Borsta tänderna efter varje måltid?

När jag var i São Paulo och gjorde mitt exjobb så upptäckte jag en “rolig” grej efter lunchen. Halva kontoret gick nämligen till toaletten med en liten påse innehållandes en tandborste och en tandkräm. Jag har aldrig nånsin sett så många människor borsta tänderna efter lunchen som jag gjorde under tiden som jag jobbade där. Jag tyckte det såg lite lustigt ut 🙂

Detta med att alltid borsta tänderna efter lunch verkar dock vara ganska vanligt i Brasilien. I Jairs familj är det inte så, men det kanske är en klassgrej också? Jag vet inte riktigt, men jag kom och tänka på detta efter en kommentar på mitt inlägg om att det är farligt för halsen att äta glass.

Jag minns att jag ställde mig väldigt frågande kring det där med att borsta tänderna fler än två gånger per dag, men jag undersökte aldrig detta närmare utan litade på en rekommendation som jag fick när jag var liten. När jag var 12 år borstade jag nämligen tänderna med en resetandborste efter lunchen men då varnade min tandläkare att det kunde skada tandens emalj att borsta för mycket.

Efter att ha funderat på detta en stund så blev nyfiken på dagens rekommendationer, mycket kan ju hända på 18 år så jag kollade upp vad som gäller.  Det är faktiskt så att man ska borsta tänderna 2-3 gånger per dag, men inte mer än det! Borstarna man mer än 2-3 gånger per dag så kan man skada både tänder och tandkött. (Källa)

En annan sak som är viktigt när man borstar tänderna är vad tandläkaren kallar 2+2+2+2, alltså borsta tänderna 2 gånger per dag, i 2 minuter, med 2 centimeters tandkräm och vänta därefter i minst 2 timmar innan du äter något. I Brasilien så borstar man tänderna INNAN frukost och då har tandborstningen alltså ingen effekt alls på tänderna. (Källa) Det som däremot inte är bra är om man borstar tänderna direkt efter att man druckit juice, ätit något surt eller kräkts. Det kan ge frätskador på tänderna och därför ska man vänta minst en timme efteråt. (Källa)

Så nej, det är inte bra att borsta tänderna efter varje måltid, men det är bra att borsta tänderna en extra gång, t.ex. efter lunchen. Hur ofta borstar ni tänderna? Borstar ni efter lunchen?

Jag på Atlas Copco i São Paulo, år 2009

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Borstar två gånger om dagen. På morgonen två min med eltandborste. På kvällen; eltandborsta i två min har en som signalerar när man ska byta sida. Har så klart tandtråd innan, avslutar alltid med flux floursköj. Har aldrig haft ett hål och fyller 34 år idag 😉

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Wow och grattis!!! Superbra jobbat! Jag hade håll när jag var yngre och fick laga en del då. Nu har jag några påbörjan till hål som inte har växt något alls på 7 år så det betyder nog att jag gör något rätt 🙂

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men åh vad intressant! Det här ska jag verkligen ta till mig. Jag tror det är bäst för oss att borsta tänderna innan frukost då för vi hinner inte vänta en halvtimme efter frukost… tack för att du kollade upp det!

   Svara
 2. Sanna

  Borstar två gånger om dagen. På morgonen två min med eltandborste, och så 2 min på kvällen med eltandborsten. I mellan det använder jag munsköjl och tandtråd.

  När jag var gravid med dottern så mådde jag illa väldigt mycket och spydde ofta, och då hade jag med mig tandborste till skolan och borstade en extra gång för fräsch känsla i munnen efteråt. Nu i efterhand känns det kanske lite dumt i och med den frätande effekten som det kan ge.

  Kram Sanna

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Bra jobbat! Jag använder också tandtråd och köpte faktiskt flour att använda igår 🙂

   Men stackarn vad jobbigt! Ja, men man vill ju helst borsta tänderna så man känner sig fräsch igen. Jag fick frätskador på mina tänder när jag var gravid och hade halsbränna. Det är som djupa gropar på vissa av tänderna, som tur var inget allvarligt men tandläkarn frågade ändå om jag drack mycket smoothies och sånt.

   Kram!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här