Semesterdagar när man är föräldraledig

Jag har ju bloggat innan om varför man aldrig ska ta ut föräldraledighet kring jul – det är nämligen en sjukt dålig deal för alla som har månadslön, men nu tänkte jag ta upp en annan grej som alla föräldralediga behöver se över: Semesterdagarna.

När man ska vara föräldraledig 1 år – 1,5 år så tror jag att det sista dom flesta tänker på är semesterdagarna. En del kanske hinner snudda vid tanken, men jag tror nog inte att det är så många som tar reda på all fakta och ser hur det påverkar en flera år framåt. Jag tänkte på detta när jag skulle vara föräldraledig med Lucas, men jag tänkte över det hela till hälften skulle man kunna säga och det gjorde att jag fick ta en semestersmäll mitt första år efter föräldraledigheten när jag var tillbaka på jobbet. Jag hade bara 15 intjänade semesterdagar det året, tur att jag hade sparat lite föräldradagar som jag kunde använda.

Nu ska jag försöka förklara hur det fungerar 🙂

Ett semesterår räknas från april – mars. För enkelhetens skull så lägger jag till år när jag förklarar, så semesteråret 2016 beräknas från april 2015 – mars 2016. 

Detta betyder att jag som gick på föräldraledighet den 1:a april hade precis tjänat in ett helt semesterår, alltså 25 dagar.

Under föräldraledigheten så är man också berättigad till semesterdagar, men bara under dom första 120 dagarna, vilket ger ungefär 8 semesterdagar (man tjänar in ungefär 2 semesterdagar/månad).

Detta betyder alltså att om jag tar ut alla mina semesterdagar under sommaren och julen år 2016, då kommer jag endast att ha 8 semesterdagar år 2017.

Jag kommer vara ledig i 1,5 år och denna fattigdom av semesterdagar kommer att fortsätta följa mig ända fram till och med år 2018. Jag kommer börja jobba igen den 1:a oktober och då har jag mina 8 semesterdagar att ta ut till jul. 1:a april 2018 får jag en ny påfyllning av semesterdagar som kommer bestå av endast 12 dagar eftersom jag bara har hunnit jobba 6 månader.

Självfallet så har jag redan tänkt ut hur jag ska lösa allt detta så jag har insparade semesterdagar. Det går att spara 5 dagar per år, men vissa arbetsgivare är schyssta och låter sina anställda spara fler dagar vid såna här speciella tillfällen så kolla med din arbetsgivare.

Ännu en sak att tänka på är att om man innan föräldraledigheten var sjukskriven i en längre period. Man tjänar nämligen bara in semesterdagar under dom första 180 dagarna av sjukskrivningen.

semester-utrakning-foraldraledig

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Vanja

  Hej! Skulle bara vilja kommentera att det är olika mellan olika arbetsgivare och inte alltid på samma sätt som du tog upp! Vi på mitt jobb har tex semester från Jan-jan och det är man arbetar. Så om jag tex tar ut all min semester på sommaren (25dagar) ligger jag alltså back det året! Skulle jag då säga upp mig i okt måste jag betala tillbaka semester! JÄTTEBRA inlägg dock så att alla tänker och ser över son semester! Men man måste kolla hur det fungerar på den arbetsplats man jobbar 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja så är det ju, men principen är den samma när det gäller föräldraledigheten 🙂 Det vanligaste är att ett semesterår går från april-mars, men så finns det en hel del som har jan-jan också. Det där med att du ligger back är för att du har fått förskottssemester första året när du blev anställd på ditt jobb, om du hade börjat jobba precis efter semestern så hade du kanske aldrig valt att ta ut förskottssemester och då hade du inte legat back. Men den skulden för förskottssemestern skrivs av om du säger upp dig först efter att du har jobbat på det företaget i 5 år eller om dom säger upp dig, så du kommer inte alltid ligga back 🙂 Och ja, det är bra om alla kollar upp exakt vad som gäller med deras arbetsgivare 🙂

   Svara
  • Gittan

   Jag jobbar kommunalt, inom skolan. Där har vi oxå jan-jan och lite andra saker när det kommer till semesterdagar under föräldraledigheten. Och där jag jobbar nu får man spara mycket mer än 5 dagar om året. Där jag arbetade tidigare ( också kommunalt men annan kommun) fick man bara spara 5 dagar. Så de kan nog se ganska olika ut beroende på vart man arbetar.

   Svara
 2. Johanna

  Har man semester år april till mars så ska man inte behöva ta ut dem innan jul utan 20 av årets intjänade dagar har man på sig fram till 31 mars att ta ut. Min förra arbetsgivare betala ut semesterlön de första 180 dagar så är olika ibland.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här