Bygga hus

Därför valde vi att bygga nytt hus istället för köpa befintligt

– Samarbete med Derome Bostad –

Just nu sitter jag i soffan i radhuset i Göteborg och drömmer mig bort till april när vi flyttat in i vårt sprillans nya hus i Fjärås. Jag fantiserar dagligen om hur det blir att vara föräldraledig där, hur det känns att gå på golven, laga mat i det helt nya köket som vi har valt och att spendera sommarn i trädgården. I det här inlägget tänkte jag berätta lite om hur det kom sig att vi gick från att leta ett stort äldre hus i Göteborg till att bygga nytt i Fjärås utanför Kungsbacka.

Det gula som skymtar mellan barnen är vårt hus!

Från pampiga äldre villor i storstan till nyproduktion ”på landet”
I december 2019, alltså för snart 3 år sedan, började vi jakten på vårt första gemensamma hus. Vi gick på visningar på stora pampiga äldre hus med många sovrum här i området. Jag minns hur jag mentalt flyttade in i varenda hus och blev förälskad, men att Victor alltid var så skeptisk. Han tittade inte bara på ytan som jag gjorde, han granskade besiktningsprotokollet och synade mäklarens försök att släta över skavankerna. Varken jag eller Victor är händiga och ingen av oss gillar att hålla på med renoveringar varje sommar, i så fall skulle vi hellre satsat på ett renoveringsobjekt och renoverat upp innan vi flyttar in. Vi vill gärna bo fint och så underhållsfritt som möjligt, men det går inte med ett äldre hus. Det finns alltid något som behöver göras och det är samma sak om man har renoverat ett renoveringsobjekt. ”Ett nytt hus är alltid ett nytt hus”, upprepade svärfar, som är snickare, många gånger när jag vägde för- och nackdelar. Så från att kolla på äldre hus i området, så började vi kolla på nyproduktion i samma prisklass, fast lite utanför stan. Herregud, vad mycket mer man får för pengarna!

Efter något års letande hittade vi Vallbyn i Fjärås som Derome bygger. Det är ett helt nytt område och precis så som vi alltid drömt om, idylliskt och barnvänligt med kedjehus, villor, bostadsrätter, hyresrätter och en helt ny förskola. Det kommer bo barnfamiljer i nästan varenda hus, det finns gott om gemensamhetsytor och barnen kommer kunna springa mellan husen eller leka på lekplatserna tillsammans. För oss känns det mycket bättre och tryggare att köpa nyproduktion eftersom det är nytt och så har Derome både garantitid och 10 års nybyggnadsförsäkring. Det blir alltså ett bekymmerfritt boende där vi kan fokusera på andra saker, istället för att oroa oss för dyra renoveringar och dolda fel som på en äldre villa.

Det här är ett riktigt ”Barna i Bullerbyn”-område! Jag kan verkligen se framför mig hur våra barn kommer springa runt här nästa sommar!

Äldre villa vs. nyproduktion – vilket är dyrast?
När det kommer till den här husresan så har jag och Victor ganska olika bakgrunder. Jag är uppvuxen i ett renoveringsobjekt och får ont i magen bara av att tänka på ett gammalt hus och alla fel det kan tänkas ha, medans Victor växte upp i ett nybyggt hus som familjen byggde när han var liten. När Victor började prata om nybyggt så tänkte jag att det skulle bli alldeles för dyrt för oss, att det är något som bara rika har råd med, men jämför man så är det faktiskt tvärtom! I vårt fall blir det mycket mer ekonomiskt med nyproduktion jämfört med en äldre villa. Låt mig berätta hur!

Om vi börjar med att titta på månadskostnaderna för ett äldre hus så kan vi definitivt räkna med dyrare uppvärmning. Äldre hus är inte lika energisnåla som nybyggda hus och många gånger värms dom upp med direktverkande el, som är det sämsta du kan ha när elen är dyr. Dessutom är äldre hus ofta sämre isolerade, t.ex. kan dom ha 2-glasfönster och det är inte alltid som man bara kan byta ut dom utan att en annan stor renovering följer. Exempelvis har många äldre hus självdrag som ventilation och om man ersätter alla fönster med 3-glas så behöver ventilationen också göras om.

När du köper en äldre villa behöver du också räkna med kostnader för olika typer av underhåll. Du ska helst ha ett sparkonto till huset för utgifter när saker går sönder, behöver bytas eller renoveras. Det är inte frågan om det kommer bli utgifter för underhåll på huset, det kommer bli det, förr eller senare! Detta slipper man när man köper nybyggt hus eftersom risken att något går sönder direkt är väldigt liten, dessutom har ju Derome som vi bygger med, en nybyggnadsförsäkring som gäller i 10 år 🙂

En annan fördel med att bygga nytt är att man slipper fastighetsskatten dom första 15 åren.

Här kommer ett litet räkne-exempel för att göra det hela lite mer konkret 🙂

Äldre villaVårt hus i Fjärås
Värme/varmvatten /hushållsel6650 kr/mån *3150 kr/mån *
Underhållskostnader2000 kr/mån **500 kr/mån **
Fastighetsskatt750 kr/mån0 kr/mån
TOTALT9400 kr/mån3650 kr/mån

* Räknat med 4 kr/kWh
** Underhållskostnad år 0-10 = 500 kr, därefter 2000 kr/mån. Uppskattning baserad på genomsnittliga underhållsplaner.

Enligt exemplet så sparar vi alltså 5750 kr/månaden på att vi valde nybygge framför en äldre villa 🙂 Det känns faktiskt riktigt bra i magen!

När du köper nytt slipper du dessutom undan med en mycket billigare lagfart eftersom den beräknas på enbart tomtens kostnad istället för hela huset! Vi skulle betalt nästan 100.000 kr i lagfart, men nu blev det knappt 32.000 kr! Jag hade ingen aning om detta så det kom som en positiv överraskning 🙂 Ytterligare en fördel med att bygga nytt är att vissa banker, t.ex. Nordea erbjuder amorteringsfritt i upp till 5 år! Det är guld värt när man flyttar eftersom man oftast har en del utgifter då.

img_8629
img_8630

Vår betongplatta är gjuten och förra veckan restes vårt hus här!

Tryggt att köpa nyproduktion i dessa tider
Ni kanske undrar hur en familj med fyra barn vågar köpa nyproduktion i dessa tider utan att oroa oss det minsta för att det är dåliga tider? Jo, jag ska berätta varför den här affären känns så himla trygg för oss!

För det första så är det ett nyckelfärdigt hus från Derome som vi har köpt. Det betyder att vi vet exakt vad det kommer kosta och behöver inte oroa oss för några oväntade utgifter som stigande materialpriser eller skenande elpriser som påverkar notan för byggelen. Derome har inte heller budgivning på sina hus, utan det är först till kvarn som gäller, och därför kan vi känna oss trygga med att vi inte betalar överpris för vårt hus. Ytterligare en fördel med att bygga nyckelfärdigt med Derome är att det blir totalt en kortare process, vilket betyder att vi ligger ute med pengar mycket kortare tid, i vårt fall endast 6 månader istället för 2 år!

För det andra så har Derome ett trygghetspaket om något skulle hända efter att man har köpt hus av dom, t.ex. kan du få hjälp med dubbla boendekostnader om du inte lyckas få sålt ditt nuvarande boende. De erbjuder även ett avbokningsskydd, från signering av avtal fram till inflyttning och ett prisfallsskydd om man skulle behöva sälja med förlust efter tillträde pga att man drabbats av kritisk sjukdom.

Jag tycker det känns väldigt skönt att Derome har det här trygghetspaketet ifall vi inte skulle få sålt vårt hus innan april. Det gör att vi slipper oroa oss och stressa över att stå med dubbla boendekostnader under tiden vi väntar på att marknaden återhämtar sig 🙂

Det gula i bakgrunden med byggnadsställningar är vårt hus!

Åh vad vi längtar efter april nu och att få flytta in i vårt fina hus! Tänk att få sätta nyckeln i dörren för första gången… alltså, det måste vara en obeskrivlig känsla! LÄNGTAR!

Ni som har byggt hus – vad är det bästa med att bo i ett helt nytt hus tycker ni?

10 Comments

 • Nina

  Hade varit intressant med nackdelar med ett nybyggt hus också.
  Pantbrev blir väl betydligt dyrare än att köpa en äldre villa?
  Sen att området hela tiden byggs så man har byggställningar utanför fönstret.

  Jag skulle dock om rätt tomt (sjötomt) lätt välja att bygga nytt. Som du säger underhållsfritt och bara kunna leva.

  • Emma

   Absolut! Ja, pantbreven blir ofta dyrare, om man inte köper ett äldre hus från en äldre person för då är det oftast inte lika belånat. I vårt fall kommer det vara byggnadsställningar utanför oss tills nästa etapp är klar nästa år. Men det är det värt!

   Förstår dig! Då får du slå till!

 • Alexandra Bromberg

  skulle inte rekomendera någon att köpa nybyggt nu….. priserna går ner …. dock är priserna de samma på nybbygt (dyra materialkostnader)…. så man säljer för ”lågt pris” och köper som dyrast med nyproduktion just nu. Supersegt för de som är i er situation nu…….

  • Emma

   Självklart är det segt om man inte får sålt eller får sålt till ett lågt pris, men det är också mindre rusning till nyproduktion just nu så det är lättare att få det man vill ha. Vi hade tur att Vallbyn inte var slutsåld när vi hittade dit 😊 Kan rekommendera att sälja först och köpa sen om man är orolig 😊

   • Sandra

    Hej, grattis till ert bygge! Spännande att följa! 😊 Ser att du efterfrågar tips och delar tips och råd både här och på Instagram. Kan du inte spara ner dom så man kan gå tillbaka och lösa när det kanske blir tur för en annan att bygga?
    Tack för en bra blogg 😊

   • Alexandra

    Jag menar mer att om man säljer nu så är det givet att man får räkna med 10-15procent lägre försäljningspris… med tanke på omvärlden. Och om man köper en nyproduktionen nu så får man betala ett pris som ligger på toppen. Så jag menade mer att det kanske inte är så smart att göra ett sådant köp och försäljning just nu. Sedan så är det ju inte så lätt att veta att de skulle bli så här, oftast så köper man ju nyproduktion ca 1 år innan… mkt kan ju hända på ett år.

 • M

  Att bygga hus är ett av våra bästa beslut. Att få bygga hus på sin absoluta favoritplats. Att dessutom få välja och vraka bland alla hus som finns. Man får ju möjligheten att tänka till vad man har för behov inom familjen. Vad behöver man ha plats till och utforma planlösning därefter. Vi byggde när vi bara hade 2 barn men vi visste ju att vi ville ha fler barn och satte stor fokus på många sovrum och bra sällskapsytor. Att sedan få flytta in när det är helt nytt och ingen har bott där tidigare är ju så härligt. Att få det underhållsfritt de närmaste 10 åren eller nåt och få fokusera på att flytta in och umgås som familj istället för en massa renoveringar. För oss hade ett större hus som ändå inte hade matchat våra önskemål kring plats kostat betydligt mycket mer än vad vårt nybyggda gjorde.
  Det jag upplevde lite nervigt var det med grannar. Köper man ett befintligt hus kan man ju få lite koll på vad det är för folk som bor i området. När man bygger eget är det lite mer begränsat. Vi byggde på landet men vi har en egen liten väg som vi delar med fyra andra hushåll. Man hoppades att det skulle vara barn i något hus så att barnen skulle ha kompisar nära. Tänk så himla bra det blev när 4/5 hus har 2-3 barn var i samma ålder. Vi som var inställda på att vi kommer behöver skjutsa barnen till kompisar. Men det slapp vi 😂 Vi trivs så himla bra i vårt hus 🥰
  Lycka till med allt!

 • Anna

  Har bott i 70-talslägenhet och helt nyproducerad lägenhet och nu i 70-talshus. Föredrar alla dagar det gamla. Nyproduktionen var det mycket strul med och dessutom är ju alla nya hus (om man inte kör via egen arkitekt) samma samma. Alla enligt samma mall. Vill inte bo så. Dessutom upplevde jag mycket nackdelar med förskoleplats (området var helt nytt och man hade inte dimensionerat för att det skulle bo massa barnfamiljer där). Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med platser för barnen i förskola eller i skolan. Nu har jag hört att de har fått bygga ny både förskolor och skolor. Plus ingen närbutik det första året! Mycket mathem då 😂

 • Gittan

  Vilken spännande resa ni håller på med och har framför er. Tänker att de känns rätt för er och det är ju huvudsaken 😊 jag skulle gärna vilja bygga mitt eget hus och få det precis så som jag vill men i vårt fall som jag skriver medan skulle det aldrig ”löna” sig och läget på vårt hus är fantastiskt så lättare att göra om huset än att försöka hitta liknande läge.

  Jag tror att det just kostnadsmässigt är så olika beroende på vart man bor och vad husen kostar där vs hur mycket det kostar att bygga. Vet inte heller hur det är just med sådant ni köper men när vi kollade nyckelfärdigt dock på egen tomt så tillkom mängder med saker som anlägga trädgård, övriga byggnader, anslutningsavgift osv. Vi var nämligen lite inne på att bygga nytt men för oss hade det verkligen inte blivit billigare. Vi köpte vårt hus (sambons föräldrahem) för 8 år sedan och har renoverat mycket. Bytt tak, fönster, panel, målat om hus och garage, bytt vedeldad panna mot bergvärme, satt in kamin, byggt om en trapp inne, byggt ett sovrum till plus en del smårenoveringar invändigt. Har en del stora saker kvar som kök och badrum ( de är i bra skick så ingen panik ännu) men våra lån är fortfarande en bra bit under miljonen trots en del renoveringar. Vi hade nog även tur för när vi köpte så var värderingarna i området betydligt lägre än idag.

  Men som sagt det som är perfekt och bra för en passar inte en annan 😊

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.