Föräldrapenning,  Okategoriserade

Tips! Låt inte dina föräldrapenningsdagar brinna inne!

Nu när det snart blir nya regler för föräldrapenningen så riskerar en del familjer att få fler dagar som brinner inne. I en del familjer har inte båda föräldrarna samma möjligheter att vara hemma. I vissa familjer har man höga utgifter för boende etc och det kan drabba familjen hårt om den föräldern väljer att vara föräldraledig. Försäkringskassans svar på detta är: ”Really?” Jävligt nonchalant svar!

Ja, så kan det faktiskt vara. Familjen kanske har höga utgifter och det är bara en förälder som har jobb. Eller så kanske den som är mest högavlönad tjänar mer än försäkringskassans tak, då räknas allt över taket bort och så får man knappt 80% av det som går under taket. Försäkringskassans tak är faktiskt ganska lågt, 37 000 kr! En chef, projektledare eller ingenjör kan tjäna betydligt mer än det där! En projektledare som tjänar 50 000 kr, får alltså bara 80% av 37 000 kr när han/hon tar ut föräldraledighet! Det är  en förlust på 20400 kr!!

En annan anledningen till att man kanske inte har möjligheten att ta ut föräldraledighet är att man är egenföretagare och kanske inte kan lämna jobbet till någon annan. Eller så kanske man helt enkelt inte vill!

Vi har inte detta problemet, förutom att vårt nästa barn förmodligen kommer få börja förskolan tidigare. Men eftersom jag har sett flera föräldrar kommentera på försäkringskassans facebook att deras dagar kommer att brinna inne, så tänkte jag tipsa om hur man kan göra för att få ut sina dagar i pengar istället 🙂

Gör så här: Om du inte har råd att vara ledig på dina föräldradagar men inte vill låta dom brinna inne, ta ut föräldrapenning på lördag och söndag (förutsatt att du jobbar måndag-fredag). Då får du lite extra pengar och du får ut dagarna som faktiskt är dina pengar. 

Uppdatering! Du måste även ta ut föräldrapenning på fredag eller måndag för att kunna ta ut föräldrapenning på sjukpenningsgrundande nivå på helgen. Detta gäller ej lägstanivådagar, dessa kan du ta på helgen utan krav på fredag eller måndag.

Du kan spara föräldradagar till barnet är 8 eller 12 år, beror lite på när ditt barn är fött. Kolla upp vilka regler som gäller för dig HÄR!

nyföddfotografering pappa son på smällen föräldrapenning

Lucas 6 dagar gammal
Foto: Makalösa Minnen

14 Comments

  • Emma - På Smällen!

   Nej, om du jobbar helg och vill ta ut veckodagar så går det också bra, bara du inte jobbar och tar ut föräldrapenning på samma dag. Jag tog bara ett exempel för dom som har vanliga kontorstider för att det var enklast för mig att förklara 🙂

 • Niki

  Nu blir jag lite nervös. De nya reglerna gäller väl från nästa barn man får? Min dotter är ju född feb 2013 så de dagar vi har kvar har väl inget me de nya dagarna att göra, eller? Hjälp en nojig mamma som mig nu emma!

  • Emma - På Smällen!

   Oroa dig inte Niki!!! Dom nya reglerna har inte gått i lås än (därför skriver jag inlägget nu för sen är det ju försent 😛 ). Om reglerna går i lås så kommer dom förmodligen införas för alla barn födda 2016 och senare. Alltså inte din dotter 🙂

 • Camilla 33 år och 10 barnsmamma

  Min man var ledig 3 av dom 10 pappadagarna man får vid förlossning,han förlorade 4000 kr,på 3 dagar.det gick inte vara hemma mer,vi fick en chock.
  Skulle han bli pappaledig så förlorar han nästan halva lönen,det går ju inte o jag har ju ingen inkomst.
  Det får bli att han fortsätter jobba ,tycker alla familjer ska få göra det som är bäst för dom .
  Mvh Camilla

  • Niki

   Jag håller fullständigt med dig och jag tycker inte alls att det här har med jämställdhet att göra.. För de som inte har råd att ha pappan hemma måste då istället barnen börja på förskola tidigare vilket i min åsikt som barnskötare inte alls är bra..

 • Carolin

  Jag tycker att vi har ett fantastiskt system som ger oss möjlighet att vara hemma med våra barn. Att klaga på att det finns ett tak på hur hög ersättning man får är bara löjligt. Tjänar man nu 37 000 eller mer så är det ändå nästan 30 000 kr som är 80 procent. Helt fantastiskt för att få privilegiet att umgås och ta hand om sina barn. Dessutom, om man nu tjänar över 37 000 kr i månaden så lär man ha kunnat spara en slant som man kan använda när man är föräldraledig.

 • petra

  Sist jag pratade med FK så sa dom att det är som du skriver, man måste även ta ut ledighet på fredag eller måndag, men dock så behöver man INTE ta ut en hel dag, utan det räcker att gå hem lite tidigare och tex ta ut 1/4 dag:) fast det kanske är ändrat, vad vet jag dom ändrar ju sig rätt ofta:/

  • Emma - På Smällen!

   Så tänkte jag också att man kunde göra, men när jag läste deras svar på försäkringskassans fb så gick det inte göra så. Dom skriver där att om man t.ex. tar ut 1/8 dag på fredag så kan man bara ta ut 1/8 på lördag och 1/8 på söndag. 🙁 *suck* veligare myndighet får man leta efter!

 • Charlie

  ett annat alternativ . som inte är så kul , är ju att ta ensam vårdnad .. det fungerar dock inte om man är gift .. men helt världelöst att man inte får dela upp dagarna själv ..

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.