Okategoriserade

Gravidvecka 14 – bebis nr 4

Bebis
Din bebis är stor som en citron, cirka 8 cm och väger ca 25 g. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på alla sina leder. Nacken och halsen börjar bli så starka att bebisen kan hålla upp sitt huvud. Det går nu att se vilket kön bebisen har. Bebisen dricker fostervätskan och kissar. Barnet får all sin näring från moderkakan. Moderkakan producerar även hormoner som är viktiga för graviditeten. Barnet har redan börjat träna på in- och utandning och fyller lungorna med fostervatten. Syret får barnet från ditt blod via navelsträngen och moderkakan.

Du
Nu tänjs musklerna och huden ut för att ge plats åt bebisen att växa. Från ungefär den här veckan är det vanligt att graviditeten syns när du är naken eller bär tajta kläder. Om du fött barn tidigare och tycker att magen är mycket större den här graviditeten så är det helt normalt. Hormonet progesteron har ökat snabbt den sista tiden och det kan ge trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av vilket bland annat gör att tarmarnas rörelser blir långsammare.

Så här känner mamma
Det här har varit en ganska annorlunda gravidvecka eftersom jag åkte på covid-19. Det är svårt att veta vad som är vad, men under vecka 13 kände jag mig piggare men nu med corona så är jag tröttare igen. Jag har inte känt av graviditeten så jättemycket mer än små små rörelser därinne och det är jag extra tacksam för nu när jag är sjuk. Jag tycker magen känns mycket mindre i denna graviditeten, men det återstår och se hur det blir 🙂 Förra veckan letade sig matlusten tillbaka igen, men sen jag fick corona så har jag mest ätit granola och yoghurtkvarg till frukost, lunch och middag… haha! Jag är inte speciellt hungrig med granola och yoghurtkvarg känns väldigt gott. Jag har som tur är inte fått någon foglossning än och jag hoppas att den fortsätter hålla sig borta 🙂

Så här känner pappa
Vi spenderade en lång mysig stund med vår lilla bebis i fredags när barnmorskan försökte komma åt att mäta ordentligt. Det är något speciellt med att lära känna bebisen där inne i magen, och det känns precis lika nytt som förra gången. Och det är det ju, en helt ny person där inne att lära känna. Vi fick också bekräftat att moderkakan sitter i bakvägg, vilket förhoppningsvis innebär en bonus för mig som pappa då jag ju sannolikt får känna rörelser både tidigare och starkare. Vi är dessutom ännu lite kortare gångna än vad vi först trott, men det blir förmodligen en juli-bebis fortfarande.

20151014-201025-72625008.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.