“Du har gått upp i vikt, du är tjock!”

Jag har fått en ny kommentar om min kropp från min kära svärmor. Det är inte första gången jag får kommentarer från henne. Vissa har varit elaka och vissa har varit en “schysst” upplysning som om jag inte själv vet om att jag har gått upp i vikt. Jag tycker inte att jag är tjock, men det har varit så många kommentarer nu så jag känner mig tjock, fet, ful och klumpig. Det känns aspissigt! Jag hade velat njuta min sista vecka och inte tänka på hur jag ser ut men nu vill jag knappt visa mig i bikini. Mitt självförtroende är i botten.

Innan vi åkte till Brasilien så ringde Jair sin mamma och bad henne att inte säga något om min kropp. Hon vet mycket väl om vad hon gör när hon kommenterar min kropp men ändå envisades hon att göra det på vår sista dag i Salvador. Dom flesta gångerna har jag försökt skratta bort det eller låtsas som att jag inte förstår, men den här gången sa jag ifrån. Jag sa till henne att jag vill inte veta vad hon eller nån annan tycker om min kropp och att jag inte bryr mig om någon annans kropp. Jag sa att min kropp är min och ingen annan har med den att göra. Svärmor blev generad och kallade in andra personer i konversationen för att bekräfta att jag visst hade gått upp i vikt men att jag fortfarande var snygg. Tack så jävla mycket för förnedringen, det hela kändes hundra gånger värre och jag valde att lämna rummet.

Efter det kände hon sig dum och kom efter och frågade mig vad som hade hänt. Hon vet mycket väl och därför valde jag att ignorera hennes fråga. Det blev inget hejdå den dagen. Vi skyndade oss att packa sakerna, ringde taxi och satte oss i bilen. Jag hade ingen lust att prata med svärmor. Nu får vi se om hon kommer och säger hejdå under tiden vi är här. Jag är trött på allt hackande och smutskastande av mig. Jag är besviken, ledsen och arg och det är fan i mig inte mitt ansvar att lösa situation som hon med flera har ställt till med.

 Det kommer ta tid att bygga upp samma självförtroende som jag hade innan resan.

Relaterade Inlägg

51 Kommentarer

 1. Jennifer

  Men fy! Helt sjukt att några personers kommentarer ska få en att må så dåligt över sin egna kropp. Ingen annan har rätten att kommentera ens kropp! Bra att du sa ifrån!! Försök att låta de rinna av dig, vet mkt väl att de är sjukt svårt. Men låt ingen få dig att må dåligt över din kropp. Du är vacker precis som du är! Många kramar till dig! <3

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack fina du! Jag ska verkligen försöka att släppa detta men det är så svårt efter att fått så många kommentarer. Nu kom dessutom mensen och det gjorde absolut inte livet lättare 🙁 Kram ❤

   Svara
 2. Marie Alvas mamma

  Hon kanske borde kolla upp sin syn! Du är så himla fin. Du ska tänka på dina vänner som tycker du är super vacker. Vad hon tycker är helt ointressant. Hon är säkert avundsjuk på dig och din familj och fattar inte bättre. Stor kram till snygga dig.
  Försök njut av sista tiden nu!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Haha! Ja det har du helt rätt i! Ja, jag tycker också att det hon tycker är helt ointressant, jag önskar bara att jag kunde slippa höra det. Ja, jag försöker också tänka så. Tack snälla ❤

   Svara
 3. Frugan E

  Hemskt och så trist. Vet att det i vissa kulturer är helt normalt att snacka om andras utseenden både negativt och positivt. Vet inte om det är så där, oavsett håller jag med om att det är skitjobbigt och folk borde hålla sina tankar för sig själva ibland.
  Förresten har hon helt fel för tjock är du då verkligen inte.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jo precis så är det! Folk tycker att det är okej, men dom även brassarna själva blir ledsna när dom får såna kommentarer, det är bara lite svårare för dom att säga till eftersom dom vet att kulturen är så 🙁 Tack vad du är gullig! ❤

   Svara
 4. Malin

  Men usch! Visst att som du har skrivit innan att det är mer utseendefixering i Brasilien men det är ingen ursäkt. Hoppas verkligen det här blir en tankeställare för henne som gör att hon tänker till och ändrar sitt sätt. Skulle också blivit ledsen och arg! Hoppas du ändå kan njuta av sista biten av semestern och vet att du är fin och bra som du är!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Nej exakt! Jag ska verkligen försöka ta igen mig nu och sluta tänka på kroppen. Det är svårt bara och nu kom mensen mitt i allt också och då känner man sig alltid ful 🙁 Tack snälla du! Kram ❤

   Svara
 5. Nina

  Så bra att du sa ifrån! Förhoppningsvis förstod hon att hon trampade i klaveret och slutar kommentera din kropp.

  Svara
 6. Christina Frisberg

  Fy farao vilken pissapa rent ut sagt, nästa gång kan du upplysa henne om att du kan banta men hon kommer för alltid vara dum i huvudet & heeelt asocial , & att det är inte att mobba sina medmänniskor som hennes barnbarn vill komma ihåg att deras farmor var expert på utan andra saker. känner att jag kokar inombords när jag läser detta, du är fin både inuti & utanpå & tro inget annat!
  <3 <3 <3

  Svara
 7. E

  Usch, vad tråkigt att höra. Försök släppa det, vissa saker förtjänar inte att få ta av ens energi. Du är superfin och du är en supermamma. ?✨

  Svara
 8. Anjo

  Och kultur är ingen ursäkt, kultur är föråldrat. Jag hade sagt upp kontakten direkt, skulle aldrig vilja att mina barn fick umgås med en sådan nedlåtande person. Min sambo hade nog inte heller varit så intresserad,visst mamma som mamma och mamma ät alltid blodsband. Men fy tusan vad sådant gör mig galen, du är fin precis som du är. Det är henne felet ligger hos kramar

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Nej eller hur! Om hon mot förmodan inte visste hur jag skulle känna pga sin kultur så visste hon definitivt det nu eftersom Jair ringt innan och sagt det till henne! Ja, felet ligger definitivt hos henne! Kram ❤

   Svara
 9. Karin Grandin

  Så trist med sånna kommentarer. Men jag tycker ialf att du har en superkropp både snygg , stark och frisk . Vad mer kan man önska sig! Nä du borde inte ta åt dig av hennes eller nån annans kommentarer fast jag vet hur svårt det är att inte göra det! Kramar till dig

  Svara
 10. Fitnessfia

  Det är en avundsjuka. Tyvärr är det även säkert så att hon njuter av att se att du tar illa vid dig. Som en mobbare som söker sitt offer. Sedan finns kulturen där, jag har ju även jag drabbats av denna mun-diarré kring mitt utseende av min svärmor (som egentligen är jätterar). Det är inget du behöver stå ut med, och jag tror att det är bäst att ha “lagom” kontakt med en sån person.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker också det känns så! Jag känner mig lika tilltryckt varje gång! Denna gången sa hon det på ett informativt sätt men hon VET att jag inte vill höra det och hon vet att det skulle göra mig ledsen 🙁 Ja, jag tror precis som du!

   Svara
 11. Pega

  Hej fina Emma!!!

  Jag blir ledsen o läsa men vill du ska veta att på nått sätt känns lättnad.

  Jag är ifrån iran men uppvuxen i Sverige. varje sommar ja åkte o hälsa på sa alla oj va tjock du e. O ännu idag. ja gick ner 30 kilo o då va ja perfekt sa dem. Nu gått upp o ja vet det men nu klagas det ända från iran ringer dem sverige o säger ja måste banta..dem hade erbjudit o köpa gymkort åt mig.

  Jag tog åt mig alla år men idag skiter jag i dem o insett alla i den kulturen verka va mode att man ska se som anorexia.. Det känns som kulturkrock.

  Skulle mina kussiner i iran bo i sverige hade läkarna trott dem har anorexia. så insett i mitt hemland ska man va så smal.

  Ignonera din svärmor o tror det e i kulturen helt enkelt.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men stackarn! Jag tycker synd om dig samtidigt som jag känner igen mig och är glad att jag inte är ensam om detta. Här i Salvador är väldigt få människor smala. Nästan alla har en ölmage eller några kilon extra och dom som har kommenterat har alla varit större än vad jag är! Men precis som för dig så har jag också fått kommentarer trots att jag är hemma i Sverige! När Jair pratar med sin mamma på telefon så brukar det heta att jag är enorm när jag är gravid och tjock när jag inte är det. Det är inte kul att höra, man blir så ledsen! Jag hoppas att både Brasilien och Iran kommer till insikt med dessa störda kroppsideal tills våra barn är i vår ålder. Kram! ❤

   Svara
 12. Karin

  Alltså fy sjutton!!!
  Jag tycker det räcker med de tre som varit på mig, försökt klappa magen & gratulerat alternativt frågat om nr 2. Då känner jag mig ganska tjock.
  När ska människor sluta kommentera varandras kroppar?!? Förstår vi inte hur vi kan ställa till det?
  Min gamla ätstörning som jag lyckats fått ganska bra koll på, den blir jättejobbig efter såna händelser.

  Du är snygg Emma. Inifrån & ut. Och det är insidan som är viktigast. Utan en vacker insida spelar det ingen som helst roll hur utsidan ser ut. Så var du. Låt ingen ändra på det. Vi är flera som älskar dig för att du är Emma, inte vad vågen visar eller inte.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men fy vad tråkigt! Jag förstår absolut att såna händelser kan trigga en gammal ätstörning. Men du, precis som ditt råd till mig, kom ihåg att du är vacker på både insida och utsida men att insidan är viktigast! Du är så himla klok! Jag blir verkligen imponerad av dig som står emot trots att du har haft problem förut. Jag trodde jag var mycket starkare än så här men jag påverkades på en gång 🙁

   Svara
 13. Johanna

  Försök att älska din kropp. Den är frisk, den har fött dig två fantastiska barn och förhoppningsvis orkar den bära fler barn åt dig. Försök stänga öronen för vad andra säger. Du är fin som du är! Äg din kropp! Behandla dig själv så som du skulle önska att Isadora behandlade sig själv – då lyckas du nog vara snäll mot dig själv. <3

  Svara
 14. Elin

  Gud vad tråkigt??? men jsg tycker också du har en perfekt kropp! Alldeles lagom just nu! Förlåt nu kommenterar jag din kropp men hon hoppas du kan ta åt dig positivt! Tycker du är stark som stått ut med dom så länge❤️

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack fina du! ❤ Jag behöver höra positiva kommentarer just nu. Mitt självförtroende har verkligen fått sig en släng och det kommer ta tid att bygga upp det igen tror jag. Jag vill komma i form igen när vi kommer hem, det hade jag velat oavsett om jag hade fått kommentarer eller inte, men det är inte lika roligt att träna när man känner som jag gör nu 🙁

   Svara
 15. Malin

  Bra att du sa ifrån! Förstår att du blir ledsen men jag hoppas du innerst inne vet hur fantastiskt fin du är! Hade jag haft en så snygg kropp som du hade jag varit överlycklig kan jag säga!

  Svara
 16. A

  Man kan inte lära en gammal hund sitta. Denna mentalitet är något de vuxit upp med och svår att få bort särskilt om man är obildad osv. Det enda du kan göra är att visa dig starkare och säga ifrån! För de kommer fortsätta kommentera. De går i försvar och tycker att du är “känslig”. Och str de inte sagt något fel. De förstår inte riktigt varför du vlir så arg och att du överdriver. Spelar ingen roll om man håller en föreläsning. Så är det bara. Säg ifrån!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja precis sååååå som du skriver är det! Det spelar ingen roll vad jag säger så därför försökte jag med få ord säga något kraftfullt. Hon kommer aldrig förstå så det enda jag kan säga är att jag inte är intresserad av hennes åsikt och att hon kan behålla den för sig själv. Det är ingen idé att väva in sig i förklaringar eller hålla en föreläsning. Håller med dig fullständigt! Du satte exakta orden på sitautionen!

   Svara
 17. Anke

  Men usch vad tråkigt! Förstår att det är svårt att inte lyssna på det men jag tycker att du är jättefin precis som du är! En fantastisk kropp och jag kan verkligen inte se det där extrakilot som de menar att du gått upp! Försök att njuta av din sista vecka och se dig själv som vi andra gör – att du är en superfin mamma! ❤️

  Svara
 18. Susanne

  Hej.
  Åh vad jag känner igen mig. Min svärmor vill gärna tala om för mig att jag är tjock. Hon pickade på mig så fort hon fick chansen. Jag fick en baklucka nerslängd i axeln av en taxichaufför en gång o hade jag varit mer vältränad så hade jag inte fått ont… O detta säger hon framför mina barn. Jag har bara svalt o tagit emot men tillslut fick jag nog o sa i från… O då kommer det ett förlåt tillslut. Men så jävla fräkt att klanka ner på någon annan. Jag blir så arg..

  Försök att inte ta åt dig. Även om jag förstår att det är svårt. Jag tycker iaf att du är skit snygg ?

  Svara
 19. Anna

  Men vad tråkigt att du ständigt får höra en massa negativa kommentarer om din kropp.

  Jag tycker att du har en fin kropp som dessutom verkar ha återhämtat sig riktigt bra efter dina två graviditeter. Om jag hade träffat dig ute utan barn är jag inte säker på att jag kunnat tro att du varit gravid flera gånger.

  Jag tycker att du har en snygg kropp och verkar vara en jordnära och genuin person som har fina och bra värderingar om livet. Vad gör liksom några kilo extra under en semesterresa (eller annars heller), så länge man är okej med det själv? Ingenting enligt mig, då jag tycker att det är bättre att ha en bra livsstil med bra vanor och kunna unna sig saker ibland än att köra strikt diet och vara rädd att gå upp i vikt hela tiden.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men tack fina du! Vad glad jag blir att höra det! Eller hur, jag är glad att jag kommit till den insikten att jag skiter i om jag går upp i vikt på semestern eller inte. Jag vill kunna njuta, äta MASSOR utan att tänka på en enda kalori eller något sånt. Jag är rätt duktig på att leva hälsosamt annars så varför ska jag inte unna mig när jag är på semester. Jag tycker också att det är helt okej så länge jag själv tycker det och då ska andra skita i hur jag ser ut 🙁 Tråkigt att man inte kan få ha sin kropp ifred. Tack för din fina kommentar, den värmde ända in i hjärtat!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här