Okategoriserade

Glass är farligt för halsen!

En grej som kom som en total chock för mig när jag kom till Brasilien första gången var att här får man inte dricka eller äta något kallt när man har ont i halsen. Jag hade ingen aning om detta så när jag berättade för en kompis att jag hade ont i halsen men att det blev bättre efter att jag hade ätit glass så blev han plötsligt arg och skällde på mig. Jag fattade ingenting! När barn har ont i halsen i Sverige så får dom glass på barnsjukhuset och svenska läkare rekommenderar att man ger barnen glass för att lindra och ta ner svullnaden i halsen. Dessutom är isglass bra till ett barn som inte vill dricka då det får i sig vätska.

Brasiliansk Picole

Jag lärde mig snabbt att det inte bara är glass som är farligt för halsen, utan även dryck med is eller kylskåpskallt vatten. Jag har frågat flera varför man inte får dricka eller äta kallt och förklaringen är att man får ont i halsen då. Man tror även att glass och kalla drycker kan göra så att man blir sjuk så därför får man inte äta för mycket glass m.m. Andra saker som också kan göra en sjuk är om man går utan tröja när det blåser, vinddrag, regn och om man äter mango på kvällen. Mango kan tydligen ge magproblem om man äter innan läggdags. Jag äter ofta mango på kvällen och har även gett till Isadora och Lucas och än så länge har ingen haft ont i magen så på oss stämmer detta inte.

När jag var gravid med Lucas sa Jair att han aldrig skulle kunna tänka sig att ge glass till Lucas om han var sjuk. Jag svarade bara att då kommer jag bli favoritföräldern för med mig kommer han få hur mycket glass han vill när han är sjuk! Haha! Men efter att Lucas kom och Jair själv fick höra läkarna i Sverige rekommendera glass så släppte han sin tro om att glass ger halsont. Så igår efter läkarbesöket, smög vi tillsammans iväg till shoppingen och köpte två glasskulor till Isadora. Hon var så ledsen och ville först inte ens smaka men vi lyckades få in en liten bit i hennes mun och efter det lugnade hon sig och åt lite. Det känns som det gjorde gott för halsen. När vi kom hem så var hon på lite bättre humör och skrattade faktiskt när Jairs pappa skojade med henne. Men glassen får ändå bli våran hemlis för om vi säger det här hemma så kommer det uppstå en massa onödiga diskussioner som inte leder nån vart… 😛

21 Comments

 • C

  Det är likadant på Balkan (undantaget mangon) och många mindre butiker säljer inte ens glass på vintern. På cafér ger de oftast rumstempererad juice/vatten till barn och utan is även på sommaren (vissa frågor men ofta får man det så direkt). Bättre att inte försöka diskutera för det går inte att ändra på andras idéer…

 • Anjo

  Men herregud vad e detta för påhitt. Jobbar själv i sjukvården och haft barn med krupp m med mera. Det första du får i handen på akuten är en isglass till ditt barn med kruppanfall. Jo för att luftrören svullnar igen och riktigt kall isglass är ett smart sätt att minska lindra och smärtlindra. Så synd att ett helt land går efter detta men jaja därför vi idag har kulturer traditioner mm 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Haha exakt vad jag kände också!! Jag har försökt prata med svärmor några gånger men det blir så tråkig stämning då så jag har slutat prata om det. Det är samma sak i Portugal, där tror dom även att man får ont i halsen om man går barfota på kallt golv…. 😛

 • Emma

  Haha vad lustigt att det kan vara så olika! Jag tycker det är jätteroligt att läsa om hur annorlunda det är där i Brasilien, och väldigt kul att se bilder på alltihopa!
  Tänker också att det är otroligt bra för barnen att se hur världen ser ut, att de inte kommer ta för givet att alla har det lika bra som vi i Sverige, men också att man kan leva ett lyckligt liv under helt andra förutsättningar ?

 • Anna

  Men alltså, tror dom inte på vetenskapen? Det finns ju hur mycket forskning som helst som bevisar hur man blir smittad av olika virus och bakterier och det borde väl också brasilianska läkare ha tillgång till?

  • Emma - På Smällen!

   Eller hur! Jag har kontrat med vetenskapen många gånger men det känns ärligt talat som att dom inte tror på forskning. Ingen här har pluggat så det förklarar nog en del, varför jag tror på vetenskapen och forskning och varför dom tror på det dom tror att dom redan vet även om det inte finns några bevis för det.

 • Daniéla

  Va ”kul” att du tog upp exakt detta i dag. Jag har jätte ont i halsen och känner mig väldigt ynklig men isglass och kallt vatten känns skönt. MI. köra sambo som är från Rio skällde precis ut mig och sa att man i te ska äta kallt när man har ont i halsen. Varför kunde han inte förklara men nu fick jag förklaring från dig varför de tror det. Jag visade att svenska läkare säger att man ska äta kallt och han lugna sig lite. Han berätta även att brasilianska tandläkare rekommenderar att man borstar tänderna efter varje måltid. Nåt jag har fått för mig att man inte ska..

  • Emma - På Smällen!

   Haha!!! Vilken tajming! Det där med borsta tänderna har jag också sett i Sao Paulo och där har du helt rätt. När jag var 12 år så fick jag en resetandborste som jag använde efter lunch i skolan men då fick jag höra av tandläkaren att om man borstar för ofta så kan emailjet bli svagt och tillslut borstas bort. Lagom är bäst – kort och gott – din sambo har fel 😉 Haha!

 • Josefin

  haha…min svärmor från Turkiet är precis likadan! Varje gång våra barn är sjuka så beror det på att vi inte klär dem tillräckligt varmt. När jag åt glass när jag var sjuk så blev hon jätteupprörd och gick genast ut i köket och kokade soppa åt mig. När hon träffat vår son i flera dagar när han hade influensa och hon sen själv blev sjuk så berodde hennes sjukdom absolut inte på att hon smittats av oss utan att hon spenderat 2 timmar på badhuset och blev kall där. När jag blev magsjuk så var det för att jag inte knäppt jackan och blivit kall om magen… har massor av fler exempel och de tar aldrig slut 🙂

 • Nettan

  Fick höra precis samma sak när både jag och sonen fick halsfluss när vi var i Grekland för några år sedan.
  Vet att jag fick en väldigt bra förklaring och har därefter varit lite mer restriktiv med glass vid sjukdom.
  Men nu kommer jag ju dock inte på varför man inte skulle äta glass…. så irriterande! Dick så kan kylan lindra smärtan lite och ge vätska, så man får väl väga för och nackdelar.

 • Charlotte

  Samma sak när vi är i Grekland. Där går man inte ens ut med sitt nyfödda barn de första 40 dagar ? och ja, glass skall man inte äta om man är sjuk och helst skall man proppa fullt med mediciner så snart tempen visar 37,5! Jag tar inte heller dessa diskussioner utan gör helt enkelt som jag tycker är bäst för mina barn ?

 • Eliane

  Hej! Jag är från Brasilien och min man från Ecuador. När jag bodde där fick vi jämt höra sånt, att kvinnor ska inte gå barfota när de har mens, för då går blodet uppåt istället för neråt. Att tvätta håret vid mens var otänkbart. En annan sak som var farligt var att äta mango och mjölk samma dag (hejdå smothies haha). Jag brukar säga till min man att det är virus som smittar och inte att ajg råkade gå ut utan halsduk en kväll. En gång på besök i Brasilien var en av mina syskonbarn med halsont och jag sa till min svägerska att ge honom glass, hon blev misstänksam men gav pojken glass.Tyvärr på kvällen fick han feber och blev sämre i halsen och än idag anklagar hon mig för den ”dåliga” idén att ge pojken glass :)) .

  • Emma

   Tyvärr inte. Men glass är inte farligt för halsen enligt läkare i både Sverige, Kanada, usa osv. Jag har pratat med och frågat flera.

   Har du testat att googla, det kanske kommit upp nya pålitliga källor?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.