Bygga hus

Tips när man ska göra tillval för el på nybygge

För ett par veckor sedan så bad jag alla mina följare på Instagram om tips när man ska göra tillval för el på nybygge. Jag fick MASSOR av tips! Så många att jag inte ens hann gå igenom allt så det tänkte jag göra nu. Det är nämligen dags för eltillvalen imorgon så jag tänkte att jag listar alla tips här och så går jag igenom det med Victor en snabbis i bilen på vägen dit… haha! Så bra framför hållning vi har alltså… nej, men skämt åsido så har det varit brutalt mycket den sista tiden så vi har inte hunnit med och just därför är jag extra tacksam för alla era tips!

Här kommer en lista med alla era tips för eltillvalen när man bygger nytt:

1. Spottar i fönstersmygarna – Jag tror faktiskt att detta var vad flest tipsade om. Såååå läckert!

2. Hörnboxar i kök
3. Städuttag och uttag i städskåp för att ladda handdammsugare
4. Plejd eller KNX
5. Uttag med USB, ett i varje rum – Detta kommer vi inte göra. USB är på väg bort och några av våra laddare har USB-C nu.
6. Högtalare i taket / uttag till högtalare (sonos)
7. Uttag överallt där man kan ha lampor t.ex. i fönster, även utvändigt (tänk även på julbelysning).
8. Uttag på båda sidorna av dubbelsängen
9. Centraldammsugare – Vi kommer satsa på robotdammsugare och komplettera med vanlig dammsugare
10. Belyst trappa – Så snyggt! Men jag är lite orolig att allt damm ska synas.. vi kanske satsar på belysning i räcket istället.

11. Twist-uttag i köksön – Vi har ingen köksö, men jag skriver med detta för att ni som läser inlägget ska få tips också 🙂
12. Uttag under trappen – Om man vill bygga förråd där eller använda utrymmet till barnen eller liknande
13. Uttag i badrumsskåpet – För dold laddning av eltandborstar
14. Uttag i kökslåda – För dold laddning av tex mobiltelefoner
15. Belysning inuti garderober och kökslådor m.m.
16. El- och datauttag där ni kommer ha TVn
17. Skippa plejd till utomhusbelysningen, det finns vanliga lampor med skymningssensorer
18. Belysning längs trädgårdsgång
19. Fasadbelysning

20. Eluttag i midjehöjd (under lampknapp) för typ dammsugare och annat
21. Solceller
22. Spottar i tak – svårt att få till snyggt i efterhand så gör det direkt
23. Uttag för belysning i förråd
24. Golvvärme
25. Dra fram el för extra rum – Vi kommer bygga till en vägg längre fram för att göra ett extra sovrum och genom att dra fram elen redan nu så slipper vi öppna taket(?) när vi ska ha el i den nya väggen.


Har jag missat något tips eller har du något mer bra tips? Skriv här i så fall!

14 Comments

 • Frida

  Gud vad bra med alla tips! Ska också bygga och håller på allt välja hus men det är en djungel (och dyrt). 😅
  Personligen tänker vi skippa torktumlare och sätta in torkskåp i stället. Har 3 barn mellan 2 och 9 år så tänker att det borde vara smidigast när de kommer hem från dagis/skola med blöta skor och ytterkläder och när man inte har en jättehall/tvättstuga. Plus att kläderna inte blir lika skrynkliga som i torktumlare. 😊

 • Caroline

  Vi byggde för några år sedan o valde till belysning i trappan, likt din högra bild med små fyrkantiga lampor. Det är vårt absoluta bästa belysningsbeslut. Ser så fint ut och jag upplever inte att det ser dammigare ut.

 • Johanna

  Jag själv skulle aldrig ladda mobilen inne i en låda. Om du har mobilen på bänken ser man lätt om den börjat brinna, då hinner du förhoppningsvis släcka. Men är mobilen gömd i en låda tar det längre tid före du märker och mycket svårare att släcka.

 • M

  Vi höll det rätt enkelt när vi byggde hus. Främst att man tänker till på antal uttag och plats för möbleringen osv. Skulle aldrig gömma gömma uttag i lådor. Tycker att lådor ska vara till bättre förvaring samt en brandrisken. Vi undvek spottar. Är lite allergisk mot en massa spottar 😂. Jag älskar lampor och ser det som en fin inredningsdetalj. Men smaken är som baken 😁.
  Det jag ångrar var att vi inte tänkte till extra kring fasad/utebelysning. Men det gick ju att fixa bra efteråt ändå 🙏.

 • Lisa

  USB är inte på väg bort det är USB-C (den lilla delen som man sätter in i enheterna) som blivit standard nu pga. Lag så tex iPhone måste byta till samma som Android redan har.

  Själva USB porten (alltså uttaget som är i väggen är samma som den du sätter in din kabel i den lilla ”dosan” som man sätter i eluttaget och den kommer förbli. 😊

 • Mari

  Hej, jag vet du tidigare skrev att ni har timpris på el, men hittar inte tillbaks till inlägget därför kommentaren här. Jag undrar hur det fungerar i praxis för er? Elen är alltid som dyrast när jag gör middag. Lyckas du anpassa tiderna efter priset? Och hur gör du när du tvättar om natten, du går väl inte upp för att sätta på ny maskin etc? Sparar du mycket på detta, eller blir det mycket stress?

  Tack för hjälpen. 😀

  • Emma

   Hej! Jag har bara skrivit om det på instagram 🙂 Ja, tyvärr är det ju så med middagen och inte mycket att göra åt tänker jag. Jag tvättar en maskin per natt och sparar det blöta i torktumlaren hela dagen så att den också går igång på natten 🙂 Jag tycker inte det är stressigt, snarare avstressande att bara ha en maskin tvätt att hantera per dag 🙂 Hoppas det hjälpte lite!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.