Bygga hus

Alla era tips när man bygger eget kök!

Tack för alla tips inför att vi ska välja kök imorgon (det blev ombokat från idag till imorgon)! Jag har fått så mycket bra tips, både här och på instagram som jag kommer ha med mig 🙂 Dom flesta tipsen handlar om eluttag så det kan ni som också ska bygga hus ha med er. Det är oftast lite snålt med eluttag i nybyggen om man inte tänker till, så välj till extra. Det kan aldrig bli för mycket 🙂

Här kommer massor av andra bra tips som jag fick:

Eluttag – Välj extra, kan aldrig bli för många. Enligt Trendenser ska det vara ett dubbeluttag för varje 1,5 meter i ett kök. Några uttag för t.ex. kaffebryggaren som alltid sitter i, behöver vara i höjd med arbetsbänken och några för köksmaskiner som används då och då kan sitta under överskåpen. Sen behövs det även för dammsugare, lampor i fönstren m.m. Pop-up-eluttag har jag också fått tips om. Så snyggt!

FörvaringVälj sockellådor! Detta vill vi supergärna ha! Så snyggt och praktiskt! Lådor som man drar ut så att man får överblick ovanifrån, istället för skåp. En stapel med smala lådor för att det är lättare att hålla i ordning. Inte för breda lådor, det låter bra, men är irriterande när någon måste flytta på sig när man ska öppna.

Diskho – Diskho med avrinningsyta. Många har skrivit att vi ska välja tvådelad diskho, men flera har skrivit tvärtom för att man ska kunna diska stora grejer. Det verkar vara en smaksak.

Blandare – Välj en blandare med utdragbar kran

Bänkskiva – Granit för att det är snyggt, hållbart och man kan sätta varma kastruller och plåtar m.m. Gör bänkskivan bredare än standard = mer arbetsyta. Kvartskomposit är också tåligt, dock lite känslig mot hög värme. Jag läste på lite själv och laminat är billigt, men är värmekänslig och fuktkänslig i skarvarna. Det är samma med kompaktlaminat som är lite dyrare. Granit är tåligast och hårdast och tål även rengöringsmedel och sura ämnen, vilket marmor och kalksten inte gör, dock dyrt. Samma sak med kvartskomposit som också är tåligt men lite känslig mot hög värme.

Färg – Många skriver om färg, bl.a. ”välj allt annat än vitt”, ”satsa på allt annat än kritvit”, ”våga färg”, ”havrefärg/ljus beige istället för vitt kök”

Dessa färger har vi i vårt moodboard och vi har bestämt att det inte blir kritvit kök 🙂

Luckor – Släta luckor för att det är lättare att torka av dom, särskilt viktigt med småbarn.

Handtag – Inga vassa handtag. Vi funderade först på att vara utan handtag, men sen tänkte jag att det inte är så praktiskt med att det blir fläckar hela tiden när man tar på luckorna.

Höjd – Arbetshöjd på ugn och micro

Spishäll – Extra bred

Utdragbar skärbräda – Inte över besticklådan. Brukar det ens finnas i moderna kök? Jag har inte sett det sen jag var liten…

Några andra saker som vi tyvärr inte kommer kunna välja till men som jag fått tips om är köksö, dubbla ugnar, dubbla diskmaskiner, dubbla diskhoar. Fönster över diskbänk.

8 Comments

 • Angelica

  Välj USB uttag i era eluttag, går snabbare att ladda telefonen.
  Popup eluttag tar tyvärr en del utrymme i lådan/skåpet under.
  Elektrisk öppning i soplådan, bara att knycka till med knä och det öppnas 🤩

  • Emma

   Just det, det är klart! Det har jag inte tänkt på med popup eluttaget. Smart med elektrisk öppning!! Jag fick tips om det på instagram men fattade inte vad som stod 🤪 just det! USB-uttag är smart!

 • Nathalie

  Åh så bra tips! Kul att du sammanställde allt.

  Gällande fönster ovanför diskbänk – det är såå mysigt att kunna titta ut MEN två saker att tänka på. Det blir skvätt på rutan om den sitter för långt ned och man måste ha i åtanke att hitta en lösning där fönstersmygen tål all fukt som blir även om man är försiktig, annars kommer det bli väldigt slitet fort. Bästa är om man kan få upp fönstret ca 20 cm så fönsterglaset och fönsterbrädan hamnar utanför skvättzonen.
  /Bott i två olika hus med fönster vid diskbänken, borde få spons av Ajax fönsterputs 😂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.