Brasilien

Hur är skolan i Brasilien?

En av dom stora skillnaderna mellan Brasilien och Sverige är möjligheten till utbildning. Skolan här är inte i närheten av den kvaliteten som finns i Sverige. Cirka 90% av den brasilianska befolkningen går till kommunal skola som är gratis, dom andra 10% investerar i dyra privatskolor för att säkra utbildningen för sina barn men även privatskolorna brister i kvalitet. Brasilianarna är väl medvetna om problemen och när man frågar vad brasilianarna önskar mest så är det alltid hälsa och utbildning.

Jairs kusin Ian och hans skolklass – kika gärna på Ians instagram om ni vill följa honom när han kommer till Sverige 🙂

I Brasilien är skolan obligatorisk under dom 9 grundskoleåren, från 7 år till 16 år, men i praktiken funkar detta dåligt. Det är ändå hög frånvaro bland tonåringar, särskilt pojkar och det är bara en tredjedel av landets 15-åringar som kan den mest grundläggande matematiken! :O Detta är jätteproblematiskt för precis som i Sverige så är det nästan omöjligt att få ett jobb utan betyg från grundskolan. Man kan inte ens få ett jobb i mataffären! Många unga arbetar på stranden eller på gatan med att sälja mat, snacks och dricka för nästan inga pengar alls – dom har inget annat val. Det är hemskt! Det får mig tänka på hur bra vi har det i Sverige. När Jair kom till Sverige var han så stolt över att få studera på en svensk skola och ännu stoltare var han några år senare när han fick sitt första välbetalda jobb 🙂

I Brasilien finns det universitet som är gratis, men för att komma in på dom så måste man klara ett inträdesprov. Jag tyckte det lät som ett väldigt bra system, men sen läste jag att det nästan bara är elever från dyra privatskolor som klarar inträdesproven! Då kändes det plötsligt ganska omöjligt för en fattig att påverka sin situation genom att plugga. Om dom kommunala skolorna redan är bristfälliga, vad ska man då göra? Detta är anledningen till att många unga hoppar av skolan. Det är faktiskt bara 30% som går vidare till gymnasiet!

Detta är en ond cirkel för Brasilien för utan utbildning så fortsätter fattiga att vara fattiga. Dessutom har dessa brister i utbildningssystemet gjort att Brasilien inte har tillräckligt med kompetenser inom landet utan dom måste ta in utbildade personer från andra länder! (Källa: swedenabroad).

11 Comments

 • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Sorgligt att det är så :/. Tyvärr är det ju även så för många här i Sverige även om det heter att alla kan studera vidare här. Man vet att de flesta som läser högre utbildningar eller klarar gymnasiet är elever med föräldrar som är drivande. Elever som kommer från ”trasiga” familjeförhållanden kommer sällan vidare dock, vilket gör att den spiralen fortsätter med själva arbetslösa eller låg betalda arbeten osv. Även om det inte är lika stora klass skillnader här så finns det ju ändå. Speciellt barn från socialt utsatta områden :(.

  • Sabina

   Man behöver inte ha drivande föräldrar med ett eget driv kan man plugga och bli precis vad man vill. Bara man själv har ambitionen och beredd att kämpa hårt! Vilket tyvärr många av dagens ungdomar inte är, vilket är synd tycker jag!

   • Maja S

    Håller med!
    Visst skolan ska man ta sig igenom o det är kanske lättare om ens föräldrar driver på. MEN det är eleven själv som har det yttersta ansvaret för sina studier.

    Känns som om dagens ungdom tror att bra betyg o sen bra jobb liksom bara ramlar ner i knäet på dem. Nänä!!
    Jobba hårt!
    Man får inte det där välbetalda jobbet direkt man slutat skolan.

    • Emma - På Smällen!

     Jag håller både med och inte med. Jag tycker också att det är varje elevs ansvar att ta ansvar för sina studier och jag tror inte att tvång eller för drivande föräldrar är bra heller. Men jag tror också att trasiga familjeförhållanden kan sabba rejält för ett barn som hade kunnat få bra betyg ifall familjeförhållandena hade varit bättre.

   • Tony DJurberg

    Dem här o Brasilien har inget val, att vissa har svårt att förstå det gör mig spyfärdig-
    Här har dem inte ens pngar att äta kött varje dag, om dem har tur en gång i månaden o dera mat varje dar är samma ris bönor och stekt ägg, vilket är det abslutbilligaste, du borde skämmas som säger som du gör om att man har ett eget val,dem här gar inte det valet, jag har en styvdotter nu som går på iniversiteteet online och får betala för att gå och HON har även MS men måste jobba på dagen och lösa lite på kvällen. lönen dem har är är ca 2000svk. Skäms på dig för ditt utlalande. dem är så fattiga att dem ej har kläder på kroppen, när jag kom hit var det en räddning för dem, dem fick lite mer pengar så dem kan äta kött varje dag och ha hela kläder på kroppen. Brasilien är ett 3e världsland där fattigdommen är så hör och utbildningen så låg, förr veckan skulle minn stuvsons om han med är sjuk, lätt autism. han skulle ha datakurs, dem visade upp windows 98 och saker som inte ens fungerar idagens samhälle, det var n ren skam. deras inteligens är mycket sämmmre än i sverige, eller kanske b’ttre o använda oprdet vetskap, för dem är inte dumma men fattas vetskap om saker hur det fungerar. därav kan dem inte komma vidare o fastnbat i en ond cirkel. du borde skämmas som du spottar ur dig och jag vill ge dig rådet att ål till Brasilien och bo där 1 år, jag har bott här i 11,5 år och gift mig här med min kärlek. och åk då inte till turistorterna utan åk inåt landet. så kommer du att få se verkligeneheten, blir så förbannad av att läsa detta. innan dess bodde jag i Portugal i 15 år. men sedan så är gfivetvis sverige på ner i utbildningsnivån med, men det kanske ni inte ser. SVenskan har blivit sämre, man tar in utlänska ord o ordboken och tydligen vem som helst kan få ex teletjänst jobb där man bör prata fläckkfri svenska, Pratade med en kund nu i 3 dagar i sträck för att få tag på hans chef, jag fattade inte ens vad han sa. den djävla vänstern har förstört SVerige och likaså överallt där dem kommer till makten.

 • Nilsa

  Det är så kul att få följa er! Dina inlägg är varierande och proffsiga. Jag undrar verkligen hur du får till inläggen varje gång. Har du någon plan kring varje tema eller blir det spontana inlägg?
  Föressten hur har det gått med svaret från läkaren om dotterns knöl i nacken?

  • Emma - På Smällen!

   Vilket toppbetyg!!Åh vad roligt att höra! Hehe ja, jag har faktiskt en plan i huvudet för att inläggen ska bli varierande varje dag 🙂 Jag tycker själv att det är roligare att läsa bloggar som delar upp inläggen så att det inte kommer tre inlägg som är snarlika på raken 🙂 Ja, läkaren var säker på att det var en lymfkörtel så vi kunde pusta ut 🙂

 • Linda

  Hemskt, och känns som en svår nöt att knäcka för myndigheterna i brasilien? Älskar dina inlägg om hur sllt funkar i brasilien! Tex brevbäraren! Hade man aldrig kommit på att fråga om men intressant att läsa om ändå! Blir mer och mer nyfiken på Jair! Vem han var innan han träffade dig? Hur såg han lediga tid ut? Hur skötte han skolan? Vad tänkte han om framtiden innan han visste vem du var? Vad är hans historia? Hur gick tankarna när han träffade dig? Hur var det inför första flyget till sverige?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.