Brasilien,  Frågor & Svar

Läsarfråga om skolor i favelan

Jag fick en fråga hur det är med skolor i favelan, om det finns skolor här eller om föräldrarna måste ta med barnen ut utanför området. Jag tänkte svara på den frågan i det här inlägget 🙂

I favelan som vi bor i så finns det inga skolor, men det finns i dom större favelorna. När Bruna ska till skolan så måste hon bli skjutsad. Hennes skola ligger nämligen i ett annat område så hon åker bil tillsammans med några av dom andra barnen från favelan.

I Brasilien är det skoluniform som gäller, i både kommunala och privata skolor, ända upp till vuxen ålder. Jag tycker det är bra att dom har skoluniform för då blir klyftorna mellan barnen mindre, för även om fattiga går på kommunala skolor och rika går på privata så blir det skillnader ändå. Det enda som är dåligt är att myndigheterna är dåliga på att tilldela pengar till nya uniformer. Jairs brosas tjej jobbar på en förskola där barnen har haft samma uniform i 3 år! Det är väldigt lång tid för små barn som leker mycket, svettas och förstör sina kläder. Det syns på Brunas uniform att hennes kläder har varit med om en del redan.. 😛

12 Comments

 • C

  Tack för att du gjorde ett inlägg om detta, alltid spännande att läsa om och bredda sin världsbild. Hon är så söt Bruna!

  På min dotters skola har de inte uniform och det tycker jag är skönt men på många andra skolor här har de det och då är det för det mesta så att de får en uniform per skolår men det räcker ju inte med en och då är det ju nödvändigt att köpa en till och det är dyrt sett till folks inkomster. Tror nästan företaget som gör uniformerna kompenserar för det pris de gett kommunen för den uniform barnen får gratis. Tror tyvärr inte uniformerna minskar skillnaderna mellan barnen, det märks ändå tydligt så fort det blir aktiviteter utanför skolan, som kalas och liknande (fast här bjuder de allra flesta alla på sina kalas).

  • Emma - På Smällen!

   Visst är det 🙂 Tack 🙂 Ja, hon är jättesöt 🙂

   Ja du har nog helt rätt i det. Det märks ändå… tyvärr… Det där med att skoluniformerna är så dyra är ju superdumt!! Så borde det verkligen inte vara och nej, egentligen hade man ju helst behövt 3-4 stycken eftersom barnen smutsar ner sig så fort!

 • Siranee | Thaimorsan.se

  Haha skrev ett inlägg om just skoluniform för ett bra tag sen som ligger fortfarande i utkastet 😛

  Jag tycker att det är BRA med uniform av egen erfarenhet som elev inom privatskola som sedan byte till kommunala. På alla skollor så fick man ta med sina blusar/skjortor för att få en skolsigill stämplade och sedan broderade hemma efteråt. Olika skolor, olika typ av uniform med allt från krage, fickor till passform. Så det är fortfarande inte bra i Thailand då det skapade en stor klyfta om vilka som har råd att gå på vilka skolor. Man ser på uniformen och sigillet.

  Men uniform är också för diciplin, respekt till skolan och äran att få gå skola, därför skoluniform bra och skapar mer ordning. Sedan behöver visst barnen och ungdomar inte tänka på vad de ska ha på sig dagligen.

   • Siranee | Thaimorsan.se

    Det gällde också de kommunala skolor, lite otydligt där. Vissa skolor tillhör ett tempel och ligger inom ett temeplområde och jag gick i en. Dock var det inget med religionen men i alla skolor är så präglad av buddismen ändå. Så oavsett privat eller kommunal så fick man en intruktion på hur uniformen skall se ut och fick gå köpa efter det. Det finns butiker som endast säljer skoluniformer och det räcker med att man säger vilken skola så vet dem. Böcker fick man komma till skolan och köpa.

    Visst är det intressant… tänkt om Sverige skulle införa skoluniform. Finns alltid pro/kontra…men av erfarenhet som barn så tyckte jag att det var toppen. Man längtade att få gå i skolan och jag satt och strök mina skoluniform själv som 7 åring liksom. Man lärde barnen att vårda sina kläder och vara prydlig redan då. Sen kan vi prata om scout-torsdagar haha…då var det scoutuniform 😛

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.