Okategoriserade

Du ska inte känna minskade fosterrörelser

Nu ska jag skriva om något läskigt, men något som varje gravid BÖR tänka på: Du ska INTE känna minskade fosterrörelser! Jag tänker ta upp en läskig historia med lyckligt slut för jag själv gillar inte skräckexempel och hemska historier.

När jag var gravid med Lucas var det ingen som nånsin sa till mig att jag skulle larma om jag kände minskade fosterrörelser. Däremot fick jag höra att bebis ska sparka VARJE dag. I min hjärna betyder det alltså att känner jag bara nånting, vad som helst, så är det lugnt! Men så är det inte! Bebis ska sparka lika mycket varje dag (olika mycket olika tider på dygnet såklart) men sparka ska bebis göra. Och bebis kommer inte sparka mindre bara för att det blir trångt.

Idag på facebook var det en mamma som delade med sig om sin historia och jag har fått tillåtelse att dela den med er. Det här berättar mamman:

”VIKTIG LÄSNING!!! När jag väntade FÖRSTA BARNET 2007 så fick jag aldrig info om att bebis skulle från v25-26 ha samma rörelser eller ökade… och att man skulle åka in vid minskade rörelser! I v. 28 när jag kände bebis mindre, och mer sällan så gjorde jag inget. V 28-29 började jag få (enligt mig) mycket sammandragningar… uppsökte då förlossningen, några gånger. Men det var aldrig något. I vecka 29+3 åkte jag in till förlossningen igen fortfarande med minskade fosterrörelser som jag inte nämnde (då jag inget visste om att det var farligt). Väl inne görs ett CTG på över 1 timme, då jag oroar mig över mycket sammandragningar. Då märks det att bebis saturation och hjärtljud sjunker… 4 timmar stilla liggandes i en säng och varje timme görs CTG. 3 timmar är det bra med bebis. 4:e timmen sjunker hjärtljuden igen och det blir akutsnitt v. 29+4. Navelsträngen var 4 varv hårt runt halsen! Därav höll hon på att dö av syrebrist! Så denna gång VET jag att direkt vid minskade fosterrörelser från v. 25 åker jag in till förlossningen!”

Jag vet inte om ni har sett det, men ett par föräldrar som förlorat sitt barn på detta sättet har startat en facebookgrupp som heter Barnuppropet. Målet är att gravida ska få rätt information från vården angående minskade fosterrörelser, att vården ska ta den gravida på allvar om hon misstänker att något är fel och förbättrad eftervård om det ofattbara skulle inträffa. Det här är inget sponsrat inlägg, jag skriver om det för att jag tycker Barnuppropet gör ett väldigt bra jobb! Gå gärna in och gilla deras sida för att stödja dom!

minskade fosterrörelser

Jag avslutar det här inlägget med tre viktiga saker att tänka på:
– Försök att räkna bebisens rörelser varje dag. Dom flesta känner 10 rörelser på mindre än 30 minuter då bebisen normalt sätt brukar röra sig. Tar det mer än två timmar ska du söka vård samma dag.
– Om du inte känt några rörelser under en hel dag ska du söka vård samma dag.
– Om du är orolig för att du upplever att ditt barn rör sig mindre än vanligt, ska du kontakta din vårdgivare eller förlossningsavdelning samma dag.

6 Comments

 • Tessan

  Så viktigt inlägg!! Jag hade minskade fosterrörelser i förra graviditeten i v 32, åkte in till förlossningen & blev verkligen tagen på allvar. Nu var det inget fel på bebisen men ändå skönt att kolla upp!

  • Emma - På Smällen!

   Åh vad bra!! Jag kände så en gång i vecka 38 och då fick jag för mig att jag inte hade känt sparkar på hela morgonen. Jag provade att buffa lite, men Lucas sparkade inte så jag tryckte ganska ordentligt och då fick jag gensvar, men då nöjde jag mig med det utan att räkna sparkar eller känna efter mer den dagen. Så skulle jag inte göra idag.

 • J

  Vad konstigt om det är olika beroende på var man får ta del av mödravården! Med mig har de tjatat om det (spec med första barnet) och vi har åkt in en gång med vardera barn pga att jag upplevde mindre rörelser och andra symptom. Härnere i malmö har jag också blivit tagen på allvar direkt och alltid fått komma in med detsamma. Vilket man tyckt borde vara självklart för alla, både när det kommer till info men också tillgång till sjukvården. Hemskt om det är annat i resterande delar av landet! Plus att (sidospår) jag måste säga att ditt varnings-inlägg om fortsatt reklam var extremt gulligt/charmigt! Förstår om du vill kunna göra det till mer än din hobby, även om jag förstår att det ger mkt glädje. Härligt med ambitioner! 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja verkligen konstigt att det är så annorlunda beroende på var man bor! Hoppas att mödravården förbättrar sig på den här fronten.

   Åhh tack ❤️ Ni läsare är ju väldigt viktiga för mig så jag kände att jag ville förklara varför det blir sponsrade inlägg ibland. 🙂

 • Carina

  Jättebra information, kan säga att trots att jag har 2 fullt friska barn så har jag inte hört detta hos min bm, minns inte att hon tog upp det under någon av graviditeterna.

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det hör ju som tur inte till vanligheten att sånt här händer under graviditeten, men enligt det man vet idag så tror man att man skulle kunna rädda 1/3 av alla dom barn som dör i magen sent i graviditeten om gravida fick rätt info.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.