Frågor & Svar

Svar på frågor i första frågestunden

Jag är verkligen kass på att sätta mig ner och svara på era frågor! Men jag gör mitt bästa! Bättre sent än aldrig haha! Tack för att ni tog er tiden att svara på min fråga om vad ni gillar med min blogg! Det var jättekul att läsa och det är bra att veta vad ni gillar 🙂

Jag har skrivit om en del av frågorna så dom blev lite mer kortfattade.

Hur var Lucas som spädis? Sov han mycket eller var han en gnällig liten lilleman?
Lucas var en snäll bebis redan från start. Han har aldrig varit särskilt gnällig. Ibland gnäller han när han ska somna på kvällarna och andra gånger som han har varit gnällig kan jag räkna på min ena hand. Jag vet oftast vad jag ska göra när han gnäller och vi har aldrig behövt rulla vagnen, gå runt och bära på honom eller vaggat honom. Han har varit nöjd ändå.

Vad tyckte du? Gjorde det ont att föda barn? Vissa säger ja! andra säger, nej, inte så värst… Kan du beskriva den lite?
Vilken rolig fråga! Ja, visst gjorde det ont, men inte ondare än vad man kan hantera. Och det gjorde ju inte alls ont på dom ställena som man tror att det ska göra. Värkarna känns ju i nedre delen av magen och underlivet minns jag inte alls att det gjorde ont under själva förlossningen. Det enda jag kände var att det sved där jag fick en lite bristning typ vid klitoris. Och ”the ring of fire” precis innan huvudet ska ut så känns det som det bränns i underlivet när det vidgas för att huvudet ska komma ut. Men själva krystandet gjorde inte alls ont tyckte jag. Det kändes liksom gött att krysta och att få trycka på och just då brydde jag mig inte om jag sprack. Jag vill liksom bara trycka på hehe!! Så ja, det gjorde ont. Men inte värre än att jag skulle kunna gjort det en gång till precis efter 😀

Hur ni bäddade Lucas säng, på ett tryggt och säkert sätt?
Vi bäddade Lucas säng med ett babynest så att han skulle få det lite mer ombonat. I babynestet la vi en kudde och sen använde vi ett påslakan och en filt. Vi la inte filten i påslakanet för det var mycket enklare att reglera värmen genom att lägga på och ta av om han blev för varm etc. När dom är spädisar så rör dom sig inte så då var jag aldrig orolig för att han inte skulle ligga säkert i sin säng. När han låg jämte mig i början var jag däremot lite orolig. Jag såg då alltid till att han låg så tätt jämte mig som möjligt så att han inte kunde rulla över till mage för att jag var i vägen. Jag tyckte det där med att han skulle ha eget täcke bara var bökigt så i början sov både han och jag under en tunn filt. Om jag tyckte det var kallt så tog jag på honom en body och mig en fleece-tröja. Han var mycket varmare än mig. Men nu sen typ två månader tillbaka har vi sovit under samma täcke och det funkar toppen. Jag kan knappt sova utan honom längre! Haha!

Fler svar på frågor kommer inom kort (vågar inte lova när) hehe!

6 Comments

 • Anna

  Märker du av när Lucas har sina utvecklingssprång? Min dotter är nästan alltid lugn men den här veckan har hon varit lite extra gnällig”. Kommer ihåg att du skrev någon gång att han var mer gnällig än vanligt och ville bli buren hela tiden.

  • Emma

   Svar till Anna: Nja, inte så himla tydligt. Han kräver och får alltid ganska mycket närhet. Ibland går det bra att lägga ner honom och ibland inte, men det känns mer som det beror på vilken tid på dygnet. Om han till exempel är trött och kinkig så vill han helst vara nära mig.

 • Linda

  Kan rekommendera att inte skriva ”man” när du berättar om din förlossning. Kan verka stötande och provocerande för andra som inte upplevde det på samma sätt. A kom ut med ena handen på huvudet. Han ”fastnade” med halva huvudet ute och det gjorde helvetiskt ont utan smärtlindring.

  • Emma

   Fast där håller jag inte med dig alls! Det är underförstått att jag pratar om mig själv och folk får faktiskt ta och sålla lite i vad dom ska bli provocerade eller stötta av. Bara för att man driver en blogg så kan inte folk hålla på och ordmärka en för minsta grej och bli provocerade när jag inte ens skriver något provocerande!!

 • Petra

  Tycker att man får läsa/skriva det lite som man hade sagt det i språk. Förstår precis vad du menar Emma. självklart går alla igenom olika förlossningar, ingen är den samma lik. Men att skriva ”man” i detta läget är helt OK!
  Du är grym, och du är en toppen bloggare, annars hade du ju inte haft såhär många läsare;)

 • Jennifer

  Att säga man om sig själv är vanligt, jag känner ingen som inte har gjort det. Det är inget provocerande, utan det finns alltid folk som stör sig på något, hur man än skriver. Man ska inte behöva anpassa sig efter alla läsare, en blogg är en offentlig dagbok och man skriver som man själv vill (hah, här har jag fått in några ”man”, du ser :)). Läsare ska inte peta i ens meningar, det finns alldeles för många ordpoliser på nätet så det räcker och blir över.

  Tack för att du delar med dig av ditt liv och på ett så härligt sätt, och för alla bra tips du ger 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.