Bygga hus

Tankar inför skolbyte

När jag tänker på tomten så känns det fortfarande både spännande och läskigt på samma gång! Vi får klartecken i augusti så det kommer troligtvis bli då som vi skriver på köpekontraktet och allt blir klappat och klart, det gör att det hela hamnar lite på is nu. Och ju mindre vi pratar om tomten, ju mer oförberedd på att köpa tomt ”så långt hemifrån” känner jag mig, därför kändes det lite skönt att göra en utflykt dit förra veckan. Jag tycker också att det är lite läskigt att Lucas och Isadora ska behöva byta skola, särskilt när Lucas påtalade det själv när vi var på väg till tomten förra veckan. Någon som har erfarenhet från skolbyte som kan ge lite tips på hur man gör det bäst?

Huset kommer vara klart för inflyttning först om två år så det blir ändå inte aktuellt förrän Lucas ska börja 5:e klass, men ändå… Jag förstår ju att det är jobbigt att byta skola så sent. Praktiskt sett så kan vi kanske lösa att han får gå kvar dom två sista åren eftersom Victor jobbar alldeles i närheten, men om han ska gå på högstadiet där vi bor så blir det antagligen ännu jobbigare att inte känna någon, då kanske det är enklare att byta skola i 5:e klass…

Så fort vi köpt tomten så tänkte jag försöka komma i kontakt med andra förälders bor i området och se om vi kanske kan planera playdejts så barnen lär känna andra barn. Jag har hittat en Facebook-grupp i området så förhoppningsvis finns det andra sociala föräldrar och barn där 🙂

4 Comments

 • Annika K

  Numera kanske det inte går pga GDPR.
  Men när vi flyttade för 20 år sen o barnen bytte skola så kontaktade vi skolan för att få klasslista.
  Och så skrev barnen små brev till sina blivande klasskompisar. För att hitta nån/ några innan skolan började efter sommaren.

 • Nina

  Tänker att eftersom det är ett nybyggt område kanske det är fler ”nya” femmor som kommer från andra skolor. Vem vet det kanske inte blir klart förrän han börjar sexan. Hur är det hos er nu, blir det nya klasser till 7:an? Vet inte hur vi hade gjort.

 • Joanna

  Hur är skolorna dit ni flyttar? Är det F-9, F-6 eller F-5? Kolla upp det först, känns onödigt att han ska börja ny skola i åk 5 för att sedan i 6an eller 7an byta skola och klasskompisar igen.
  (Är lärare om det spelar någon roll i mitt tyckande 😉)

  • Johanna

   Också lärare och jag tycker att närhetsprincipen är viktig när det kommer till så unga barn. Min mamma bytte faktiskt skola till mig i femman även fast det bara fanns upp till årskurs sex på den skolan. Är evigt tacksam att mamma gjorde det.

   Tror det kan kännas ensamt och långt att pendla i den åldern. Kan vara kul att få kompisar nära!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.