Är det farligt om man får Corona när man är gravid?

I dagsläget finns det inte tillräckligt med statistik för att kunna säga säkert om gravida löper en större risk att bli allvarligt sjuka eller dö av Corona-viruset COVID-19. Dock vet man att gravida har nedsatt immunförsvar och dessutom sämre lungkapacitet, vilket är anledningen till att gravida drabbas hårt av den vanliga säsonsinfluensan och därmed tillhör riskgruppen. Man vet också att gravida har drabbats hårt av tidigare Corona-virus MERS och SARS (källa). Rekommendationen till gravida är därför att vidta samma försiktighetsåtergärder som vid säsongsinfluensa.

Idag höjde Folkhälsomyndigheten risken för smittspridning till mycket hög. Det kändes som att det var på tiden! Jag tycker det är skrämmande hur snabbt Corona sprider sig, bara idag så har det blivit 69 nya fall i Stockholm, varav två personer vårdas på intensiven. Jag känner mig extra orolig eftersom jag är gravid och dessutom har astma. Jag tycker också att rekommendationen till gravida är knäpp för det går ju inte att vidta samma försiktighetsåtergärder som vid säsongsinfluensa eftersom det inte finns något vaccin!

I skrivande stund har totalt 118.101 personer smittas av Corona i världen, 64.391 har tillfrisknat och 4.262 personer har dött vilket ger en dödlighet på 3,6%. Dödligheten kommer dock sjunka lite om man räknar med att det finns ett stort mörkertal med människor som är smittade. WHO har därför uppskattat dödligheten av Corona till 1-2% som ändå är hög jämfört med säsongsinfluensans som har en dödlighet på 0,1% (Källa: Folkhälsomyndigheten).

Hur känner du? Är du orolig för Corona-viruset?

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Jenny

  Jag är jätte orolig, vi har 3 veckor kvar tills bf och förra veckan kom smittan till Norrland där vi bor. Dessutom har min mans kollega just kommit hem från en skidsemester visserligen 10 mil från norra Italien men rätt nära ändå. I veckan är kollegan hemma men nästa vecka väntas han få komma tillbaka om inget brutit ut. Är rädd att drabbas så nära inför förlossningen och tänk om lilla bebisen blir smittad även om de säger att spädbarn har gott om immunförsvar. Usch!!

  Svara
  • Emma

   Stackarn! Ja det förstår jag ? Det verkar inte som några bebisar har drabbats men du bör vara försiktig för din egen skull. Har din man möjlighet att jobba hemifrån?

   Svara
 2. Ylva

  Ja! Mest orolig över hur samhället kan komma att påverkas och om sjukhusen blir överfulla, slut på syrgas mm. Jag bor i Danmark och här är regeringen lite “strängare”, vilket jag tycker är bra. Man rekommenderar inte folk att åka kollektivt i rusningstrafiken och arrangemang med över 1000 personer ska ställas in, som fotbollsmatcher och konserter. Alla som rest till riskområden ska i hem-karantän i 14 dagar, med lön. Mitt universitet förbered er för nät-undervisning, så vi inte ska sprida smitta där.

  Gravida räknas här som en särskild riskgrupp, och ska inte åka kollektivt alls, ska erbjudas möjlighet att jobba hemifrån mm. Jag hoppas man snart hittar ett vaccin, så inte samhället rasar!

  Svara
 3. Kickii

  Nej jag är inte orolig. Jag tror inte att man dör bara för att man blir smittad om man som jag är en normalt frisk person utan nedsatt immunförsvar. Skulle jag bli sjuk så upptäcker man det snabbt i och med att man vet att det är ett virus som går och då får man vård direkt. Så någon oro har jag ej.

  Svara
 4. M

  Jag känner mig inte alls orolig. Det är ju ingen som har dött i Sverige än och de flesta verkar ha drabbats rätt lindrigt. Tänk bara hur många som dör av den vanliga säsongsinfluensan årligen trots att många i riskgrupper vaccineras. Där är covid-19 inte ens i närheten än. Men jag förstår att du är extra orolig pga graviditeten.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här