Okategoriserade

Snemage – sammandragningar eller bebis

Dagens fundering jag har handlar om det där med snegravidmage som man lätt kan få i dom här veckorna jag är i nu. Jag har aldrig sett det när jag stått upp, men när jag ligger ner så har jag sett det många gånger i graviditeten med Lucas och en gång i den här graviditeten.

Igår pratade jag med några blivande mammor i en chat som jag är med i och där hade en fått höra att det var sammandragningar och inte bebis när magen blev så sne. Jag ska erkänna att det är första gången jag får höra detta, men jag har redan denna graviditeten hört det två gånger. Så givetvis började jag fundera.

Den barnmorskan hade förklarat för henne att livmodern i den här storleken lever sitt egna liv och kan bli väldigt sne när den får sammandragningar. Det förstår jag och tror absolut är sant. Men jag minns flera gånger hur det blev så med Lucas och då buffade jag lite på honom och då blev magen vanlig igen. Om det hade varit sammandragningar alla gånger så hade ju inte känt Lucas flytta på sig.

Och en till sak! Alla gånger jag har fått en sån klassisk snemage så har det varit på morgonen när kissblåsan varit fylld till bredden. Och alla gånger så har magen blivit normal när jag har kissat. Ibland har jag legat kvar och fotat och bloggat innan jag har gått på toa, så långa sammandragningar kan man väl inte ha? Typ 10-15 minuter! Och varför bara när jag är kissenödig? 

Den här bilden tog jag en morgon med spräckfylld blåsa. Jag låg säkert en 10 minuter och tittade, fotade och kände på bulan.

Jag kan inte påstå att jag har så mycket erfarenheter av just sammandragningar, i alla fall inga tidiga sammandragningar. Jag var väldigt rädd för sammandragningar i graviditeten med Lucas så jag tog det alltid ganska lugnt så jag vet inte om jag fick uppleva så mycket såna, i alla fall inga smärtsamma. Men jag minns i slutet på graviditeten med Lucas. Då spände det i hela magen och magen blev hård när jag gick fort, är det så sammandragningar känns tidigt i graviditeten?

10 Comments

 • zarah

  Jag får också snemage ibland, men inte bara på morgonen. Jag får även endel sammandragningar. Har haft hela graviditeterna med de andra två, så jag är rätt bekant med dom. Sammandragningar är ju inget farligt, så det behöver du inte vara orolig för 🙂 det är livmodern som tränar inför förlossningen. Och det är vanligare bland omföderskor. Sammandragningar gör inte ont. Kan kännas lite obehagligt men absolut inte ont. Det är när det övergår till förvärkar i slutet av graviditeten som det kan göra lite ont.
  Sammandragningarna kan komma i bara några delar av livmodern, tex halva. Och det är lättare att få sammandragningar när man är kissnödig, eftersom blåsan kan reta livmodern. Men för att komma tillbaka till snemagen så tror jag att det kan vara en blandning av bebis och sammandragning. När livmodern drar ihop sig så kan man se bebisen lättare, och på så sätt få en sned mage där bebisen ligger 🙂 en sammandragning kan hålla i sig ett tag.

  • Emma - På Smällen igen!

   Åh tack för info om sammandragningar, det var mer än vad jag visste. Jag tror inte jag har haft några sammandragningar då eller så var det som du säger en blandning mellan sammandragning och bebis. Jag kom nämligen på att jag har haft sne mage en gång till i denna grav och då satte jag ultraljudsdopplern på kulan och då låg bebisen där 🙂

 • Natalina

  Jag vet inget om de du skrev mer att när de blev så för mig häromdagen så va magen helt återställd när jag kissat och de va precis som för dig på morgonen när jag va jätte kissnödig. Känns inte som de skulle va en sammandragning men jag är ingen expert på ämnet. Kram

 • Solin

  Jag har också funderat på det där. Trodde det var att jag inte ätit på länge och att jag legat på den sidan. Att det sedan gått tillbaka för jag rest mig upp. Men jag blir alltid lite glad, ett tecken att jag inte inbillat mig alltihop

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.