Femte graviditeten

Varför vi avstår från att göra KUB

Förra fredagen, innan jag blev sjuk var jag och Victor på ultraljud och fick kika in hos bebisen för andra gången 🙂 Så mysigt och välbehövligt eftersom den här graviditeten på något sätt känns ännu mer overklig än dom andra. Jag tror det beror på att jag inte trodde att jag skulle bli fyrbarnsmamma, trots att det är något som jag önskat länge och det gör att det känns som att jag bara drömmer 😛 Haha! Jag tycker inte heller att magen växer lika snabbt och det gör det också overkligt att jag är gravid igen. Vi får se när det sjunker in helt 🙂

Det är många som frågat mig om det var KUB vi gjorde. Nej det var det inte. Vi gjorde TUL (tidigt ultraljud) som också är en ultraljudsundersökning men som inte screenar efter Downs syndrom. Vi har nämligen kommit fram till att vi ändå inte skulle göra abort om det visade sig att vårt barn hade Downs och därför besparar vi oss den ångesten och valmöjligheten. Vi kände likadant när vi var gravida med William och avstod därför KUB och valde TUL istället. Alla är olika och jag tycker att detta valet ska vara upp till varje föräldrapar, men jag tror att det är många som inte tänkt igenom valet som kan komma – göra eller inte göra abort. Det är ju inte säkert att det där valet skulle vara så självklart när allt kommer omkring, om man inte pratat igenom det noga innan. Och av den anledningen tycker jag inte att KUB skulle vara standard i så många län som det är idag. Det blir också lite knasigt att göra KUB som standard för det blir som att säga att barn med Downs inte borde finnas och därför har sjukvården i uppgift att leta upp alla foster med Downs. Jag är inte riktigt beredd att hålla med där, däremot tycker jag som jag skrev, att det är upp till varje föräldrapar själva att bestämma och ingen borde lägga sig någon annans val.

Hur som helst, för att komma tillbaka till vår bebis, så såg allt bra ut, inklusive nackspalten. Barnmorskan förklarade att man kollar nackspalten även vid TUL men inte för Downs utan för att den kan vara en indikator för andra sjukdomar/missbildningar och i vårt fall var nackspalten helt normal så den sa hon att hon inte ens behövde mäta. Bebisen låg perfekt i profil men sträckte hela tiden på sig lite och då blir längden från rumpa till huvud fel så därför mätte bebis några dagar äldre än vad den förmodligen är. Barnmorskan förklarade att man ändå går på huvudmåttet numera så hon kom fram till att jag var i vecka 13+1 och har alltså BF 21:a juli – på min födelsedag!!! Vilken födelsedagspresent! Lite gulligt är det ändå, men jag vill helst att bebis föds på en egen dag för mina födelsedagar har blivit så roliga sen jag träffade Victor 🙂 Men Victor har lovat att fortsätta fira min födelsedag ändå 🙂

19 Comments

 • Johanna

  Jag har aldrig gjort kub – men det känns som att de flesta gör det för att få ett tidigt ultraljud? (Jag har gjort tidigare ultraljud ändå pga av att första graviditeten slutade i missed abortion i vecka 14.) Men däremot tänker inte jag att den stora anledningen är att göra abort eller inte, utan snarare att förbereda sig och familjen på om sannolikheten är hög att barnet har Downs syndrom. Det kan vara ett gott skäl till att göra den undersökningen.

  • Emma

   Helt okej om man tänkt igenom att det är ett svar man vill ha för att kunna förbereda sig på vad som komma skall. Men det verkar vara som du säger, många som gör det för att få ett tidigt ultraljud och sedan mår dåligt för att dom ställts inför ett val som dom egentligen ville ha.

 • Ylva

  Kub är ju dock inte endast screening för downs, utan även för trisomi 13 och 18, som sällan är förenliga med liv. Tänker att det är viktigt i sammanhanget. Tycker att det är bra när det finns en valmöjlighet så att alla kan göra det som känns bäst för dem.

  • Emma

   Absolut! Men dessa ser man oftast på TUL och RUL också eftersom det är såpass grava missbildningar. Jag kollade upp detta innan vi bestämde oss för att avstå KUB. Jag tycker också att det är viktigt att alla får välja, men i nuläget får alla inte välja eftersom man i många län erbjuds KUB eller inget alls eller NIPT eller inget alls. Det är inte okej tycker jag.

 • Angelica

  Vi gjorde KUB men det var för att utesluta trisomi 13 och 18.. 🙂 sennom det hade visat sig vara downs hade vi kunnat vara väl förberedda på det.. så tänkte vi ialf, tänkte att det va viktigt att lägga till att KUB inte endast handlar om att hitta barn med downs.

  • Emma

   Ja absolut, men det verkar som många som tror att man måste göra KUB för att hitta dessa, man ser oftast dessa på TUL också eftersom det oftast är grava missbildningar som inte är förenade med liv.

   • M

    Oftast är det rätta ordet. Trisomi 18 är väl det som är svårast att upptäcka vid vanligt ultraljud och OM det inte slutar med missfall ändå så kanske man får ett barn som bara lever några månader. Det hade varit en större sorg för mig att hantera än att göra abort iaf.

    • Emma

     När vi gjorde TUL kollade dom nackspalten ändå för bl.a. Trisomi 18. Efter vecka 14 går det inte att kolla nackspalten det är därför man inte kan kolla den via rutinultraljudet, däremot brukar trisomi 13 och 18 ha andra grava missbildningar.

     I min mening hade det varit bättre att erbjuda TUL till alla som inte vill screena för Downs så att man inte behöver välja. För självklart vill man utesluta att ens barn har trisomi 13 eller 18 för det är ju helt fruktansvärt!

 • M

  Vi har gjort KUB med alla tre barnen. Vi har tänkt rätt mycket på abort eller ej och det har skiftat mellan graviditeterna hur man har tänkt känner jag. Första graviditeten tänkte vi absolut inte göra abort vid downs men andra och tredje var vi väldigt överens om att vi skulle göra abort vid downs. Vi har kusiner på bägge sidor med olika funktionsnedsättningar och har upplevt att syskon till dessa barn har hamnat väldigt i skymundan och det är det som har varit avgörande för oss. Visst alla med downs får inte stora handikapp men det finns de som får och jag skulle inte vilja ”offra” mina andra barn uppväxt pga att ett syskon ska kräva så enormt mycket mer. Det kanske låter hårt men alla får ha sin åsikt. Min mans syster resonerade liknande när hon gjorde abort pga downs. Hade det varit första barnet kanske man inte hade skaffat fler helt enkelt.

 • Lisa

  Det där var lite hårt tycker jag! Alla som gör KUB eller NIPT gör det inte pga. Att man har tänkt göra abort.

  Här har vi gjort NIPT på båda barnen för att utesluta trisomi 18 och 13 då de inte är förenliga med liv. Däremot har vi i båda lägen sagt att vi skulle behålla barnet om det har downs men att man vill vara så förberedd som möjligt.

  Så håller inte alls med dig i frågan att testerna betyder att downs inte bör få finnas.

  Det viktigaste är ju att alla gör det som passar dem och får den informationen man vill ha för att kunna ta bra beslut för sin egen familj. 😊

  • Emma

   Fast nu missförstod du helt! Jag menar att alla som gör KUB måste vara beredda på att ta ställning och att vården påverkar beslutet genom förfarandet som finns idag. Det är verkligen en helt annan fråga än det du svarade på.

 • Sara

  Vi fick 1:2 på T13 på ett nipttest. Vid ett riktat Ul på fostergenetik på karolinska sjukhuset sa läkaren att det är 50/50 att man missar missbildningar vid UL kring dessa veckor då kub görs. Vi gjorde nipt för att utesluta T13 och T18, ett tidigt besked om T21 hade inte fått oss att vackla ❤️

  • Emma

   Superintressant!!!! Bra input också från dig med erfarenhet 😊 det När vi var på TUL berättade barnmorskan att man kollar nackspalten även på TUL i vecka 12-14 eftersom den kan vara indikator på andra saker än Downs. Däremot gör man inget blodprov och räknar ut sannolikhet, men en sannolikhet är ju inte heller ett svar. Om nackspalten är för bred på TUL så remitteras man (om man vill) till ytterligare test så KUB är inte enda alternativet. 😊 På RUL kan man inte se nackspalten längre så om det är det läkaren menade så kan man ju inte upptäcka missbildningarna på det sättet, ifall dom inte syns på organen. Men ofta är det ju grava missbildningar på organen när fostret har trisomi 13 eller 18.

   Får jag fråga hur det gick för er? ♥️

   • Sara

    Hej igen! Läkaren tittade efter avvikelser på hela bebisen, skelett, organ, nackspalt, hjärna och till och med rörelsemönstret på händer och fötter. Det visade sig att bebisen var frisk efter ett moderkaksprov ❤️förklaringen till det falskpositiva nipttestet sa de kunde bero på att det funnits en tvilling som tillbakabildats med T13 eller att vi tillhörde den lilla procenten där testet helt enkelt är felaktigt. Fick mycket information om hur ett avbrytande går till, vad man kan förvänta sig och även begravning av foster. Det var helt fruktansvärt men kan tänka mig att det måste vara ännu värre att gå igenom något sådant ju längre gången man är i graviditeten (utan att förminska någons upplevelse).

  • M

   Jag har ingen egen erfarenhet av missbildningar men det är vad jag kunnat läsa mig till också – att ett vanligt ultraljud inte kan utesluta trisomi 13 och 18. Jag tänker särskilt trisomi 18 då det är organmissbildningar och borde vara svårare att se på ett så pass tidigt ultraljud. Gomspalt och extra fingrar eller tår borde ju vara lättare att se är min tanke. Bred nackspalt behöver ju inte innebära missbildningar och då måste ju det ju även finnas de nackspaltar som är näst intill normal som ändå kan innebära missbildningar. Mäter man då inte, så borde det vara rätt omöjligt att säga något om risken överhuvudtaget.

   Men sen finns det ju inga garantier här i livet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.