Brasilien,  Frågor & Svar

Frågor och svar – Brasilien

Jag har fått en hel del frågor om vårt liv här nere i Brasilien så jag tänker att jag svarar på alla frågorna i ett inlägg så missar ingen 🙂

Fråga: Skulle du vilja flytta dit helt och hållet?

Svar: Nej. Jag älskar Brasilien, klimatet, människorna och maten, men jag vill inte bo här. Jag skulle kunna åka hit och vara här 3-6 månader om året, men jag skulle inte vilja lämna tryggheten som det innebär med bra sjukvård, fri utbildning, fungerande rättssystem, schyssta löner och arbetsmiljö. Brasilien har så många problem. Ett liv här hade inburit att gå ner i livskvalitet och det är jag inte beredd att göra.

Fråga: Vad kostar det att bygga eget hus?

Svar: Jairs pappa har byggt sitt hus själv. Utbyggnaden som består av en uteplats (bottenvåning), två stora sovrum och ett stort tak som är som en altan gick på cirka 17.500 kr. Jag och Jair betalade 10.000 kr för att få igång husbygget, resten sparade Jairs pappa och Jairs bror ihop så nu när vi kom hit var husbygget redan klart. Jag frågade även Jairs pappa hur mycket det går på om man behöver anlita någon för att bygga ett helt hus och då sa han cirka 63.000 kr. Men det är dyrt att köpa en plats i denna favelan. Dom små husen här ligger på cirka 400.000 kr, men då får man bygga upp åtminstone 4 våningar ovanpå sitt hus, alltså totalt 5 våningar.

Fråga: Har dom hårda sängar för att dom vill eller har dom inte råd med annat?

Svar: Jag tror det är en fråga om både och. Jag tror dels att dom är vana vid hårda sängar här men också för att det är väldigt dyrt med madrasser. Sist vi var här så letade vi efter en madrass till Lucas resesäng, men vi hittade ingen till humant pris så denna gången åkte vi till IKEA och köpte en som vi tog med oss hit.

Fråga: Har dom inga tapeter, bara betong på väggarna?

Svar: Den nybyggda delen av huset har bara betong, den gamla delen av huset är målad vit. Tapeter är väldigt dyrt här så det är bara rika människor som har det.

Fråga: Talar du samma språk själv? Eller pratar ni engelska?

Svar: Ja, jag pratar också portugisiska. Ingen här kan engelska. Jair kan lite eftersom han lärde sig på stranden som ung. Jair började jobba på stranden redan som barn.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.