Ta med mamma på förlossningen

När jag låg i sjukhussängen på Gynmottagningen på Sahlgrenska så tittade jag mycket på ett av mina favoritprogram, En unge i minuten. Hela programmen finns att se på youtube, i alla fall dom engelska One Born every minute. Jag älskar programmen, jag blir inte ett dugg avskräckt, snarare peppad! Vi kvinnor är grymma och vi klarar detta! Jag tycker En unge i minuten visar allt det fina med en förlossning och lyckan när barnet kommer ut.

Ett av programmen jag såg var en 21-årig gravid som hade med sig sin 23-åriga pojkvän och sin 40-åriga mamma på förlossningen. Mamman supportade dottern jättefint på förlossningen men stackars blivande pappan var helt utanför. Mamma och dotter stod med panna mot panna medan blivande pappan satt på en pilatesboll en bit bort. När jag har ont är det alltid min mamma jag ringer, förutom på förlossningen. Förlossningen är en upplevelse som jag tycker ska vara för både mamman och pappan. Jair ville först att min mamma skulle vara med på förlossningen, han var lite nervös men då sa faktiskt min mamma det. Att föda barn är en fantastisk upplevelse som är för den blivande mamman och pappan. Jag är verkligen glad för det för Jair tog verkligen sin till i förlossningen och peppade och ledde mig igenom förlossningen, särskilt krystarbetet. Till och med barnmorskan var överraskad! Hon var helt tyst hela krystarbetet (utom vid ring of fire) och efteråt sa hon att Jair var grym!! 🙂

Det är möjligt att det finns tillfällen som blivande pappan inte är tillräckligt med stöd för den födande mamman, men jag tyckte bara att det var så synd att den där 23-åriga pappan inte ens fick en chans! Jag tror faktiskt att många män reagerar genom att dra sig undan när svärmor är med på förlossningen. Hur ska dom kunna konkurrera och ta sin naturliga plats då?

Det skulle vara intressant att höra era åsikter kring detta! Tar ni med någon mer än den blivande pappan på förlossningen? Vem i så fall och varför? 

  

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. Cecilia

  Jag hade med mig mamma när andra tjejen föddes. Både hon och Marcus var aktiva under den korta tid förlossningen tog och jag är så tacksam för att mamma var med. hade en barnmorska som tog mig på väldigt stort allvar och lyssnade på vad jag ville. Så både Marcus och mamma hade varsin akupressurpunkt att trycka på. Sen har vi så fina bilder från den förlossningen eftersom mamma hade med kamera 🙂

  Svara
 2. Caroline

  Jag kommer bara att ta med mig min sambo! Jag tänker lite som du när det gäller att ha med sig någon annan… Det här är VÅRT barn och det är VÅR upplevelse, och jag tror min sambo skulle ta illa upp om jag valde någon mer att vara med (som att jag inte hade tyckt det räckte med honom)… Sen vill jag inte ha med min mamma heller, för hon är världens powerwoman med obefintlig smärttröskel som alltid säger ”bit ihop” (ja, även när man bryter ett ben i kroppen exempelvis…) och det skulle nog göra mig förbannad :p

  Svara
 3. Cassandra

  Tycker precis som du att har man en bra normal relation med pappan/partnern så är det den personen som ska vara i första rummet. Kan iofs vara annorlunda om paret är väldigt unga men det är nog som du säger lätt att mamma/svärmor tar över. Jag skulle aldrig vilja ha någon annan än min man som främsta stöttepelare vid förlossningen även om jag och mamma har en väldigt nära relation.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   När min son föddes hade jag först kunnat tänka mig att ta med mamma. Min sambo frågade specifikt om det faktiskt, han var nog orolig att han inte skulle ”klara” det för män är inte med på vanliga förlossningar i Brasilien. Men då sa min mamma att en förlossning är något mellan mamman och pappan. Jag tycker det var väldigt klokt. Det var nyttigt för mig och Jair också för i vanliga fall ringer jag jämt mamma när jag har ont och är sjuk, det gjorde jag inte denna gången 😛

   Svara
 4. Sara

  Helt off topic men gjorde bikarbonattestet för några veckor sedan o fick resultatet tjej, gjorde om testet samma dag som rul o fick resultatet kille, på rul visade det sig vara en lillebror i magen <3 storebror är överlycklig!

  Ska bli kul o se vad ni får 🙂

  Svara
 5. Sara

  Min svärmor vill vara med på förlossningen men det har jag sagt nej till, tycker också att det är för föräldrarna. Sen är hon dessutom rätt hispig så hon hade nog inte varit nåt lugnt bra stöd ändå! 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hahaha! Det hade jag med sagt nej till! Min egna mamma hade jag kunnat tänka mig isf, men inte svärmor! Men nu när jag vet hur fin förlossning jag och Jair fick sist så vill jag bara ha Jair 🙂

   Svara
 6. sandra

  Jag hade med mig lillasyster, då gubben jobbar i Göteborg o vi bor i åmål fick hon köra och vi möttes upp på näl (trollhättan) och var där ungefär samtidigt. Vi hade lovat syster att hon även skulle få vara med om det inträffade när jouni va hemma. Båda va fantastiska o ha med sig och jouni var huvudpersonen tillsammans med mig o Alfred.

  Svara
 7. Nettan

  Vid min systers första förlossning gick det så snabbt (var bara på förlossningen i 45 minuter) att hennes sambo bara hann vara med under de sista 20 minuterna. Han åkte till jobbet som vanligt eftersom det inte fanns några tecken på stundande förlossning.
  Av den anledningen skjutsade min mamma henne och var med de första 20 minuterna tills han kom. Mamma masserade hennes rygg (syrran låg på sidan) och ville hon skulle fortsätta med det även fast hennes sambo var där.
  Så mamma satt bakom henne och hennes sambo framför.
  Det var ju inte planerat, men det var en bra upplevelse för alla inblandade.

  Jag har även i min yrkesroll haft mammor med på förlossningar. En gång önskade dem att mamman (blivande mormodern) skulle vara med och ta emot bebisen. Jag gick med på det – fast bara efter jag hjälpt fram huvud och axlar komplikationsfritt. Det var så häftigt att jag började glädjelipa jag med 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Låter som en jättefin upplevelse vid din syster förlossning ❤️ Skönt att bli ompysslad av två ? Vad häftigt att mormorn tog emot bebisen!!!! Det är nog inte många som hade vågat det tror jag 🙂 fint att du gav dom den upplevelsen ❤️

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här