Okategoriserade

Hur startade era förlossningar?

En annan fundering jag har idag också, förutom förlossningsställningar, är hur förlossningen startar egentligen? Jag vet att BM har förklarat olika sätt som den kan starta på, men fattar man det när det väl är dags? Att förlossningen har startat alltså?

Jag läste att det är bara 10% av alla förlossningar som startar med att vattnet går. Jag och tjejerna från vattengympan pratade om detta förra måndagen… Vi var 8 tjejer och en av tjejerna har redan fött och hennes förlossning startade med att vattnet gick. Det innebär att statiskt sett så kommer ingen av oss 7 andra starta våra förlossningar med att vattnet går…

Hur startade era förlossningar? Förstod ni direkt att det var förlossningen hade startat?

21 Comments

 • Hannah

  Mina har startat med att slemproppen gått, sedan har värkarna börjat. Mitt vatten har aldrig gått utan bm har tagit hål på hinnorna. Det brukar få fart på värkarna också 🙂

 • Sara - Ensamstående mamma

  Min förlossning startade i vecka 37+4 efter att jag hade badat och druckit en kopp hallonbladste.. När jag klev upp ur badet så gick vattnet 😛 Ringde förlossningen och dom ville ha in mig eftersom jag hade varit in många svängar tidigare med onda och regelbundna sammandragningar och blivit stoppad med bricanyl. Jag åkte in och fick ligga där två nätter och blev sen igångsatt eftersom värkarna inte kom igång själv 🙂

 • chanova

  Mina två första förlossningar startade med värkar. Båda gångerna tyckte jag det var jätte svårt att avgöra när det var i gång på riktigt, när ska man åka in. Blev en hel del samtal till förlossningen för att rådfråga. Båda gångerna tog dom hål på hinnorna på förlossningen oxå appro på vatten avgång.

  Tredje gången blev jag i gångsatt av den enkla anledningen att det inte fanns något fostervatten kvar i magen. Även då tog dom hål på hinnorna men inget vatten kom ut hehe 🙂

  Nu fjärde gången får vi se hur det startar, BF den 8 april =)

  LYCKA TILL!

 • Theresia

  Min förlossning startade med värkar på natten. Förstod inte att det var förlossnings värkar, trodde det var förvärkar eller sammandragningar så jag halv sov hela natten och på morgonen vaknade jag av att värkarna kom tätare och började blöda jätte mycket och då förstod jag att förlossningen var på gång. 2,5 timmar senare födde jag min älskade dotter!

 • Fröken svår- blivande tvåbarnsmamma

  Min startade med molande mensvärk, men det tog nog 12 h innan jag tog det på allvar och när värken var så pass att jag inte kände att jag kunde hantera det hemma så ringde jag och fick efter tjat komma in, det hade då gått 30 h (vattnet hade inte gått och de lade väldigt stor vikt vid det när jag ringde). Jag fick stanna när jag kom in, för det var påriktigt och vattnet tog de hål på efter 10 h på förlossningen så jag förstår inte varför det var/är så stor fokus på att vattnet ska gå när det som du skriver sällan startar så.
  Jag hoppas värkarna är lika tydliga denna gång, för då kan jag inte missa att det är dags!

 • Hanna

  För mig började det med att slemproppen gick och sen hade jag oregelbundna sammandragningar i tre dagar. Var in till förlossningen, dom konstaterade att jag hade börjat öppna mig och fick bricanyl för att stoppa ev förlossning i v 36+3. Sen fick jag teckenblödning och direkt efter den började värkarna. In till förlossningen igen i v 37+0, jag hade inte öppnat mig mer och värkarna var bara förvärkar så vi blev hemskickade. Hade smärtsamma, oregelbundna värkar i 32 timmar men ville inte höra av mig till förlossningen då detta bara var förvärkar. Snart därefter blev dom regelbundna och vi åkte in, jag hade då öppnat mig fem cm och fick den underbara lustgasen! Sen föddes han i v 37+1 🙂
  /Hanna, mamma till Elliot, en månad gammal

 • Helen

  Min slempropp började släppa en måndag. Sen kände jag inget förrän onsdag kväll, men gick å la mig. Vaknade 03 av värkar som höll i sig men inte så tätt. Min sambo ringde nog förlossningen 3-4 ggr innan vi fick klartecken att komma in. Då var kl 15, torsdag. Kommer in med täta värkar men knappt öppen, men fick stanna kvar. Värsta tanken var att bli hemskickad igen. Vattnet tog de hål på någon gång efter 22. Tog lustgas, kvaddlar och ryggmärgsbedövning. 03:50 kom sonen ut 🙂

 • Nathalie, mamma till Alissa

  Min förlossning startade med att vattnet gick och även slemproppen på samma gång då jag va uppe för den obligatoriska morgonkissen haha 🙂 Hade inte haft några känningar alls innan och hon hade bajsat i vattnet så vi fick åka in och 12,5 timme senare var hon ute vår älskade prinsessa <3 De gav mig även värkstimulerande och hej och hå vad värkarna startade ordentligt efter första höjningen :p

 • Therese

  Min förlossning startade med att vattnet gick. Jag hade absolut inga känningar alls, skulle upp och kissa på morgonen, när jag ställer mig upp går vattnet. Det var 3 dagar över tiden. Värkarna kom senare på kvällen. Ska bli spännande och se hur nr 2 blir:)

 • Emelie

  Jag hade haft en konstigt känsla och väldigt vattniga flytningar under natten. Åkte på morgonen in och kollade så det inte var vattnet som börjat sippra men det var det inte. Klockan 18 på kvällen kom en värk helt utan förvarning. Jag fattade direkt att det var på gång men räknade med ett dygn eller något. Efter en timme kunde jag inte andas igenom värkarna och började misstänka att var allvar. 20.30 kom sambon hem och vi ringde förlossningen, 3min mellan värkarna men ”bara” 40sek långa. Blev rekommenderad en dusch men 21.30 stod jag inte ut så då åkte vi in. Tyckte jag var supermesig som åkte in så tidigt men i bilen (resan tar 20min) så hade jag 2min mellan värkarna och så gick vattnet (och jag hade förstås INTE tänkt på att sitta på en handduk, tur det var skinnsäten…). När jag kom in var jag helt öppen! Från helt oförberedd kl 18 till helt öppen kl 22! Lustas var enda alternativet eftersom det gått så långt. Tyvärr var mina värkar fortfarande galet intensiv och täta men korta så att få bebis att sjunka ner det sista och sen krysta tog tid. Hade krystvärkar i 70min och sen kom han äntligen 01.55. AJ, men så värt det! Nu fick du visst hela berättelsen och inte bara början men det bjuder jag på 🙂

 • Carola L

  Alla mina tre har startat med värkar. Första fick jag regelbundna värkar på en gång 40+1 – men hanterbara – tog 24h innan allt var över. Från 4 cm öppen(och de tog hål på hinnorna) till bebisen var ute tog det 2,5h. Var inne på sjukhuset 16h ungefär innan hon kom.

  Tvåan hade jag kraftiga förvärkar redan från början av graviditeten, men när det väl kom igång 38+1 vid 6 på morgonen väntade vi med att åka in till vid 12. 16 var jag öppen 4 cm (och de tog hål på hinnorna) och 18.01 är hon född.

  Sista började med att jag blödde en del vid midnatt och åkte in – inga värkar. 40+4 enligt min beräkning 37+4 enligt UL. Fick åka hem och värkarna startade hemma vid 3 tiden – åkte in och var på sjukhuset 7. Öppen 4 cm och hål på hinnorna 9 och hon är född 9.45.

  Så mitt vatten har aldrig gått.

 • Helena

  Två förlossningar för mig startade med att vattnet gick, och den tredje med värkar. Mot slutet har man förvärkar, och kan lätt tro att det har börjat, men om de inte ökar i smärtgrad så är det inte igång på riktigt. Man kan lätt bli lurad av förvärkarna, men du märker när det är igång för då gör det riktigt ont och det är inget tvivel om saken.

 • Angélica

  Med William: Flög upp ur sängen 8.00 på morgonen, även om jag inte förstod det då så var det i full gång. Ringde till FL när jag låg och spydde över toan av all smärta.
  6,5 h tog det från första värk 🙂

  Med Oliwer: Det bara smällde till i magen helt utan förvarning, då kom värkar med 7 min mellanrum men ökade fort. Han var ute 2,5h efter första värk och den historien vet du ju redan 🙂

 • Stina

  Började med värkar för mig och jag fattade direkt. Min förlossning verkade ju hoppa över hela latensfasen för jag hade inte känt ett dugg och trodde jag skulle gå över två veckor men så kom första värken med full kraft och det vara bara att åka in. De första värkarna var i stort sett lika kraftiga som de sista för mig 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.