Okategoriserade

Vit (alkhoholfri) jul eller lagom jul?

Nu ska jag skriva om ett känsligt ämne, nämligen det här med alkohol på jul. Jag tycker att nästan varenda tidning, bloggare m.m. uppmanar till en vit jul, dvs. en helt alkoholfri jul. Citat som ”Julen ska handla om tindrande barnögon – inte fyllesimmiga vuxenögon” är inte ovanliga i just dom här sammanhangen. Och självklart så håller jag med! Det är förjävligt att vissa föräldrar inte har mer vett i skallen än att dom super sig fulla framför barnen! Inte ok!

Men jag tycker också att den här debatten har blivit lite för mycket svart-eller-vit. Antingen är man en god förälder som avstår alkoholen helt genom att inte unna sig en enda droppe julöl på julafton. Eller så är man en dålig förälder oavsett vilken mängd man dricker. Vad hände med lagom liksom? Därför blev jag så glad när jag läste en debattartikel av Fnulan i Expressen: Respektera mig som vill ta en julsnaps – trots barn

Jag tycker absolut att man ska kunna dricka en öl eller ett glas vin på julafton, i alla fall om man vet med sig att man kan begränsa sig. Men vet man att vissa personer i sällskapet inte kan känna sin gräns och jämt blir fulla så kanske man inte ska bjuda på alkohol på julbordet alls. I Fnulans debattartikel tar hon även upp vårt fega ”Svenssonssamhälle” som kanske är en del av boven i dramat. Kan det vara så att en del vuxna som ser hur barn far illa pga alkohol väljer att blunda för problemen? I så fall kanske det är dags att vi börjar prata lite om dessa vuxna också! Jag anser, precis som Fnulan, att alla barn är alla vuxnas ansvar. Om alla vuxna hade brytt sig, så hade betydligt färre barn fart illa. Det är jag helt övertygad om! Fnulan skriver väldigt klokt om detta i sin debattartikel – läs den! Här kommer ett citat från hennes artikel som jag tycker att alla vuxna ska lägga på minnet:

Du är minst lika mycket skurk om du väljer att se på när ett barn drabbas av berusade föräldrar som om du själv dricker dig redlös inför barnen.

Jag tycker absolut inte det är fel att välja en vit jul, så detta är ingen kritik mot dom som väljer det. Jag bara känner att allt behöver inte vara svart eller vit. Det finns ett jäkla bra ord på svenska som fungerar på typ allt och det är lagom! Givetvis blir det ett problem när inte alla vuxna kan känna sin lagom-gräns, men det finns många ansvarsfulla föräldrar som kan dricka med måtta och då tycker jag inte att det är nåt fel att göra det. Självklart ska alltid barnen gå först!!

Vad tycker ni? Rätt eller fel med alkohol när barnen är med? Hur gör ni? Vit jul eller lagom jul?

20151221-191401-69241232.jpg

24 Comments

 • Annah

  Eftersom vi inte dricker någon annan helg på året så är det vit jul hos oss, sen tror jag att en stor del i problemet är att många har svårt att hitta ”lagom”. Det behövs ju inte att en är berusad för att det kan upplevas som obehagligt för ett barn.

  • Emma - På Smällen igen!

   Ja, i stora sällskap så brukar det ju alltid vara en som har svårt för sin lagom-gräns eller som helt enkelt skiter i den. Men om det inte är barnets förälder så kan ju i alla fall föräldrarna välja att ta med barnen hem när det går så långt. Tråkigt, men bättre för barnen. Vår familj är ganska liten och vi har aldrig haft några större mängder alkohol på jul så det har aldrig blivit ett problem.

 • Josephine

  Lite julöl till maten eller lite glögg innan maten osv tycker jag är helt ok. Men då pratar jag typ ETT glas och inte en hel flaska. Nåt litet bara för smakens skull lixom. Har varit med om en jul hos mitt ex där pappan i familjen blev aspackad och började bråka med allt och alla. Det vill jag ALDRIG att mina barn ska behöva uppleva. Inte ens lite åt det hållet!

  • Emma - På Smällen igen!

   Tycker också att det är helt ok! Mängden varierar ju från person till person. Vissa kan dricka flera öl utan att bli påverkade medan andra dricker två öl och blir lulliga. Och en del dricker ju just för smakens skull medan andra dricker för att bli fulla.

   Usch det låter som en riktig skit-jul! Jag har varit på ett julfirande som slutade i fylla från alla håll och kanter, men det var inte med min eller Jairs släkt. Jag var inte så gammal då. Jag var tonåring och själv väldigt full, men så som jag minns det så skulle inte jag vilja att mina barn var med där, inte ens om jag var nykter. Men INGEN bråkade i alla fall. Alla vara glada, men väldigt onyktra.

 • Emelie Babunovic

  Jag själv har firat vit jul hela mitt liv och kommer alltid göra det. Kanske för att dom vuxna runt mig aldrig gjorde det. Dom flesta blev knappt påverkade av julölen till maten eller glöggen till Kalle. Att jag väljer att fira alkoholfri jul betyder inte att jag kräver av andra att fira vit jul. Däremot tycker jag att OM det finns någon med dåliga alkoholvanor (som inte känner till sin lagomgräns eller har missbruk) i gruppen som man ska fira jul med, så kan man fira vit jul.

  Hoppas ni blir friska till jul! Kram

  • Emma - På Smällen igen!

   Det låter som dom jularna som jag är uppväxt med! Mina föräldrar kunde dricka något litet som en öl eller kanske kanske ett glas vin, men jag minns inte att dom gjorde det varje år. Men snaps och glögg med alkohol har vi aldrig haft. Men jag räknar inte det som vit jul, vit jul är för mig när det inte finns en droppe alkohol på julbordet. Hemma hos oss brukar vi ha öl och vin eftersom inte alla tål öl på grund av glutenallergi, men det brukar inte gå åt särskilt mycket och vi brukar vara max 5 vuxna så det brukar vara ganska lugna julfiranden 🙂

   Tack! Det hoppas vi också! Kram!!!

 • Fnulan

  Tack snälla rara för dina fina ord! Det är så roligt att jag har fått så mycket BRA respons på ett faktiskt känsligt ämne. Det är så många som känner sig som dåliga föräldrar för att man inte är den präktiga ”vit jularen”
  Tack fina rara!

  • Emma - På Smällen igen!

   Det var ju en superbra debattartikel du hade skrivit! Jag tycker verkligen att du satte ord på exakt det jag kände! Men istället för att känna att det faktiskt är ok så hade jag skuldkänslor över att vi inte var duktiga och firade vit jul. Nu är jag gravid, men nästa jul tänker jag ta en julöl med gott samvete 🙂 Kram!

 • Sara | Vardagen hos Tingvall

  LAGOM!
  Men tyvärr är det inte så ofta det stannar vid lagom och då ser jag hellre en vit jul 🙂
  Skrev oxå ett inlägg om detta idag men kände inte att jag riktigt kunde skriva det så som jag ville, var rädd att trampa folk i min närhet på tårna. Men när man har vuxit upp med lite för mycket alkohol i sin närhet och att det fortfarande är lite för mycket alkohol vid de flesta tillställningar, i mina ögon inte i deras, så skulle jag bli så oerhört glad om det kunde stanna vid ett glas och inte när man är ”lite” full…

  Känns som att jag fortfarande inte kan få fram vad jag menar… Det är ett så svårt och laddat ämne…

  KRAM på dig

  • Emma - På Smällen igen!

   Håller absolut med! Det är viktigt att det stannar vid lagom om man ska dricka framför barnen. Vi har aldrig haft det problemet i vår familj. Vår släkt är väldigt liten och har ganska sträng syn på alkohol så det är kanske därför.

   Ibland tycker jag att det är ok att trampa folk på tårna lite. Just i det här fallet tycker jag att en pik kan vara ok, men utan att nämna några namn eller ta exempel från egna upplevelser så kan man ibland få fram sitt budskap ganska bra. Men det är svårt och känsligt.

   Kan ni inte fira julen hemma hos er ett år? Och kanske inte ha så mycket alkohol tillgängligt? Då kanske ”festen” tar slut i lite lagom tid? Kram!

   • Sara | Vardagen hos Tingvall

    Jo vi har väldigt stor släkt både jag och mannen med en ganska lättsam syn på alkohol, det är bara jag och mami som tycker att det kan bli jobbigt men det är väl för att vi har varit med när det har blivit för mycket. Jag håller mig tex borta eller iaf nykter när jag vet att min syster ska komma då jag vet att det kan bli tjafs och bråk, trots att jag inte gör något så är det alltid okej att trycka på att jag är ”pappas lilla prinsessa som aldrig fått kämpa för något”. Inte lätt att vara lillasyster….

    Tyvärr så har vi inte riktigt plats för att fira jul här hemma men förhoppningen är ju att vi köper ett större hus till nästa och då är tanken helt klart att vi kommer att vara här. För som du säger så kan man påverka ”festandet” på ett helt annat sätt då.

    I år ska vi till min morfar tillsammans med hela tjocka släkten och ja det blir för mycket fokus på festande… Tur man är gravid och kan skylla på att man är trött och behöver vila när det blir för mycket. 🙂

 • Malin

  Jag håller med dig. Under min uppväxt drack alltid mamma och pappa en julsnaps (bara pappa), en julöl och lite starkvinsglögg. Jag tror jag såg min pappa lite småfull en eller två gånger under min uppväxt (inte vid jul), mamma såg jag aldrig någonsin full. Det var lagom.

  Men förra året firade jag jul med min mans familj och upplevelsen var helt annorlunda. Det dracks lite för friskt kunde jag känna. Jag önskade en vit jul i år men fick löften om att alla skulle ta det lugnare. Så nu hoppas jag på det – annars får vi fira med min familj kommande jular.

  • Emma - På Smällen igen!

   Usch då! Hoppas verkligen att dom håller löftet i år, annars är det nog en smart idé att fira med din släkt eller kanske träffa din mans släkt på dagen och sen åka till din släkt om dom bor nära varandra? Lycka till och god jul! Kram!

 • Sabina

  Vi har aldrig druckit sprit på julafton, det hör liksom inte till i vår familj! Sen ser ja inget fel i att ta en liten glögg med alkohol, en snaps eller en öl till maten! Men festar, super gör man väl på barnfria fester!

 • Solin

  Jag håller helt med dig. Känns som kampanjen slår mot fel personer. De som verkligen skulle behöva avstå struntar nog i kampanjen. Och som du är inne på. Vart är vuxna som säger ifrån när det dricks för mycket? När jag var barn var det en snaps till maten och typ irish coffea på kvällen. Och typ så lever jag också.

  • Emma - På Smällen igen!

   Precis så tror jag också! Jag känner att jag har haft dåligt samvete för något som jag egentligen inte borde ha. Vi dricker oss aldrig fulla framför Lucas och det skulle vi aldrig göra på julafton heller. Och då ska vi ju inte behöva ha dåligt samvete för att vi njuter av smaken på en julöl eller glögg på julafton?! Självklart kommer vår son först i alla lägen!

 • Pilla

  Håller med dig. Jag tar gärna en julöl till maten, för att jag tycker det är gott. Sen räcker det för mig. Jag dricker inte så att jag blir berusad.

 • Mia

  Jag är uppväxt med lagom på jul. Och det är ju helt ok men jag själv kommer däremot inte att dricka något alls, jag dricker aldrig annars så varför på jul liksom. Jag tycker julmust och cola är godare ändå! Så mina barn kommer ha en helnykter förälder iaf.

  • Emma - På Smällen igen!

   Jag tycker inte om snaps så jag dricker inte det på jul heller 😛 Däremot så tycker jag att glögg och öl är gott på julafton, men för min del så spelar det ingen roll om det är lättöl jag dricker för det är smaken jag vill åt 🙂

 • Emma

  Vilket bra inlägg, och en bra sak att ta upp!
  När jag växte upp tog alltid minst en av föräldrarna både julöl och snaps till maten, dock aldrig i några större mängder. Jag har aldrig upplevt dem som onyktra på jul. Aldrig. Det har bara varit för smakens skulk, och kanske lite för traditionen. För mig upplevdes det som en vit dag egentligen, för det var aldrig spritfest, utan en otroligt dtämninhsfull dag, då de vuxna unnade sig lite öl och någpn endtaka snaps.
  Jag tycker lagom är bäst, sedan får ju alla bestämma själva om de vill dricka eller inte, men jag ser absolut inte alkoholen som ett hinder för en mysig och familjenära jul.

  • Emma - På Smällen igen!

   Tack 🙂 Samma här! Jag upplevde också julafton som vit, även om mina föräldrar drack öl till maten. Jag minns inte att jag nånsin såg mina föräldrar berusade vid något tillfälle faktiskt!

 • Petra Mary-Anne

  Jag tycker att man kan dricka lite julöl till maten och hägg och så men snapsat har bi aldrig gjort, känns mer som midsommar för mig. Barnen ska inte märka av någon fylla i mina ögon och man ska vara kapabel att köra bil hem på kvällen. Så tänker jag 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.