Ta ut föräldraledighet på helgerna

När jag var gravid med Lucas så läste jag gravidboken På Smällen från A till Ö av Ann Söderlund och Hannah Widell. Jag älskade den boken, jag sträckläste den när jag var i första veckorna! Boken var grym för den berättade om graviditeten, vad som händer både i knopp och kropp på ett roligt sätt som fick mig att brista ut i gapskratt cirka var 5:e minut!! Den var också informativ och berättade hur man skulle räkna ut föräldrapenning och hur reglerna för dagarna var just då. En sak som jag reagerade på och hade väldigt svårt att fatta, är att man är tvungen att ta ut föräldradagar på lördag och söndagar också! Först lät det ju kanon att man kunde välja att få mer pengar genom att ta ut föräldrapenning på helgen också (om man nu ville det). Men så var det ju inte. Nej nej, för att få ut en sjukpenningsgrundande lönenivå varje månad är man tvungen att ta föräldraledigt på helgen också så att man får 77,6% av sin vanliga månadslön, alltså det som jag hade förlitat mig på att jag automatiskt skulle få om jag tog ut 5 dagar i veckan! För i Sverige är ju heltidsjobb 40 timmar i veckan, dvs 8 timmar/dag i 5 dagar per vecka och det var ju en sån heltidstjänst som jag tog ledigt ifrån. Men hade jag bara tagit ut 5 dagar i veckan så hade jag bara fått ut cirka 54% av min ursprungliga lön! Det hade vi inte råd med så det slutade med att jag fick ta ut föräldraledighet 6 dagar i veckan.

Nu såg jag på Blondinbellas blogg att Företagarna har startat något som heter #Föräldrafällan och att dom bland annat begär att föräldradagarna ska tas ut på 5 dagar i veckan istället för 7. Jag vet att dom inte begär detta av samma anledning som jag eftersom detta förmodligen kommer innebära att man får färre föräldradagar. Deras anledning är istället att föräldrar som vill sköta företag på helgerna ska kunna ta ut full föräldrapenning 5 dagar i veckan och kunna jobba resterande 2 om dom vill. Idag går inte detta. Föräldrapenningsreglerna är verkligen helt knäppa ibland, men jag är typ livrädd för att dom ska pilla för mycket med reglerna för det känns som det alltid blir till det sämre. Men samtidigt tycker föräldrapenningen borde vara baserad på det antalet dagar som man faktiskt jobbar, dvs 5 dagar i veckan!

 

kära Lucas nyfödd 2013

 

Foto: Makalösa Minnen

Jag önskar att jag hade kunnat vara ledig längre med Lucas…

Relaterade Inlägg

7 Kommentarer

 1. A

  Hmm nu förstår jag inte det där med 6 dagar i veckan, Efter 1 års ålder har jag tagit ut 5 dagar i veckan. Och detta har skyddat mitt SGI.

  Svara
 2. en chic mammas bekännelser

  håller helt med dig, det är helt sjukt att de skall baseras på 7 dagar och inte 5, man arbetar ju som du säger 5 dagar i veckan och inte 7.. Jag satt i veckan och räknade ut och jag hade helt glömt hur skevt det var.

  ses imon 🙂

  Svara
 3. Mia

  Jag tog 4 dagar i veckan till sonen fyllde ett, då tog jag ut 5 för Försäkringskassan ringde mig och sa att för att skydda min SGI måste jag ta ut 5 dagar eller jobba den femte dagen. Visst hade vi typ 12000 mindre i månaden men jag var ledig i 1,5 år och det gick! Snart är det dags igen och vi kommer göra samma sak igen.

  Svara
 4. Mia

  Usch, nu blir jag lite nervös. Jag har ju bara tagit ut 5 dagar i veckan sedan dottern blev 1 eftersom de va de jag trodde räckte för att skydda sgin!! Blir lite svettig nu med tanke på att jag ska vara hemma 5 mån till.. Skulle du kunna förklara lite närmare va du menade? Tacksam för hjälp & tack för en härlig blogg

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oroa dig inte! Du har gjort helt rätt! Inlägget handlade inte om att skydda SGI snarare om att man kanske måste ta ut 6-7 dagar i veckan för att få ut tillräckligt med föräldrapenning varje månad för räkningar etc. Så du behöver inte var orolig 🙂

   Svara
   • A

    Ok, då förstår jag! jag har fått lite dagar dagar av maken. Men imorgon börjar A förskolan o jag ska vara föräldrarledig 1 dag i veckan men inte ta ut något vilket inte kommer skydda min SGI. Men vill verkligen inte jobba heltid..

 5. Fredrik

  Basen för all diskussion om föräldraledighet bör vara att
  mamma och pappa tar 50% var av tiden.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här