Tips & Tricks

4 oslagbara användningsområden för babyolja

Babyolja är bra till väldigt mycket faktiskt och kan användas till mycket mer än vad man tror. Jag använder babyolja till fyra saker och just dom fyra sakerna har jag inte hittat något annat som är bättre än just babyolja. Dessutom är babyolja ett väldigt skonsamt alternativ för plånboken 🙂

1. På gravidmagen! Allt som heter gravid- framför är väldigt dyrt som t.ex. gravidolja. Flaskorna är pyttesmå och svindyra. Hur ska man ha råd att smörja rikligt med en sån dyr liten flaska? Jag använde babyolja hela förra graviditeten och smörjde på rikligt två gånger om dagen. Och när jag skriver rikligt så menar jag verkligen rikligt! Jag fick inga bristningar, förutom två små 1 cm i storlek på höften där jag för övrigt inte hade smörjt mig.

2. Vid alla bajsblöjebyten! Ni vet väl att våtservetter är boven till många röda rumpor? Kolla innehållsförteckningen själva får ni se! Jag skulle aldrig använda våtservetter i min egen rumpa när jag går på toa så därför gör jag inte det med Lucas heller. Dessutom så är det 100 gånger enklare att få rent rumpan på mitt sätt. Jo, vi använder torra tvättlappar (engångs) som vi blöter med vatten och sen sprutat jag på rikligt med babyolja på tvättlapparna. När man torkar rumpan med en babyolja-tvättlapp så fastnar allt bajs likt magnet på tvättlappen. Superenkelt att få rent och otroligt skonsamt! För enkelhetens skull har vi ändå våtservetter i skötväskan om han skulle bajsa ute när vi inte har tillgång till vatten.

3. På ögonfransarna! Babyolja är nämligen det bästa och mest skonsamma sättet att ta bort ögonsmink! Fungerar till och med till vattenfast mascara och gel eyeliner som jag använder! Jag behöver inte gnugga ögonen nånting. Jag tar en bomullstuss till varje öga, blöter i ljummet vatten, häller på en klick på varje tuss och trycker försiktigt mot ögonen en stund och drar sedan försiktigt in mot näsroten. Vips så är sminket borta!! OBS! Använd inte om du har fransförlängning!

4. Till halsvecken på spädis! Spädbarn har massor av halsveck, där det ofta samlas gegg och ludd. Det gäller att hålla rent där, annars bildas det snabbt irritation. Första gången jag skulle tvätta Lucas halsveck så var det så svårt att få bort allt som hade samlats där, det bara flyttade sig hela tiden men ville inte tvättas bort. Men sen tog jag en bomullstuss med babyolja och då fastnade allt som på en magnet!! Samma sak i badet, vi tog babyolja på fingrarna och tvättade halsveck och lårveck. Såå enkelt!!

Lucas när han var en liten spädis

23 Comments

 • Emi

  Men så söt bild på honom!! Tack för bra tips! Ska själv bli mamma så sånt behöver man! Skriv gärna fler tips på hur man kan underlätta vardagen när man ska bli förälder för första gången. Hur tänkter man vid tex klädinköp för barn? (storlekar, priser osv)

 • Mikaela

  Vi använde torra tvättlappar när min son var nyfödd. Främst för att det var det de hade på neo. Han har aldrig varit så skinnflådd sedan dess. Började med tvättlappar efter några dagar och har aldrig haft problem med irritationer i rumpan. Så det kan nog variera, men det gör ju även kvalitén på våtservetter.Vissa innehåller mer tillsatser än andra. De vi använder är helt parfymfria och innehåller aloe vera. De är skitbra. Barn är ju olika känsliga och det som funkar för vissa går inte alls för andra. Man får ju alltid prova sig fram till det som passar en själv. Dock är barnolja suveränt i badet.

  • Emma - På Smällen!

   Men oj då! Blötte ni tvättlapparna? Vad var det för tvättlappar? På BB hade dom TORK-papper det är ju inte direkt det mjukaste pappret! Ja, självklart är alla olika känsliga men jag kan bli lite galen på en del som har så såriga rumpor att det blöder och så fortsätter dom envisas med våtservetter med kemikalier. Många som inte vet tror jag. Babyolja på våtservetterna underlättar också, särskilt om bajset är lite torrt och rumpan är mycket kladdig 🙂 tips tips 🙂

   • Mikaela

    Kommer inte ihåg vilken sort men både blötte o använde tvättkräm o han blev så sårig att han gaĺlskrek vid varje blöjbyte. Jättebra med tips. Babyolja är ju ett mirakelmedel mot mycket. Man får ju testa alla sätt tills man hittar något bra o inte fastna o tro att det inte finns någon lösning på problemen. Finns något för alla.

 • Malin

  Babyolja innehåller en massa tillsatser som kanske inte är så bra för bebisen. Jag skulle mycket hellre använda en ekologisk kokosolja. Inte alls så dyrt men mycket bättre för bebisen. Den går att använda till allt. Dessutom går den att använda till matlagning och det man kan äta känns bättre att användas på bebisen än en massa konstiga ämnen.
  Lycka till med bebisen!

  • Emma - På Smällen!

   Vi har en kokosolja här hemma faktiskt. Vet inte om den är ekologisk eller kallpressad, men jag ska kolla det och prova om den fungerar lika bra 🙂 Nästa inlägg kanske handlar om kokosolja istället 😀 Man kan alltid lära sig nya saker 🙂

 • Rebecca

  Något som inte många vet är att man ska ha en kallpressad, äkta olja. De som är kallade babyolja är helt ärligt ren skit. Lägger sig som en hinna på barnet och innehåller väldigt onaturliga ämnen som i det långa loppet skadar mer än räddar.
  Maria Åkerblad gör en magisk babyolja, DYR men så värd pengarna. Annars se efter tex en olivolja, kallpressad. Går in i huden och skadar inte!

  • Emma - På Smällen!

   Bra tips med Maria Åkerblad 🙂 Jag vet att det finns vissa märken som är ren skit och som inte fått godkänt i tester som har gjorts. Men olivolja är dock något jag absolut aldrig skulle använda på huden, särskilt inte på ett ställe som är så känsligt. Det är nämligen ganska vanligt att man utvecklar allergi mot just olivolja när det används på huden. Fick veta detta av ni barnmorska som hade jobbat länge med unga kvinnor med känsliga underliv. Kan vara nåt att tänka på innan man smörjer på bebisen 🙂

 • Anneli

  1 dl babyolja och ca 3 dl vetemjöl och man får jätteskojig ”månsand” som man kan forma lite eller ta små leksaksgubbar och leka att dem är på månen eller nåt. Både treåringen och ettåringen tycker det är jättekul!

 • Jenny E

  Säger också kallpressad kokosolja – en ekologisk! En stor burk kostar runt 80-90kr. Väldigt värt det! Har det även i badvattnet.

  De gånger vi var ute med barnen när dom var bebisar hade vi en termos med varmt vatten, lite varmare än ljummet och kunde blöta ner torra torklappar som vi gjorde hemma.

  Varför vi hade lite varmare är för att det blir kallt fort när man väl blött ner så det blev lagom temp

  • Emma - På Smällen!

   Tack för tipset! Vi har en hemma, tror den är kallpressad och ekologisk men inte säker. Jag ska prova den faktiskt och se hur det funkar. Man lär så länge man lever 🙂

 • Christina

  Kokosolja!!! Som de andra säger ovan! I det stora hela är det inte alls dyrare än babyolja heller men definitivt så mycket Bättre! Och att ha i badvattnet är suveränt! (nyligen badad) och att ta bort sminket med såklart! Testa! Du kommer inte ångra dig:)

 • Petra

  Ett annat tips är till skorvet i hårbotten. Massera in olja när barnet ska bada låt sitta i och innan man sköljer bort det så dra igenom med en kam. Lossnar mycket enklare!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.