Gravidvecka 27 – bebis nr 3, vår “korv”

Bebis
Nu är din bebis 37 cm och väger omkring 1 kg. Bebisen känner igen din röst och din partners om ni är tillsammans ofta. Sjung för din bebis redan i magen, den kan höra dig! Bebisen suger ofta på tummen. Håret kan ha börjat växa ut. Vissa bebisar har mycket och långt hår när de föds medan andra inte har något alls. Det finns gott om plats fortfarande för bebis att röra sig. Många bebisar är mer vakna på kvällen, då kan man märka att de sparkar mer i magen. När bebisen rör sig tränar den upp sin fysik och blir starkare. Bebisen börjar bli knubbig nu!

De flesta bebisar skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt, men varje vecka även dagar gör stor skillnad! Om bebisen föds nu klarar tarmarna att ta emot modersmjölk. Lungorna har utvecklats mycket och bebisen klarar av att andas men lungblåsorna behöver mer tid för att utvecklas fullt.

Du
Andra trimestern är snart över. Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm och sträcker sig upp nånstans mellan naveln och revbensbågen. Röda strimmor kan börja synas på din mage, detta är inte ovanligt. Dessa bleknar efter förlossningen. Du kan känna av: halsbränna, gas i magen och tryck mot lungorna. Du kan förmodligen känna att bebis har blivit starkare och att den prövar sina krafter genom att ta spjärn med den lilla foten mot din mage.

Så här känner jag
Jag ryste nästan till när jag insåg att jag snart går in i sista trimestern! Hjälp! Var tog graviditeten vägen? Jag känner fortfarande att jag måste ha tid att fixa en massa saker och framför allt förbereda mig på vad som ska komma. Men det kanske jag automatiskt kommer göra i sista trimestern? Hoppas det! Jag känner att bebis blir allt starkare och när den tar spjärn, då kan jag till och med tycka att det är jobbigt, samtidigt som det känns tryggt att bebis blir starkare. Jag har ganska mycket sammandragningar vilket känns lite jobbigt. Jag är jätterädd att förlossningen ska dra igång i förtid, men det känns ändå bra att läsa att dom flesta bebisar överlever om dom föds nu. Jag ska försöka ta det lite lugnare så kanske sammandragningarna också lugnar sig 🙂

Så här känner Victor
Tiden flyger verkligen iväg fort, snart är det sommar och inte långt efter ens börjat dags för bebis att komma ut! För vår lilla sköra bebis skull hoppas jag att sammandragningarna lugnar ner sig snart så att den får stanna inne i Emmas trygga mage tills dess. Jag försöker avlasta Emma så mycket som möjligt så att vila och ta det lugnt så för att inte ha så ont. Det märks verkligen att bebis tränar och börjar bli stark, Emma känner av sparkarna på insidan och de känns mer intensiva även på utsidan – vi har till och med sett första rörelsen på utsidan nu! Även om maten varit hård innan så har den dessutom ”krupit” ihop nu. Eftersom Emma och jag spenderar större delen av tiden ihop, inte minst nu i coronatider, så känns det väldigt tryggt för mig att bebis sannolikt kommer att känna igen min röst efter förlossningen. Tänk vad fascinerande ändå, och vilket speciellt och inte minst stolt ögonblick att bli igenkänd som pappa! Jag kan nog, inte minst som förstagångspappa, behöva öva in vaggvisor redan nu – haha! Med tanke på att både Emma och jag haft ordentligt med hår säger vår magkänsla att bebis också kommer ha en hel del. Jag kan nästan se den vår knubbiga lilla bebis framför mig nu, och jag dagdrömmer mig bort om att den är här med oss och att vi får mysa med den och att den ligger sin säng intill våran. Första helgen som barnfria har vi verkligen tagit det så lugnt som möjligt vilket jag tror är bra Emma som måste ta det mer än lugnt för att inte få ont av foglossning eller sammandragningar. Det är inte alltid lätt att bestämma över när man måste gå någonstans eller stressa över något, så jag hoppas hon mår lite bättre efter denna välförtjänta vila!

gravid-vecka-27

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här