Svar på läsarfrågor – Barns säkerhet i bil

Det finns nu ungefär en miljon saker som jag vill berätta för er om barns säkerhet i bil så det kommer bli en hel del inlägg om detta framöver. Igår, på kick-offen med Axkid så var även NTF inbjudna och dom matade oss med information. Vissa saker visste jag redan, men det var massor som jag inte visste och som jag är 100% säker på att alla inte vet. Hur många har till exempel koll på att det är lag på att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning så som bältesstol/kudde? Det innebär alltså att många barn får använda bälteskudde tills dom är 10-12 år gamla! Visste ni att det är 2500 kr i böter på det om man t.ex. skjutsar grannens barn till fotbollsträningen utan att dom har bälteskudde? Vi lärde oss massor igår, både av Axkid och NTF, så nu ska vi bara föra vidare informationen till er och förhoppningsvis kan vi vara med att bidra till att fler barn sitter säkert när dom åker bil.

Det var verkligen intressant att få möjligheten att prata med NTF och höra både vad lagen säger och deras rekommendationer. NTF är oberoende men dom var ändå väldigt tydliga med att säga att Axkid är bra bilbarnstolar som dom rekommenderar och det kan jag säga känns väldigt tryggt. Jag är väldigt nöjd med Lucas och Isadoras stolar och jag tycker det känns som dom sitter väldigt bra (stor skillnad mot våra gamla stolar). Lucas är snart 3,5 år men han kommer kunna sitta länge i sin stol utan problem.


 Jag tänkte jag skulle ta det här inlägget och svara på era frågor som ni har ställt som jag passade på att fråga till Axkid och NTF igår så här kommer dom:

Vilken plats i bilen är säkrast att montera en barnbilstol på?

Svar från NTF: Teoretiskt sett så är mitten bak den säkraste platsen att montera en bilbarnstol eftersom barnet är skyddat från alla håll.

Varför det är helt otänkbart för en amerikan att montera en bilstol fram? Är det större chans att barnen skadas i bilolyckor om dom sitter fram? Och varför monterar amerikaner gärna bilstolarna i mitten bak? Är det bra, borde vi göra det också?

Svar från NTF: Det är möjligt att amerikanerna inte har samma möjligheter att stänga av sina airbags så det kan vara därför. Mitten bak är teoretiskt mest säkert så om man har möjlighet i sin bil så kan man montera i mitten bak i Sverige också.

Min (Emmas) teori är så här: Även om amerikanerna kan stänga av sina airbags så kanske det har blivit som en ”regel” att inte ha barnen fram trots att det egentligen är airbagen som är orsaken. Om man frågar en amerikan så kanske han/hon inte vet detta eftersom h*n har fått höra hela livet att barn absolut inte ska sitta fram.

Jag läste att man ska ha tyngsta barnet i fram och det mindre bak. Om man krockar så kan annars det tyngre barnet typ knäcka stolen och skada lilla. Ligger det någon sanning i det?

Svar från NTF: Nej, detta stod på NTFs hemsida men dom har tagit bort detta nu för det stämmer inte. Det har hängt med sen 2011, men det stämmer inte så det är inget som man behöver tänka på.

Hur gör folk för att få god uppsikt i sidospegeln när man har barn i framsätet?

Svar från NTF: Det finns extra speglar (som man har när man har husvagn) som man kan montera upp, men annars vänjer man sig faktiskt vid att köra utan sidospeglarna. Det är bara lite bökigt när man ska fickparkera.

Vilken är den smidigaste stolen med isofix?

Svar från Axkid: Den smidigaste stolen med Isofix är Rekid. Axkid har två bilbarnstolar med Isofix som är i stort sett samma, men Rekid renodlad bakåtvänd stol vilket NTF rekommenderar framför kombistolar. Så välj Rekid 🙂

Fortsätt gärna ställa frågor, om jag inte vet svaret så frågar jag Axkid 🙂

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Linda

  ALLA mina barns kompisar som jag kör hem från skolan har slutat med bältesstol. Barnen själva säger att de vuxit ur bältesstol när de får sitta i en i min bil (vilket inte stämmer). De flesta över 135 cm sitter utan kudde.

  Jag har alltså barn både på låg-och mellanstadiet. Min dotter som är 9 år (ja, i den åldern har princip ingen bältesstol, min dotter är nog sist på hela skolan) mäter över 150 cm så hon är ovanligt lång. Och får ändå plats i bältesstol. Min 11-åring har fortfarande bälteskudde, och han är 160 cm (också lång). Tyvärr växte ju min son ur bältesstol förra året, trots att han bara var 10. 🙁

  Ett normallångt barn får absolut plats i bältesstol till 11-12 år! Vad bra att du skriver om detta, det är väldigt ovanligt att någon använder bältesstol tills man växer ur den…

  Jag gick och köpte en ny bältesstol till min 9- åring, så hon kunde fortsätta att använda bältesstol. Var tvungen att köpa en med högre rygg. Men tyvärr får hon snart inte plats i den… 🙁

  Vad bra att din son kan sitta länge bakåtvänt. Jag tror att min son kan sitta till 5- årsåldern, sen får han nog inte plats längre. Skulle gissa att hans längd är som en ”normallång” 5- åring redan nu! Tänk vad länge ”normallånga” barn kan sitta! Förstår inte folk som säger att deras 4-åringar inte får plats. Min längsta 4-åring var 115 cm… 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag minns att du har kommenterat om detta innan så jag tänkte på dig när NTF och Axkid pratade om bältesstol 🙂 Axkids bältesstol gick att göra så hög att nästan en vuxen kunde sitta där, imponerande! Och självklart gör man ju stolarna långa av en anledning – det är säkrare! Jag är helt inne på din linje, att använda bältesstolen tills barnen har vuxit ur den på riktigt! Axkids bältestol hade ett rejält nackskydd även åt sidorna så det såg även skönare ut att sitta i den än på ett vanligt säte. Barn somnar ju ofta i bilen så då kan dom luta sig mot sidoskydden. Dessutom hade den en mugghållare 🙂 Mina barn kommer få åka i bältesstol tills dom växer ur dom på riktigt 🙂

   Enligt forskare så ska barnen helst sitta bakåtvänt tills dom är 5-6 år för att nacken ska klara en krock. Jag tror att många inte förstår att innebörden av en krock kan vara att barnet förlorar huvudet 🙁 Många tror ju att det är jobbigt för barnen att sitta trångt med benen, men det tycker dom inte, dom är så mjuka i kroppen så dom känner inte som vi vuxna som behöver sträcka på benen.

   Det kommer fler inlägg om både bakåtvänt åkande och vikten av bältesstol framöver 🙂

   Svara
   • Linda

    Oj då ursäkta, kanske jag upprepade mig 🙂 Vad bra att det finns högre, men det fanns tyvärr inte när jag köpte till min dotter. Jag köpte nämligen den som var längst i ryggen i hela affären.

    Jag undrar om Axkids bilstolar är plusgodkända? Jag kommer nämligen ihåg att när det testades bilstolar i ett tv- program, och då blev Axkid helt underkänd. Så jag har haft svårt för det märket sedan dess. Det kan varit programmet Plus. Men de kan ju ha förbättrats sedan dess såklart, eftersom detta var för ett par år sedan.

   • Emma - På Smällen!

    Hej! Förlåt för sent svar, men ibland är det bättre sent än aldrig 🙂 Absolut ingen fara! Sånt här tåls att upprepsa många gånger!! Jag ville bara berätta att jag minns att du har kommenterat om det innan och att jag är glad för det 🙂 Ja, deras stolar som är renodlade bakåtvända stolar är plus-testade. Kombistola, babyskydd och bältesstolar kan nämligen inte plus-testas, endast bakåtvända stolar kan plus-testas.

    Angående testet på tv, så var det Axkids gamla stol Kidzofix som tyvärr hade dåliga ISOFIX-fästen (läs här http://www.radron.se/artiklar/livsfarlig-bilbarnstol/) Men detta byttes ut på alla nya som såldes och de som hade en gammal stol med de dåliga fästena fick ny stol alternativt byta ut fästena. Alla som kontaktade Axkid fick hjälp. Kidzofix säljs inte längre och har inte gjorts på ett tag heller, utan har nu bytts ut mot nya modeller. Axkids nuvarande ISOFIX-stolar Rekid och Duofix har alla klarat sig bra i alla testet och de har även ett par andra fästen.

    Min kompis sa en grej som etsade sig fast i min hjärna, nämligen att ett företag som har råkat ut för en sån tabbe gör oftast inte om det 🙂 Jag känner mig väldigt trygg med Axkid som företag och märke.

 2. Josefine

  Hur många har till exempel koll på att det är lag på att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning så som bältesstol/kudde?

  Detta står tydligt i körkortsboken! Men om de är många som kommer ihåg de är en annan sak syndigt nog.
  Tycker att de är bra att du tog upp det 🙂 De är många som läst till körkortet och har körkortet och kanske tog de för flera år sedan. Så jag tycker de är bra att man kan påminna varandra som du precis gjorde där. Man tänker ju också extra mycket på de när man har barn(iallafall jag), att barnet ska sitta säkert i bilen hur gammalt barnet nu än är 🙂

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här