Frågor & Svar,  Tips & Tricks

Smärtlindring EFTER förlossningen

När man ska få barn så är förlossningen en stor milstolpe och dom allra flesta fokuserar på den och bara på den. Jag gjorde det, MVC gjorde det och alt jag läste handlade om själva förlossningen. Jag visste att jag skulle ha inte efter förlossningen. Men inte hur jävla ont det skulle göra! Jag vill inte skrämmas, men för mig var förlossningen ingenting emot hur det var efter själva förlossningen.

Efter mitt inlägg iförrigår om svar på frågor om förlossningen fick jag den här kommentaren:

Trillade in här precis och blev så nyfiken (kanske hittar man svaret längre bak i arkivet eller så är det självklart, isf får du ursäkta har inte fött barn själv :p) men: varför hade du smärta i 4 veckor EFTER förlossningen? Hjälp, brukar man ha det?? :O

Svar: Nej, det är inte självklart att ha ont så länge, men räkna med att ha ont 2 veckor. Jag hade extra otur för jag fick en djup bristning inuti som syddes med extremt många stygn för att stoppa en blödning. Varje gång jag stod upp svullnade vävnaden och stygnen stramade. Förutom det så skavde trådarna på vävnaden runt omkring så att det blev infekterat. Jag hade så ont att jag inte kunde gå eller stå på 4 veckor. Längre bak i arkivet i slutet på mars och början på april 2013 kan ni läsa om hur det gick för mig om ni är intresserade.

Om jag hade kunnat ge några råd till mig själv för att förbereda mig inför min första förlossning så hade jag tagit reda på maximal smärtlindring efter förlossningen. Vad kan jag äta för värktabletter när jag ammar och vad kan jag köpa hem innan förlossningen? Svaret kommer vara Diklofenac och Alvedon som finns receptfritt men det visste inte jag, den infon fick jag på BB, så visst får man den infon men jag hade ändå gärna fått den innan förlossningen. En INFO som jag INTE fick från dom två första läkarna, dom två första gångerna jag kom tillbaka till Antentalavdelningen var att det fanns starkare Alvedon och Diklofenac att få! Istället fick jag Tramadol som är ett morfinliknande preparat som går ut i modersmjölken. Jag var livrädd för att ta dom så det slutade med att jag inte åt dom och hade extremt ont istället. Inför nästa förlossning kommer jag kräva att få dom starkare alvedon och diklofenacen utskrivna innan jag lämnar BB. Mitt tips är att vara INFORMERAD, prata med din barnmorska om smärtlindring efter förlossningen.

7 Comments

 • malin

  Emma jag hade exakt likadant. Dock syddes jag bara utanpå men kunde inte heller gå på flera veckor. Vissa dagar låg jag bara i sängen och grät. Det enda som funka på mig var 2 Ipren och två citodon var fjärde timma. Alltså mycket mer än vad man får ta. Därför la jag oxå ner amningen. Nästa gång hoppas jag verkligen inte det blir så. Och hade knappt fått någon info om hur det blir efter en fl.

 • malin nätynki

  Kunde inte ta dickofenak öga att jag fick svårt att andas av den. Haft astma och får förkylningsstma och då kan man få så. Det sket läkarna i och sa att jag ändå skulle ta. Dock så hjälpte ddt inte mot smärtan för mig ändå så fick tillslut citodon.

 • jessy

  jag vill även tipsa om en gel som heter xylocain. Det är en gel med bedövning som lokaldedövar och tar bort lite av smärtan utan att påverka sårläkningen. Den var ett måste för mig..

  Ska även finnas någon kräm/salva/gel som svalkar lite om man känner sig varm och svullen där nere men den kmr jag inte på vad den heter..

 • Mika

  Det här med smärta efter en förlossning varierar nog väldigt mycket. Nu vet du ju vad det finns för alternativ men får väl ändå hoppas att det blir bättre nästa gång så att du slipper ha så ont.

 • malin nätynki

  Vill man bli,ordentligt bedövad rekommenderar jag Embla eller heter det emla? Salva. Funkar mycket bättre än xylocain 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.