Bra med Brasilien – mat och frukt

Här är mat och frukt billigt! Iaf om man jämför med Sverige och Göteborg (i Borås är maten billigare än i Gbg). Italien, by the way, är skitdyrt med mat! Här får du så mycket mer för pengarna och har råd att köpa det finaste köttet när det bjuds in till fest. Det finns fantastiskt många spännande exotiska frukter här som inte finns i Sverige och finns dom i Sverige är dom svindyra. Här är några exempel:

Cajú och cashewnötter – Det här är nog min favvofrukt här! Anledningen är inte för att frukten är så god, fast den är väldigt god, utan anledningen är för att den här frukten fascinerar mig. Första gången jag såg den frukten fattade jag inte att det var Cajú. Det var nämligen en skål med plastfrukter och så fick jag syn på den oranga paprikan (som jag trodde att det var) som hade fastnat med en jättelik grön böna. Jag fick förklarat för mig att det inte alls var en paprika och frukten hette Cajú och den grön bönan hade inte alls fastnat, frukten ser ut så. I den gröna bönan bor cashewnöten. Men man kan inte äta bönan eller nöten utan att tillaga den först. Den är nämligen giftig, men den oranga “paprikan” (frukten) kan man äta. Jag har aldrig smakat på den färsk, bara som juice. Jag ska smaka på den nån dag, men jag vet inte hur man äter den haha 🙂 När man har tillagat cashew genom att steka den så att bönan blir alldeles svart så ska man skala den. Det sista skalet närmast cashewnöten kan var trixigt att få bort om man gör det hemma. Det är en bökig process och det går bara en cashew på en cashewfrukt så det krävs många många frukter för att fylla en skål med cashew. Inte undra på att cashew är dyrt!!!!!!!!!!!! Lite skillnad från jordnötter.

20140607-230812.jpg

Jordnötter – Jordnötter växer som ogräs i jorden här i Brasilien. Dom finns inte i Salvador men dom finns i Rio de Janeiro. Här äter man inte rostade jordnötter som i Sverige, man äter färska som är kokade i saltvatten och fortfarande varma och det är djävulskt gott. Man köper dom på gatan och en förpackning med jordnötter med skal på kostar 6 kr och det är mer än tillräckligt för en person.

20140607-230822.jpg

Papaya – Jag minns att jag har betalat 70 spänn för en papaya en gång i Sverige, här kostar dom 12 kr! Helt otroligt! Här finns det två sorter, den ena heter papaya och den andra heter mamão. Jag vet inte vad den heter på svenska. Mamão är enorm! Skillnaden är att papaya är lite sötare, men om man jämför med papayan i Sverige så är nog ändå mamão sötare 🙂

20140607-230836.jpg

Kokosvatten – Helt klart en av mina favoriter. Smakar sött och inte kokos som man skulle kunna tro. Bra för huden och för baksmälla 🙂

20140608-131015-47415653.jpg

Passionsfrukt – Passionfrukt är enorm här och den är gul! Första gången jag såg en passionfrukt här förstod jag inte att det var en passionfrukt. Jag hade frågat om vi inte kunde göra Caipirinha på passionsfrukt så min kompis köpte det. När han kom hem frågade jag vad är det här för nån frukt?, till svar fick jag ville du inte ha en passionsfrukt? Det var helt omöjligt att se att den här stora gula bollen var en passionsfrukt! I Sverige är dom ju bruna små och skrynkliga! Även passionsfrukt är billigt här, i Sverige är ju det dyrt!

20140607-232807.jpg

Avokado – Avokado här är sjukt gott. Mycket godare än i Sverige. Större, grönare och smaken är mildare, krämigare och sötare. Alla tycker jag är så rolig när jag äter avokado. Jag äter med sked utan socker. I Brasilien så äter man med socker eller så gör man smoothie på avokado och det är faktiskt riktigt gott. I Sverige brukar jag göra en avokadosmoothie efter träningen. Jag ska leta fram mitt recept på det och publicera det en till gång för er.

20140607-232826.jpg

Mango – Mango är mycket sötare och saftigare här än i Sverige. Sjukt gott! Nu när jag skriver det här blev jag till och med sugen på mango. Kanske blir lite mango imorgon. Det är ju bra med C-vitamin i mango. Jag bodde en gång på ett hostel som var granne med ett litet mangofält. Det var häftigt att höra den mogna mangon falla till marken från dom höga träden boff boff BOFF. Skulle man inte veta att det var ett mangofält där och ta sig en liten promenad där skulle man lätt kunnat tuppa av från att få en mango i huvudet! Mangon är tung och träden var så höga!

Gurka – Gurka ser mer ut som squash här än gurka. Jair har tagit fel många många gånger i Sverige och nu förstår jag varför. Gurka är godare här. Smakar mer. Egenodlade gurka i Sverige har jag hört ska vara gott, men jag har aldrig smakat på det så jag vet inte. Här skalar man gurkan och äter bara det goda inuti.

Chilli – Här är det många som har sina egna chillibuskar. Inte i favelan för här är det få som har nån trädgård, men där Jairs mormor bor är det fullt med chillibuskar. Alla gör sina egna chillisåser, mycket bättre än sån chillisås som ser ut som ketchup!

20140607-234803.jpg

Och det här är bara en pytteliten del av alla frukter som vi i Sverige känner till. Det finns en uppsjö av frukter som jag aldrig har sett i Europa här också.

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

  1. hej

    hej hur är det att bo i Brasilien ? jag ska åka dit i januari men är lite oliv för kriminaliteten. hur märker du av det ?

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här