Mat till mamman på förlossningen

Jag fick en fråga från en läsare om vad jag packar för mat till mig själv att äta under förlossningen och mitt svar där är inget. Men sen blev jag lite osäker, kanske borde jag packa något?

När jag födde Lucas åt jag frukost hemma och sen micrade Jair panpizza på förlossningen. Jag vet att jag åt några bitar som Jair matade mig med, men det var inte för att jag var hungrig, det var för att jag tänkte att det nog var bra. Jag åt också en sandwich-glass mot halsbrännan, men allt detta var under latensfasen. Klockan 15 hade jag öppnat mig till 4 cm och blev inskriven på förlossningen och under dom 4 timmarna som förlossningen varade åt jag ingenting och jag kände ingen hunger heller. Jag vet inte om det var värkarna som gjorde att jag inte kände hunger eller om det var för att min förlossning var såpass kort…

Det vore intressant att höra från er med lite längre förlossningar. Fick ni någon mat på förlossningen? Hade ni med er något? Vad funkar bra att äta under förlossningen? Tipsa gärna!

 

Relaterade Inlägg

37 Kommentarer

 1. Malin nätynki

  Jag fick inte äta eller dricka kolsyrat. Så fick bara nyponsoppa, saft eller vatten. Dom sa att det var rutin ifall det händer något. Födde i Borås. Jag var 5cm vid inskrivning så vet inte om det bara gäller när man är i aktiv fas

  Svara
 2. Line

  Jag fick smörgås o blåbärssoppa först och när jag fick feber senare så gick barnmorskan och gjorde en kall smoothie med hallon o vaniljyoughurt till mig. Sen sagt och vatten fick jag hela tiden. De var så gulliga, så min sambo fick tom chili sin carne! Hade blivit över o de tyckte han behövde lite mat. 🙂

  Svara
 3. zarah

  Jag var inne på förlossningen 12 timmar (av 32) och vi hade bara packat med massa såna där fyllda wasa knäckebröd till sambon. Och godis. Jag fick smörgås av personalen under förlossningen. Och massa saft/smoothie. Under andra förlossningen fick jag pannkakor.

  Svara
 4. Sofi

  Var öppen 4 cm när jag kom in och var inne 10 timmar. Fick frukost som jag åt liiiite av men det drog igång mer efter 5 cm strax efter frukost och efter det drack jag bara lite vatten och nyponsoppa. Hade inga hungerkänslor alls. Vi har med lite chokladbitar men det är mest för tiden efter om man behöver lite snabb energi mellan amningarna.

  Svara
 5. Mia

  Min första tog 19 timmar, då fick jag milkshake och middag. Min andra var jag bara inne på förlossningen i 25 min, jag hade inte ätit nånting, hann inte ens äta frukost hemma så bråttom hade han ut. Mackorna man får efteråt var välkomna! Min sambo fick köpa lite mer grejer till mig senare. Sen fick jag middag på BB.

  Svara
 6. Solin

  Jag var inne på förlossningen mellan 07-04. Jag minns att jag inte hade någon matlust. Fick fråga min sambo nu och han sa att jag blev erbjuden mat men tackade nej. Jag fick saft, isglass och yoghurt. Smörgåsen efter förlossningen hade jag inte heller någon lust att äta.
  Osäker på hur jag ska tänka denna gång. Blev rekommenderad av en kompis att ha med kalla pannkakor, vi får se. Snart är vi där. Galet!!!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Kalla pannkakor låter faktiskt rätt gott att ha på förlossningen 🙂 Men när ska man steka dom? Lite svårt att planera när förlossningen ska starta ju haha!:-) Ja, visst är det galet! Sååå snart nu ju!

   Svara
 7. Mikaela

  Jag fick äta under förlossningen om jag ville. Blev serverad mat men var inte ett dugg hungrig. Levde på saft i två dygn. Efter förlossningen blev det ju operation så där smörgåsarna på förlossningen kom 9 timmar senare. I och med operation var det bra att jag inte hade ätit något. Väl färdigopererad kommer jag ihåg att jag tjatade på uppvaket efter mat o dryck i några timmar innan de gav sig. Då hade jag som sagt levt på kanske två glas saft under 55 timmar o var riktigt förbannad pga att jag är diabetiker. Så till slut fick jag lite yoghurt när mitt blodsocker dalade. Det var riktigt gott det 🙂

  Svara
  • lin

   Men herregud! Det är ju inte ok! Hade de koll på ditt blodsocker under förlossningen? Hjälpte dig att justera insulinet iom operationen?

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag fick inte heller äta smörgåsarna eftersom jag skulle till operation. Fick jättetråkig kvällsmat på BB sen och så en glas på uppvaket som jag åt bara för att vara duktig haha! Jag ville ju bara ner till BB och träffa min bebis!!

   Men det där är ju helt sjukt! Dom måste ju verkligen hålla koll på ditt blodsocker!!! Kunde ju gått illa!

   Svara
 8. Annelie

  Jag blev igångsatt och hade värkar i 24h och vad jag kan minnas drack jag ett glas saft och en liten skål yoghurt under hela tiden. Dock kände jag ingen hunger utan det var det som barnmorskan ”tvingade” i mig…

  Svara
 9. Liselotte

  Min matlust försvann totalt under förlossningen! Maken min tvingade i mig makaroner och lite choklad hemma, och på sjukhuset drack jag bara saft och vatten. Allrahelst ville jag ha vatten, men gick med på saft för energins skull 😉

  Svara
 10. Karin

  Jag har haft två långa förlossningar första tog 72 h fråns att jag var öppen 4 cm tills hon kom ut. Andra tog 11 h från att jag var öppen 5 cm tills att hon kom ut. Första förlossningen hade jac med mig massa mat men kunde inte äta någonting pågrund av smärtan så var helt slut när det var dags att krysta så fick hjälp att krysta ut första dottern. Kan ju vara så att jag hade varit trött även om jag hade ätit eftersom det tog
  så himla lång tid å ingen sömn under dem tre dygnen.. men andra förlossningen som
  var nu i januari hade jag ned mig massa
  dextorol och cola och det är jag glad för det höll min energi på topp och hade fullt fokus under hela förlossningen ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh vad skönt att det gick så bra på andra förlossningen även om den var ganska lång också 🙂 Jag tror nog att man är trött oavsett om man har ätit eller inte när det har gått 72 timmar! Stackarn ❤

   Svara
  • Emelie N

   Måste bara kommentera ditt inlägg! Äntligen någon som verkar ha samma typ av förlossning som mig! Snart dags igen! (Vad tänker man med ?)Ska genast packa ner Cola! Har du fler bra tips?

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Hoppas din nästa förlossning går lite snabbare, men colan gör nog gott i alla fall 🙂 Jag fick tipset att packa ner Powerade vid min första förlossning minns jag, men min förlossning gick ju fort.

 11. lin

  Har funderat så över det! Var inne på förlossningen 23-09. Fick inget att äta. Vatten och möjligtvis saft. Vill man inte att en födande kvinna ska få i sig något för att få lite energi? Blodsockerfall är väl inget att eftersträva heller när man föder? Jättekonstigt tycker jag.

  Vi hade dock med oss lite smått och gott. Men det glömdes. Och ingen föreslog att man skulle försöka få i sig något. Utbildar mig till ssk (snart klar, tjohoo!) och att äta och dricka är ju a och o. Men de nämnde det inte. Men det kan ju vara speciellt för förlossningen! Man kanske inte ska äta under förlossningen?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, så tänkte jag också, att äta måste vara a och o. Men dom frågade inte ens mig om jag hade ätit, dom frågade min BM och hon sa ”inte så länge jag har varit här”, men jag hade ju bara varit på förlossningen i 4 timmar. Precis innan det hade jag ju ätit både glass och panpizza haha!

   Svara
 12. Nettan

  Vid första förlossningen kommer jag inte ihåg om jag åt något, var 11 å sedan och tog ca.1.5 dygn. Har nog förträngt det mesta då jag tyckte att det hela var fruktansvärt jobbigt då värkarna avtog efter eda och förlossningen slutade med sugklocka. Vet att jag var helt slut, noll energi, kan mycket möjligt delvis bero på att jag inte åt något.

  Andra förlossningen så skrev jag upp bland annat jordgubbar på listan med saker att ta med tillsammans med förlossningsväskan, kommer ihåg att maken tyckte det var lite knepigt då vi inte visste när det var dags och det är ju en färskvara 😉 Nu blev det så att vi fick tid för igångsättning en dag efter att vi varit inne på koll, för säkert 3-4:e gången inom loppet av 2 veckor. Hade väldigt kraftiga förvärkar, så igångsättningen fick jag samma dag som bebis räknades som fullgången och fick ladda med en lång natts sömn innan då de skickade hem mig med bricanyl mot förvärkarna och även sömntabletter. Så då hann ju min man fixa med färska bär och frukt till mig som packades med, så även lite choklad, godis, dextrosol och måltidsdryck. De serverar ju gärna saft på förlossningen men jag kan inte dricka saft, tycker inte alls om det så vi hade med oss måltidsdryck i koncentrat som de fick blanda åt mig istället för saft. Har för mig jag blev erbjuden smörgås och liknande under tiden också. De hade och har även nu om jag inte läst fel en frys med lite olika färdiga rätter och pizza som man kan köpa för självkostnadspris och micra. Perfekt till pappan om det drar ut på tiden.
  Kommer göra likadant nu, försöka ha med färska bär, vilket maken fasar över igen 😉 Men vi har det hemma dagligen då min stora craving är just jordgubbar. För någon varm mat som ska ätas med bestick har jag svårt att tro att jag kommer vara sugen på. Kanske ta med någon smoothie, och dricka. Även salta chips och extra dricka till BB, kommer ihåg att jag känt otroligt sug efter salt efteråt vilket förmodligen beror på vätskebrist efter förlossningen.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men stackarn vad jobbigt det låter som du hade på din första förlossning 🙁 Haha! Roligt det där med jordgubbar, jag skulle nog inte fixa att äta det på förlossningen. Däremot köpte jag chips efter att jag läste det där med salt som du skrev, men jag käkade upp chipsen häromdagen så nu måste jag köpa nya haha!! 🙂

   Svara
 13. Linda

  Jag höll på i 26 timmar, fick bara dricka och äta lite glass. Vanlig rutin ifall akutsnitt skulle krävas. Det sista jag tänkte på va mat.
  Lycka till när det drar igång 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Undra från när man inte får äta längre, är det när man går in i aktiv fas eller bedömde dom att du inte fick äta för att det fanns större risk för snitt eftersom du hade en så lång förlossning? Men ja, mat är nog det sista man tänker på. Jag var aldrig hungrig under min förlossning. Tack så mycket! ❤

   Svara
 14. Therése

  Jag blev erbjuden mat under min förlossning förra veckan men var inte minsta sugen på mat. Sambon fick varm mat som han lyckades få i sig när jag äntligen fått epidural, sjölv nöjde jag mig med vad jag ansåg vara världshistoriens godaste snickers 🙂 efteråt fick vi välja på den klassiska mackan eller varm mat, tog det senare och det var så sjukt gott då!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här