Vila, vila, vila!

Igår när vi kom hem så var vi såååå trötta! Hela familjen gick till sängs redan 20.30 så imorse var alla utvilade! Jag vaknade redan 6.30 och hade tänkt gå upp. Jag fixade till och med ordning mig i badrummet och skulle gå in till garderoben och hämta andra kläder. Men när jag hörde Lucas susa så sött i sängen så ville jag bara krypa ner igen så det gjorde jag och sov ytterligare 2 timmar 🙂 Det känns såååå skönt nu! Det känns som jag har laddat mina urladdade batterier med lite ny energi 🙂

När jag hade lämnat Lucas på dagis vid 10 så plockade jag ordning i lägenheten och lite innan 11 så kunde jag lägga mig på soffan och lyssna på robotdammsugaren som åkte runt och dammsög. Denna veckan börjar vilan på riktigt, inget mer boande. Nu ska jag bara hålla ordningen vi har. Idag ska jag köra några maskiner tvätt, åka hämta ett paket med bäddset som jag har köpt till bebis och gå på sista gravidvattengympan med Magplasket. Imorgon ska jag unna mig en fransförlängning (det har jag inte gjort sen vi var på Bali) och sen har jag bara MVC inplanerat – inget mer. Nu vill jag inte planera något mer, inte just nu i alla fall. Nu vill jag bara vara ensam i några dagar och vila 🙂

Jag har förstått att det är många som storasyskonet/syskonen hemma eller bara 15 timmar i veckan i väntan på bebis. Jag är lite nyfiken på hur det kommer sig? I Göteborg så får man ha barnen på vanlig tid tills bebis kommer och en månad efter om det behövs. Jag hade inte bestämt mig för att Lucas skulle gå heltid förrän nu. Det är ju omöjligt att veta hur ens kropp ska må när den blir höggravid, men efter att Lucas har varit hemma i 3 veckor pga sin operation så kände jag att jag verkligen behövde få vila lite innan bebis kommer. Jag är ordentligt sliten i kroppen nu alltså :-/

Livet med en 3-åring är lekfullt, busigt och alldeles underbart! Jag längtar tills jag kan busa runt på golvet och i sandlådan igen 🙂

Relaterade Inlägg

21 Kommentarer

 1. Sofi

  Min 2åring skolades in för att bara gå två månader nu januari-mars enbart pga att jag precis bytt jobb, annars hade jag bytt av mannen i hans föräldraledighet och gått hem på heltid i januari. Så förskolan var mer nödvändigt ont även om det funkade jättebra. Helt ärligt kollade jag inte ens av möjligheten att ha kvar honom tills bebis kom för det kändes inte intressant. Nu är det härligt att njuta av tiden med sonen innan han får syskon. Sen kommer han vara hemma till hösten 2017 då han börjar 15 h, förhoppningsvis på en av förskolorna som ligger 500-800 m från huset… Tror det kan minska rivaliteten mellan syskonen med om båda är hemma. Vi kommer hänga på öppna förskolan massor ändå. Men visst är det slitigt nu på slutet men samtidigt roligt.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag tror också att det kan minska rivalitet, men det beror nog på barnens personlighet också. Om bebis är väldigt krävande så kanske det ökar rivaliteten för att det blir så påtagligt för storasyskonet. Men annars tror jag att det är bra om storasyskonet får vara med så mycket som möjligt. Jag planerar också att vi ska hänga på öppna förskolor och göra massa kul saker som passar Lucas i sommar 🙂

   Svara
 2. Anna

  jag valde att inte ha storebror på dagis alls när lillebror kom, utan vi har varit hemma alla tre i snart 2 år. Det har känts jättebra att göra så även om det givetvis har varit tufft också. detta beslut har blivit kritiserat från omgivningen upplever jag med kommentarer som ” men en 2 åring behöver ju dagis för att utvecklas…”, men det har jag inte brytt mig om…nu till sommaren blir pojkarna 4 och 2 år!! Efter sommaren kommer båda gå på dagis… stor kram till dig Emma- jag har följt din blogg sedan Lukas var några månader, men aldrig kommenterat något innan.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Bra val ni har gjort och bra att du stod på dig! Du vet givetvis vad som är bäst för ditt barn och inte någon annan! Jag tror dagis är bra för vissa barn och beroende på familjesituationen, men inget är väl bättre en närvarande förälder?! Perfekt ju att båda barnen börjar på dagis samtidigt 🙂 Jag har aldrig gått på dagis, min mamma var hemma tills jag blev 6 år, mina syskon skolades in samtidigt på dagis. Och jag är utvecklad 🙂 Haha!

   Vad roligt att du kommenterade Anna!! Jag blev jätteglad att läsa din kommentar!!!! ❤ Kram!

   Svara
 3. C

  Klart du ska vila om din kropp behöver det! Alla graviditeter är olika så gör det som är rätt för er!

  Svara
 4. Mikaela

  I min kommun är det 15 timmar som gäller från dess att syskonet är fött (vilket jag tycker är lite knepigt i och med att man inte direkt vet när det kommer igång hade det varit bättre med lite marginal). Än så länge går vår 2-åring på dagis heltid. Dock mest pga att jag är sjukskriven och inte föräldraledig till födsel och jag känner att jag inte har den kraften att stimulera honom hemma när man själv mår skit. Samtidigt skulle det kännas tråkigt att ta ifrån honom den tiden han får vara på dagis för han har ju mängder av kompisar där som han inte direkt träffar utanför den verksamheten. Jag ser fram emot jättemycket att vara hemma och ta hand om mina barn men att se honom jubla av glädje när hans kompisar möter upp honom med kramar vid lämning på dagis ger en annan sån glädje också och därför är det självklart för vår del att han ska få vara sina 15 timmar på dagis iaf (även om det hade varit kul och ha honom hemma på heltid också så är det för hans skull).

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, men det är lite så jag känner också. Om jag märker att Lucas har roligt och mår bra av att få komma till dagis dom där 15 timmarna så vill jag att han ska få det. Men om jag känner att Lucas nog helst vill vara hemma i början, då vill jag att han ska vara det 🙂 Man vill ju att ens barn ska ha det så bra som möjligt 🙂

   Svara
 5. zarah

  Jag har inte jobbat sen vår 2 åring kom. Var då först mammaledig drygt ett år med honom och då får storebror bara vara där 15 h. Sen blev jag gravid och har mått skit sen dess, så valde att inte gå tillbaka till jobbet. I vår kommun får barnen bara vara där 15 om man är arbetslös eller föräldraledig. Hade inte haft dom där 100% även om vi hade fått det. Jag skulle dö av tristess då, även nu som väldigt höggravid hehe.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Woow! Strongt jobbat! Just nu så känner jag att min kropp gör så ont av alla aktiviteter som vi hittar när vi är lediga och efter dagis. Jag orkar verkligen inte hålla igång som jag gjort tidigare så det är skönt att Lucas är på dagis nu dom två sista veckorna. Jag får dessutom grymt dåligt samvete när jag inte orkar leka med honom när han är hemma en hel dag. Men då läser vi böcker istället och det gillar Lucas så han har det nog ganska bra trots allt ❤

   Svara
 6. sandra

  Olika regler i olika kommuner. I Karlstad där jag bor får man 15h/vecka när man är föräldraledig. När lillebror väl föddes valde vi dock att vara hemma hela familjen tillsammans så länge pappa var hemma för att Fp en chans att lära känna den nya lilla varelsen och för att slippa dra hem fsk-baciller första veckorna.

  Svara
 7. Pilla

  Vi valde att ta hem våra 3 v innan bf. Ville inte riskera att vi är sjuka omkring bf eller att jag var sjuk lagom till att fl satte igång. Totalt höll jag dem hemma 3 mån. Kändes viktigt att syskonen fick vara hemma när bebis kom. Bara mysa och lära änka den nya medlemmen. Även för att undvika sjukdomar och att bebis skulle bli sjuk. Annars får man ha barnet full tid till bebis fötts å två v efter har jag för mig i denna kommun. Osäker dock.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh det förstår jag 🙂 Ni fick ju er kille i virustider också så det var nog väldigt bra att ni gjorde så. Jag hoppas verkligen att vi har turen på vår sida med virus och så här nu. Det verkar inte vara så mycket sjukdomar på dagis just nu. Men sen när bebben kommer och Jair är pappaledig så vill vi nog ha Lucas hemma så att han också får vara med och bonda med den nya familjemedlemmen. Lucas kanske får gå nån eller några dagar beroende på vad vi tror att Lucas behöver. 🙂

   Svara
 8. Mari B

  Alla kommuner är olika och inte för jag har erfarenhet av saken men jobbar inom förskolan så kan jag berätta hur det är hos oss. Om mamman tar mammaledig innan bäbis kommer (eller vad det heter, det där som man får söka på försäkringskassan) får barnet gå kvar på förskolan samma vistelsetid som innan. Så om barnet gick heltid, så är det heltid som gäller. Samma vid sjukskrivning.
  När bäbis kommer är det 15h som gäller. Så när någon förälder är föräldraledig gäller det 15h i veckan. Och hur det ser ut är det olika på olika förskolor men oftast tis-tors 9-14.
  Sen känner jag att man är självklart tillmötesgående vad gäller om bäbis och mamma läggs in på tex neo då bäbisen är född, så jag bruka säga när mamma och bäbis kommer hem gäller 15h i veckan.
  Ytterligare om det visar sig att bäbisen har problem med tex mat eller något och man åker in och ut på sjukhuset (nu tar jag det värsta) så kan man söka utökad tid för syskonet på förskolan, och det kan man få som längst en termin (och utökat tid gäller ej jullov och sommarlov), och sedan söka om. Men man kan söka för 1 månad också om man känner för det. Hade en familj som fick tvillingar och de sökte för syskonet 3mån. Så det är olika på hur situationen ser ut.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här