foto: Liselotte

En annan sak som kan vara bra att veta är hur det fungerar med semesterdagar när man är föräldraledig – klicka på länken för at läsa om hur många semesterdagar man får när man kommer tillbaka efter föräldraledigheten 🙂

Hur länge ska ni vara lediga i jul och ska ni göra något särskilt under julledigheten?

Relaterade Inlägg

27 Kommentarer

 1. Vickan

  What? Detta har jag aldrig hört om. Gällerdet endast om man jobbar heltid? Hur kan man få reda på mer?
  Tack för tips!!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Detta gäller även om man har en heltidstjänst men gått ner till halvtid, men det gäller inte om du är timanställd. Jag som är ingenjör är automatiskt ledig på alla röda dagar, julafton, m.m. och då får jag betalat med min fasta lön även fast jag inte är på jobbet och det är därför som detta funkar för mig. Om du också jobbar på det viset, mån-fre, ej helgdagar och får betalt i fast månadslön, då fungerar det här för dig också 🙂

   Svara
 2. Helen

  Förlorar man de betalda röda dagarna om man arbetar (ej är föräldraledig) och tar ut fp i mellandagarna också? :O

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, så har jag uppfattat det, men jag tror det beror på hur arbetsgivaren räknar det (alltså han/hon som gör din lön). Det handlar nämligen om det räknas som du är föräldraledig eller som att du är i tjänst under den perioden. Jag tar alltid ut en semesterdag före den första röda dagen och en efter den sista röda dagen för att vara säker på att det verkligen räknas som att jag har haft semester under perioden.

   Svara
   • Helen

    Men får man ta semester på lördagen den 23:e om man inte skulle arbetat då? Vissa har ju inte möjlighet att få ledigt mellandagar utan att begära ut fp.

   • Emma - På Smällen!

    Ja, när man är tjänsteman (som jag är) så får man betalt i månadslön och det är samma oavsett hur många helger det är den månaden. Sen får man avdrag för dagar man är sjuk etc. Det är säkert skillnad om man jobbar inom vården eller har ett arbete där lördag/söndag ingår i den normala arbetstiden. Genom att ta ut semester på det sättet jag gör så får jag betalt för alla dagar jag inte arbetar pga helgdagar också. Jag behöver inte använda semesterdagar för en lördag som är den 23:e utan då tar jag ut en dag den 22:a och sen nästa dag den 27:e och då får jag automatiskt betalt för dagarna däremellan 🙂

 3. Lisa från Skåne

  Ofta lärarna går in och ” jobbar” på loven och tar ut fp efter loven igen gör att dem kan vara hemma lite längre.

  Svara
 4. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Jag har ferietjänst (är inte föräldraledig), jobbar 80% men i och med detta har jag 8hs förtroendetid i veckan som betyder att jag jobbar mer än deltid. Därmed är jag “ledig” under julen, dock är man inte riktigt ledig ändå. För man har ofta något som måste fixas tills eleverna kommer tillbaka :).

  Svara
 5. Nina

  Läste kommentarerna och svaren på det du skrev i inlägget om ta ej ut FP under jul och är inte riktigt med. Om som du då skrev är julafton en onsdag och man tar mån-tis måste ta hela veckan. Varför?
  Jg är med på att man förlorar på det om man tar ut innan och efter jul men inte på varför man förlorar om man bara tar innan.

  Svara
  • Nina

   Och nu läste jag det om semester vid föräldrarledighet, jag jobbar inom kommun och här får vi semester i förskott. 1 januari får vi 25 dagar, slutar men sedan under året kan man ju bli skyldig dagar.
   Så jobbar man inom kommun skiljer det sig från ditt inlägg.

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej! Ja, du behöver ju inte ta ut både mån och tis om julafton är en onsdag – det var dåligt förklarat. Men det kan vara bra att ta ut en semesterdag istället för föräldrapenning på tisdagen för att slippa hamna i gränslandet för om du räknas som föräldraledig 24:e-26:e eller om det räknas som du har semester. Jag omger alltid röda dagar med en semesterdag för att se till att det verkligen räknas som jag har semester. Hoppas det var svar på din fråga 🙂

   Svara
   • Nina

    Tack, jag är med på hur du menar men inte varför tisdagen avgör hur 24-26 blir. Kan ju vara att kommunen kanske har andra regler (jag vet inte hur de är om jag ska vara ärlig). Om jag tar fp en vanlig måndag drar de mer än en dagslön ex (detta för att dagslönen baseras på antal dagar på en månad och inte arbetsdagar, om jag tolkat rätt baseras dagslönen hos många privata på antal arbetsdagar, ca 22) samma sak om man arbetar ex 4 dagar i veckan och tar semester dras mer än en semesterdag.

   • Emma - På Smällen!

    Jag är inte säker på om jag förstår dig exakt, men det hela handlar om att ”tala om” för ditt jobb att du tar semester under den perioden, men för att dom inte ska kunna säga att den 24-26:e hör till din föräldraledighet så behöver man ta ut en semesterdag den 23:e om man vill få semesterlön på 24:e-26:e också. Annars kan det mycket väl bli så att ens jobb räknar det som att man är föräldraledig fram till den 26:e och är på semester från och med den 27:e när man börjar ta ut semesterdagar.

 6. Nina

  Aha nu är jag med man är ledig även efter jul ?. Jag tolkade det först som att man hade fp 22-23 och sen kom och jobbade 27.
  Är ledig i år med en kombination av semester och flex.

  Svara
 7. Martina

  Hej. Lite sent ute här nu i denna fråga men jag provar! jag är hemma på föräldraledighet på heltid , förstår jag rätt att jag istället kan gå in och ansöka om semester dagen innan julafton och de andra dagarna efter de röda dagarna trots att jag är föräldraledig på heltid. Jobbar oxå som tjänsteman. Har företaget rätt att ifrågasätta eller kan det på nåt sätt bli fusk? Vill ju såklart göra rätt för mig. Men vill ju inte förlora massa pengar i onödan om jag har, förstå mig rätt, rätten på min sida. Tack på förhand!

  Svara
  • Emma

   Ja precis och du har förstått rätt och du har rätt att göra det. Företaget har ingen rätt att ifrågasätta 🙂 Den enda nackdelen är att du “återgår i tjänst” genom att ta semester istället för föräldraledighet och om det är dåliga tider så skulle du kunna bli varslad under semestern men det kan man inte under föräldraledigheten.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här