Avstår allt som jag måste avstå

En sak som jag tycker är väldigt speciellt med att få vara gravid tillsammans med Victor, det är att han avstår allt som jag måste avstå. Jag har verkligen aldrig begärt det från honom, men att han väljer att göra det tycker jag är fantastiskt gulligt! Han är verkligen i den här graviditeten tillsammans med mig på alla sätt som han kan 🙂

Några saker som jag måste avstå som gravid är ju t.ex. mögelost och alkohol. Mögelost är min stora svaghet så det är jag väldigt tacksam för att Victor avstår, men att han även avstår alkohol känns väldigt speciellt för mig. Jag har sagt att han såklart får dricka om han vill och att jag kan köra om han skulle vilja ta ett glas vin på middagen hos vänner. Men han vill inte ♥ Han säger att han inte har nån behållning av att dricka utan mig och att han vill vara vid sina sinnes fulla bruk om jag skulle behöva honom. Jag tycker det är så fint av honom! Det gör ju också att jag inte känner så stor saknad av alkohol som jag hade gjort annars. Alkohol är ju en social grej så det blir ju ganska påtagligt att vara den enda som inte dricker i större sammanhang… eller vad tycker ni?

Sen känns det såklart viktigt att ens partner inte dricker på kvällarna när det närmar sig förlossningen, men det behöver jag ju inte oroa mig för med Victor 🙂 När bebisen är ute firar vi med bubbel tillsammans istället!

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Skolkurator

  Jag slutade dricka alkohol helt när jag blev gravid första gången (14-år sedan). Har aldrig saknat det. Finns mycket annat att dricka i sociala sammanhang. Det enda som är ett problem är att vi i Sverige har en alkoholnorm. Om man inte dricker anses man vara “onormal” om man inte har en ursäkt. Det är helt okej att tacka nej om man är gravid, eller den som ska köra. Om man bara säger nej så drar folk slutsatsen att man är nykter alkoholist eller frireligiös. Alkoholnormen är så djupt rotad i Sverige att folk i princip blir illa berörda när man bara säger nej tack.
  Testa någon gång sen när du inte är gravid. Tacka nej utan att ge en förklaring så kommer du förstå vad jag menar.

  Svara
  • Madeleine

   Det beror nog helt på vilka du umgås med. Jag har inga som helst problem med att tacka nej till alkohol utan att någon ifrågasätter varför, oavsett om jag är med familj, vänner eller kollegor. Jag tackar ja ibland, och nej ibland (beroende på om jag vill ha ett glas vin etc eller inte), så folk har heller inte vant sig vid att jag ”alltid tackar nej”.

   Svara
   • Skolkurator

    Varken vänner eller familj tycker att det är konstigt. Det är när man är på tex bröllop eller födelsedagsfester där det är mycket folk som man inte känner. Har hänt flera gånger att man blir placerad bredvid en bordsherre som har mycket svårt att förstå varför man tackar nej till alkohol. En gång tyckte en bordsherre att jag till och med kunde dricka när jag ammade “för det är ju så lite alkohol som går över i bröstmjölken”.

   • Emma

    Nej, det är inga av mina vänner eller familjemedlemmar som tycker det är konstigt heller. Irriterande att folk måste propsa på att man ska dricka trots att man inte vill. När man ammar kommer ju ingen alkohol i bröstmjölken men det kan ändå finnas anledningar till varför man inte vill dricka.

   • Emma

    Jag umgås inte längre med någon som skulle ifrågasätta om jag dricker eller inte, däremot så känner jag mig lite utanför om jag är den enda som inte dricker. Det är en känsla inom mig mer än vad den har med någon annan att göra. ??

  • Emma

   Jag förstår precis vad du menar, jag minns känslan av att det känns som man måste komma med en förklaring. Men det var väldigt längesen som jag umgicks i ”såna” kretsar. Numera känns det inte som någon bryr sig om jag vill dricka eller inte, det är ju många som inte dricker överhuvudtaget i barns sällskap. Men för mig är det fortfarande en social grej, om vi är många och ALLA andra dricker så känner jag mig lite utanför. Jag trodde jag skulle växa ifrån det men det har jag inte gjort, jag känner fortfarande så…

   Svara
 2. Malin

  Jag har varit tillsammans med min man sen 2001 och druckit alkohol 3 gånger på dessa år. En drink vid två olika tillfällen och ett glas champagne när vi gifte oss.
  Tycker inte alls att det är konstigt att inte dricka alkohol. Inte många som bryr sig heller och det går jättebra att festa, fira eller mysa utan alkohol. Jag har aldrig varit förtjust i alkohol och aldrig varit full och nu äter jag smärtstillande som inte får tas med alkohol. Men ingen förlust enligt mig.
  Tycker snarare att det är konstigt att folk ska ha alkohol vid alla olika tillfällen.

  Svara
  • Emma

   Vad skönt ändå 🙂 jag tycker inte heller att det är konstigt att inte dricka, det är snarare jag som känner mig lite utanför om vi är ett stort sällskap och jag är den enda som inte dricker något. Men det är något som sitter i mitt huvud mer än någon annans.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här