Tips! Ta ALDRIG ut föräldrapenning till jul!

Nu när jag ändå bloggade om semesterdagar och föräldrapenning igår, så tänkte jag ge er ett riktigt Economista-tips vad det gäller semesterdagar och föräldrapenning 🙂 Ta ALDRIG ut föräldrapenning kring jul! Ni förlorar massor av pengar på det! Tar du semester så får du ju betalt på röda dagar och till exempel julafton och nyårsafton utan att slösa på en semesterdag 🙂 Men tar du ut föräldrapenning så måste du ta ut även på jul, nyår och röda dagar för att få ut ersättning! Såå korkat är systemet!!!

Kan vara bra att tänka på när man planerar föräldraledighet och även så som vi gör nu när vi inte har ett fullt semesterår att ta ut, då sparar vi så att vi åtminstone har 5 semesterdagar att ta ut i jul 🙂

föräldrapenning stor förlust kring jul

 

Relaterade Inlägg

21 Kommentarer

 1. Mia

  Beror ju på hur du har det på jobbet. Alla får inte semester godkänt vid jul men föräldraledigt kan inte arbetsgivaren neka om man ansökt 2 mån innan.

  Svara
 2. Lina

  Precis håller med föregående talar! Alla får ju inte semester beviljat! Jag måste alltid ta föräldrar ledig jul nyår för att få ledigt…

  Kram

  Svara
 3. Malin

  Det stämmer. Har råkat ut för att ta ut föräldraledighet före och efter juldagarna och därmed förlorat flera tusen kronor.

  Svara
 4. Alexandra

  jag jobbar obekväm arbetstid och jobbar dom flesta röda dagar. Så om jag ej skulle ta ut föräldraledigt på jul så skulle jag fått jobba. En arbetsgivare kan ju inte neka föräldraledigt om man ör ute i god tid men semester är inte säkert man får. Så det beror helt på vilket yrke man har.

  Svara
 5. Jenny

  Njae..på mitt jobb får vi avdrag för de dagar som är uttagna som föräldrarledigt men resten (även röda dagar) får jag lön för. Så det kvittar om jag tar ut semester eller föräldrarledighet.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej Jenny! Det jag skrev gäller om man tar föräldrapenning innan, under och efter jul. Alltså inte bara enstaka dagar. Insåg detta i efterhand.

   Svara
 6. Anette

  Jag har det likadant som Jenny så jag har tagit FL vid högtider just för att vara säker på att få vara ledig.

  Svara
 7. A

  När jag var fullt f-ledig gjorde jag som du! När jag jobbade deltid i höst/ vinter avbröt jag föräldraledigheten 15 dagar då det var 7 röda dagar o då fick jag flera tusen extra

  Svara
 8. Nettan

  Beror ju som sagt helt på vad man har för typ av jobb, vi har sparat flera dagar avsett för att ta ut just vid jul då min man annars alltid jobbat jul och nyår. Även midsommar har han tagit FP för, ända chansen att få ledigt tyvärr. Min man förlorar inte på att han missat röda dagar, de slås ut som röda timmar som han kan ta ut ledighet vid annat tillfälle. Däremot så går han alltid back på FP då dagarna baseras på 8h dagar men han jobbar 12h dagar, bara vid Tillfällig FP som man kan skriva i den faktiska arbetstiden…. Eller så var det förut iallafal, nu var det ett tag sen vi tog ut FP eller tillfällig FP

  Svara
 9. Karin

  Försöker, men förstår inte riktigt hur du menar. Men typ om julafton skulle vara en onsdag så är det bäst att ta semester mån-fre?
  Tjänar man på göra det i år tror du? De flesta röda dagar infaller på redan helgdagar.
  Trodde det var semestergrundande de första 180 dagarna 🙁

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, just i år är väl ett ovanligt dåligt år för röda dagar på jul. Men annandag jul är på en måndag och trettondedag jul är på en fredag så det är två dagar som man inte behöver ta ut föräldradagar eller semesterdagar på om man väljer att ta semester istället för att vara föräldraledig över jul. Detta gäller alltså för dom som har vanliga mån-fredag-jobb med månadslön.

   Jag tror du har förstått rätt, men jag förklarar ändå. Om julafton är en onsdag så är det ju automatiskt ledig torsdag och fredag också med lön. Så om du tar semesterdagar mån och tis så får du alltså lön hela den veckan men tar bara ut 2 semesterdagar. Om du tar föräldraledigt så får du ta ut mån- fre alltså 5 dagar, men du får ändå bara ut 80% av din lön. Har du semester så får du full lön för den veckan + semesterersättning för mån och tisdagen 🙂 Hoppas du hänger med bättre nu 🙂

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Och ja, du tjänar på det i år också eftersom du får pengar för 2 extra dagar (annandagen och trettondedagen), du får dessutom 100% lön plus semestersättning, det får du inte om du tar ut föräldrapenning, då får du ju bara 80% av din lön om du tar ut 7 dagar i veckan.

   • Johanna

    Nu måste jag också fråga om detta, haha… för detta var MYCKET intressant. Om julafton är på en onsdag och jag tar ut semester mån-tis. Hur kan jag då få betalt resten av dagarna?! Jag förstår inte. Är det inte bara mån-tis jag får betalt för?

    Förlåt om jag är knäpp, men jag fattar ytterst lite av det här med föräldrapenningen, tycker det är så sjukt jobbig att sätta sig in i.

   • Emma - På Smällen!

    Om du har ett “vanligt” 40 timmar i veckan mån-fredag jobb och månadslön (alltså inte jobbar inom vården eller så), då får du automatisk betalt på röda dagar om du tar semester före och efter dom röda dagarna. Alltså får du betalt på julafton, juldagen och annandagen. Men om du tar ut föräldrapenning istället så räknas det inte som att du går i tjänst (om du tar ut semester så räknas det som att du går i tjänst under semestern men du kan fortsätta föräldraledigheten efter semestern). Hoppas det blev lite klarare nu 🙂 Föräldrapenningen är jättejobbig att sätta sig in i! Du är inte knäpp!

 10. Angelica

  Hej! Jag ska gå på föräldraledighet i april i år och har funderat på just detta, huruvida man får göra ett uppehåll i föräldraledigheten och ta ut semester istället kring jul. Detta för att eventuellt tjäna lite extra pengar och spara föräldradagar. I år är julafton på en måndag, innebär det att jag måste ta ledigt fredagen 21/12 då för att få betalt för julafton, juldagen och annandag jul? Om jag sen tar semester även den 27/12 och 28/12, får jag då betalt för den 31/12 och 1/1 eller är det bara om jag även är ledig dagen efter den 1:a, alltså den 2/1? Du skrev att man måste ta ledigt dagarna före och efter de röda dagarna.

  Det råder total förvirring för mig som aldrig varit föräldraledig innan.

  Tack på förhand!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej Angelica! Jag är inte helt säker på om man måste ta ut en dag innan och efter helgdag, men om man inte gör det så riskerar man att jobbet säger att man första dagen på semester är den dagen som man tar ut en semesterdag. Så om du inte tar ut den 21/12 så kanske ditt jobb inte börjar ge dig semesterlön förrän den 27/12. Samma sak med att ta ut dagen efter också. Jag har inte hittat nånstans där det står om dom exakta reglerna gällande detta och eftersom jag inte vill hamna i en sån diskussion med löneansvarig på mitt jobb så tar jag alltid ut en dag innan första helgdagen och en dag efter sista helgdagen för då råder ingen tvekan om saken att jag var på semester 🙂 Hoppas mitt svar hjälper lite 🙂

   Svara
   • A

    Googlade om detta och kom in här där du tipsat innan. Du är ju föräldrarledig nu och påsen är ju väldigt bra iår med betalda röda dagar.

    Om jag tar föräldrarledig 31 marsendast denna dagen. Får jag betalt för 1,2,3,4,5,6 april som är röda dagar? För jag kan ju också ta föräldrarpenning på sgi nivå dessa röda dagar om jag tar föräldrarledig 2 tillfällen dvs 31 mars och 7 april.
    Lucas fyller väl 8 snart. Dagarna försvinner den dagen det är skolavslutning och vi har dagar kvar så vill verkligen inte att de ska brinna inne.

   • Emma

    Hej! 1:a april och 6:e april är inte röda dagar men det är möjligt att ditt jobb kanske har arbetstidsförkortning eller liknande? Jag vet inte vad som gäller för arbetstidsförkortning men jag vet att du får betalt för 2-5:e april om du tar ledigt 1:a och 6:e april 😊 oj! Det har jag glömt! Det måste jag kolla upp, tack för påminnelsen 😊

 11. Jana

  Hej! Skulle bli mycket tacksam om du ville hjälpa mig med tips om hur jag på bästa sätt tar ut semester kring jul och nyår 2021/2022.
  24 är ju en fredag i år..
  Vi har väldigt knapert ekonomiskt så tacksamheten skulle vara enorm!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här