Föräldrapenning

Så många föräldradagar förlorar du när ditt barn fyller 4 år!

Nu är det år 2018 och jag vill passa på att påminna alla föräldrar som har barn som fyller 4 år detta året eller nästa år att ta ut sina föräldradagar innan dom brinner inne! Jag tror att det är många som kommer förlora föräldradagar detta året eftersom detta är första året som den nya regeln träder i kraft. Det som gäller är följande (Källa: Försäkringskassan):

Hur länge kan jag ta ut föräldrapenning?

Du kan ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år eller när barnet slutar i årskurs 5 i grundskolan. Men från och med barnets 4-årsdag kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt. Om du har tvillingar kan ni spara 132 dagar sammanlagt.

Kan jag ta ut föräldrapenning enbart för dagar jag inte skulle ha arbetat?

Ja, om du tar ut föräldrapenning på lägstanivå. Men föräldrapenning på sjukpenningnivå kan du bara ta ut om du även tar ut föräldrapenning för dagar direkt före eller direkt efter exempelvis en helg eller andra dagar du inte skulle ha arbetat.”

Detta systemet är superdumt eftersom det enbart handlar om att jaga föräldrar som är hemma så att dom börjar jobba istället. Det finns alltså ingen mening att hålla på att spara en massa dagar längre utan ta hellre ut dom så att dom inte brinner inne. Om man fortfarande vill spara dagar, satsa på att inte spara mer än 96 dagar på sjukpenningnivå.

Kan jag ta ut föräldrapenning även fast jag jobbar?

Ja, det kan du, men inte på samma dagar som du jobbar, däremot kan du ta ut föräldrapenning på helgen och jobba på veckodagarna. När du ska ta ut föräldrapenning på sjukpenningnivå gäller dock att du tar ut antingen en fredag eller måndag i anslutning till helgen, alltså fre-sön eller lör-mån. Om du däremot väljer att ta ut föräldrapenning på lägstanivå så behöver du inte ta ut på fredag eller måndag i anslutning till helgen.

Tänk på att börja ta ut i tid om ni har många dagar kvar!

Det tar lång tid om man ska ta ut föräldradagar enbart på helgerna. Det tar 45 veckor att ta ut 90 dagar, alltså nästan ett helt år! Det gäller att börja i tid! Och kom ihåg att båda föräldrarna kan inte ta ut föräldrapenning för samma barn på samma dag.

Det gäller andra regler för den som har barn som är fött före 2014 klicka HÄR för att läsa mer.

Vi har mycket dagar kvar för båda barnen så jag kommer börja plocka ut lägstanivådagar nu så att dom inte brinner inne. Lucas lägstanivådagar väntar jag lite med för vi har fortfarande 3 år på oss att ta ut dom 🙂 Lägstanivådagarna är bra att ha när man vill vara ledig (utan lön) eller för att skydda sin SGI.

Har ni plockat ut alla era lägstanivådagar?

Det där med försäkringskassan är verkligen en hel djungel! Jag tycker att Ett päron till morsa beskriver det riktigt bra här ovanför 🙂

30 Comments

 • A

  Jag ä föräldrarledig med min 7 månaders och har inte tagit ut en dag ännu. Sparar så jag kan jobba deltid o ändå ta ut dagar då jag inte jobbar samt somrar då jag villl vara ledig 2 månader.

  • A

   Ja, det kan du, men inte på samma dagar som du jobbar, däremot kan du ta ut föräldrapenning på helgen och jobba på veckodagarna. När du ska ta ut föräldrapenning på sjukpenningnivå gäller dock att du tar ut antingen en fredag eller måndag i anslutning till helgen, alltså fre-sön eller lör-mån. Om du däremot väljer att ta ut föräldrapenning på lägstanivå så behöver du inte ta ut på fredag eller måndag i anslutning till helgen.

   Förstår inte detta. Om jag vill jobba ex torsdag och fredag men ta ut 3 dagar föräldrapenning, sjukpenninggrundande. Hur gör jag då?

  • Emma - På Smällen!

   Det är jättebra ? Jag sparade också det mesta under Isadoras första år men nu när jag kom och tänka på att dagarna brinner inne om jag sparar mer än 96 dagar så kommer jag börja ta ut lägstanivådagar. Vi har två år på oss att ta ut dom. Det är tråkigt om dom brinner inne tycker jag.

  • Emma - På Smällen!

   Nästan som vi har det då 🙂 Har ni även SGI-dagar kvar? Om ni har det så måste ni börja ta ut lite lägstanivådagar nu för att inte råka spara för mycket. Ni har ett år på er med den som är född -15 och tre år på er med den som är född -13.

 • Johanna Larsson

  Aldrig hört någon regel att man måste ta i samband med helg om vill ta enstaka dagar. Ibland vill kanske ta en dag mitt i veckan trots att normalt jobbar, skulle detta då inte vara möjligt?!

  • Emma - På Smällen!

   Nej, det är enbart om du vill ta ut lördag och söndag på sjukpenningsnivå som du måste ta ut en fredag eller en måndag också. Om du vill vara ledig mitt i veckan och ta ut en föräldradag så kan du såklart ta den vilken veckodag som helst.

  • Emma - På Smällen!

   Men åh nej vad tråkigt att höra! Logga in på ditt konto på försäkringskassan och kolla. Berätta gärna hur det gick. Har försäkringskassan skickat ut något brev eller påmint er? Om dom inte har gjort det så är det roligt dåligt måste jag säga.

 • Josephine

  Men GUD! Hur kan jag ha missat detta? Jag har hur mycket dagar kvar som helst på Elise! ? FAN va dåligt av dem! Jaha… kanske ska ta och vara föräldraledig några månader då…

 • Kickiii

  Hej Emma! Sån här fakta har jag så svårt att förstå så ja undrar nu om ja tolkat det rätt. Jag har många dagar kvar för min dotter då jag varit sjukskriven en del. Så:
  1.När min dotter fyllt 4 år så får jag enbart ta ut föräldrapenning på en måndag eller fredag, även om jag skulle arbetat dessa dagar?

  2. Jag kommer inte kunna ta ut en föräldraledighetsdag mitt i veckan tex en onsdag för att kunna vara långledig om det tex är kristihimmelfärd på torsdagen?

  Tack på förhand! ❤️

  • Emma - På Smällen!

   Hej! Ja jag vet! Det är svårt, jag lär mig mer pö om pö och älskar att ta reda på såna där små tips som försäkringskassan inte själva delar med sig av. Jag ska försöka hjälpa dig med dina frågor.

   1. När din dotter fyller 4 år så får du endast ha kvar 96 dagar. Om du har fler dagar kvar så kommer dessa att försvinna. Mitt tips för att göra av med dagar är att ta ut dagar på helgen eftersom dom flesta inte jobbar då. Men för att ta ut på sjukpenningsnivå på helgen så måste du även ta ut på en lördag eller söndag. Om du ska ta ut lägstanivådagar så kan du göra det på lördag och söndag. Jag är inte helt säker på om jag fattar din fråga, men om du undrar vilka dagar som du får ta ut föräldrapenning efter att din dotter fyllt 4 år så får du ta ut vilken dag som helst, bara du inte jobbar samma dag och på helgen måste du alltid ta en måndag eller fredag också om du ska ta på sjukpenningsnivå.

   2. Jag tror att det gäller samma sak med helgdagar som på helgen. I så fall innebär det att du måste ta ut föräldrapenning på onsdagen för att kunna ta på kristihimmelsfärdsdag på torsdagen. Eller så tar du på krisithimmelfärdsdag på torsdagen plus fredagen för då kan du ta lördag och söndag också.

   Om jag har missuppfattat dina frågor så får du gärna förtydliga så att jag kan hjälpa dig 🙂

   • Kickiii

    Tror inte du missuppfattat emma, det är jag som har väldigt svårt för sånt här så ja ställer alltid många motfrågor tills jag förstår. Tack för att du svarar!!

    Om jag arbetar måndag till fredag och min dotter är 4 år och om jag vill ta ut en föräldradag EN DAG SOM JAG ARBETAR, alltså vara ledig med mitt barn istället för att arbeta, kan jag då inte ta ut föräldradagar på sjukpenningnivå hur som helst när jag arbetar? Eller menar du bara att du tipsar om hur man kan göra sig av med dagar snabbt för att de inte ska brinna inne? ?

    • Emma - På Smällen!

     Ingen fara 🙂 Ja det kan du 🙂 Om du vill vara föräldraledig på en dag som du vanligtvis arbetar så kan du ta ut på sjukpenningsnivå för att kunna vara ledig med din dotter.

     Ja exakt. Mitt inlägg var i syfte att tipsa om hur man kan göra av med sina dagar snabbare för att dom inte skulle brinna inne 🙂

 • S

  Vad tokigt att så många inte verkar känna till 96-dagars regeln. Till oss har försäkringskassan skickat två påminnelsebrev i god tid. Första kom 6-7 månader innan han fyllde och andra 3 månader innan. Då har man möjlighet att planera lite bättre.

  • Emma - På Smällen!

   Ja, verkligen! Jag började fundera på om försäkringskassan skickade ut något om detta överhuvudtaget så det var bra att höra att dom ändå skickat till er. Jag tycker ändå att dom borde skicka ett år innan för att man ska ha en chans att börja ta ut i tid.

   • S

    Jag tror dock inte problemet är så stort, de flesta tar nog ut sina dagar tidigare, 96 dagar är ju en hel del att ha kvar för en 4-åring. Och när man fick barnet och erhöll sina föräldradagar stod ju villkoren att läsa där. Vi får nog ta ett lite större ansvar för att hålla reda på info kring vår fina och generösa föräldraförsäkring ? tänk vilken lyx vi har i Sverige.

    • Emma - På Smällen!

     Jag tror också dom flesta tar ut men det är ändå en hel del som har hört av sig till mig och berättat att dom inte kommer hinna ta ut eller att dom redan har förlorat dagar. Så himla trist 🙁

     Jag ville bara tipsa för att jag tror att många glömmer sånt här och särskilt om man har flera barn med olika regler. Jag hade lätt kunnat glömma detta bara för att jag har två barn med två olika regler.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.