Okategoriserade

Resa med bebis utan vaccinering?

Jag är såååå sugen på att resa! Jag vill ha värme, sol och bad! Jag kan inte resa under graviditeten på grund av min dumma blindtarm och det gör väl att jag känner mig ännu mer strandad här. Jag och Jair har pratat om att vi ska åka till Portugal i sommar och besöka Jairs släkt där, men så fick jag höra från BVC att det tidigaste man kan resa är när bebis är 9 månader om man vill vara säker på att bebis är skyddad. Det går nämligen inte att påskynda vaccineringen mer än så.

Jag borde egentligen veta detta för vi gjorde ju så med Lucas. Vi påskyndade hans vaccinering och för att åka till Brasilien när han var nästan 9,5 månad. Då kändes det i och för sig MYCKET viktigare eftersom vi skulle bo i Brasilien i 7 månader. Men när jag frågade på BVC så sa dom att det spelar ingen roll vilket land man ska resa till för det är flygplatsen som är den största smittozonen! Hmmm…. Nu vet vi inte riktigt hur vi ska göra. Jag sa till Jair att jag inte vill åka nånstans innan bebis har fullt skydd, men samtidigt så undrar jag, hur stor är risken att en bebis smittas av nåt på flygplatsen? Jag låter ju inte främmande människor ta i min bebis och bebisen kommer definitivt inte ta i nånting. Hur farligt är då en resa till Portugal egentligen?

portugal porto

Jairs brosa, jag och Jair

Hur tänker ni med det här? Kan man resa med bebis trots att bebis inte är fullt vaccinerad? Hur skulle ni gjort? Hur gör ni?

42 Comments

 • Karolina

  Jag skulle också följa de rekommendationer som finns. Tycker inte det vore värt att chansa. Det finns så mycket tid att resa framöver sen så då får man vara rädd om bebisen i början.

  • Emma - På Smällen igen!

   Sant! Än så länge känns det inte som vi har argument nog att ut och resa… Om någon skulle gifta sig eller så hade vi kanske övervägt men nu är det ju bara nöje. Om det blir en fin svensk sommar så passar jag gärna på att njuta hemma 🙂

 • Ida

  Mycket skit är ju luftburen, så man riskerar ju att smittas av diverse bara man vistas bland andra människor. Vårt BVC tyckte vi skulle tagit de första två vaccinationerna åtminstone innan vi reste inom Europa, så det körde vi på. Vi flög till London för att hälsa på sambons familj under sommaren 2015 (han föddes i februari 2015). Var jäkligt rädd att han skulle bli sjuk, så hade honom i bärsjal i princip hela tiden förutom när han ammade! Allt gick fint

  • Emma - På Smällen igen!

   Hmm ja, när det är luftburet är det svårt att skydda sig. Ja, dom två första vaccineringarna känns ju som man borde se till att bebis har… Men det blir kanske inte en mysig semester om man är rädd att bebis ska bli sjuk hela resan. Men vad bra att allt gick fint för er 🙂

 • Jannika Navjord

  Jag har ju bott i Afrika i fyra år utan full vaccinering / nästan ingen vaccinering alls och det gick super bra, men är ju ingen garant för att det gör det för alla. Dock så finns det ju massa sjukdomar man inte kan vaccinerar för så allt är ju en chansning.

 • Karolina

  Vår bvc sa inget om detta när vi åkte till Grekland när vår dotter var 5 månader.

  Jag tänker lite att om man kan tänka sig åka till ett köpcentrum med sitt barn så borde flygplatsen inte vara ett hinder

  • Emma - På Smällen igen!

   Men det är väl mer att på flygplatser finns alla möjliga nationaliteter som kanske bara mellanlandar där. Då kanske det är många som inte är vaccinerade men på köpcentrum i Sverige är dom flesta vaccinerade. Så tänkte jag….

 • Linda

  Man ska väl ha i tankarna att när man flyger så är det ett slutet rum/luftzon eller vad man ska säga. Man får ju inte ha vattkoppor (jag och mina vänner pratade om det häromdagen, det var en familj som blev nekade hemresa pga vattkoppor och fick stanna en vecka extra utomlands) eller öppna nötter ombotd (om nån inte tål det) för att det sprids så lätt i luften. Säkert samma med andra sjukdomar. Men sen får man väl höra en egen bedömning om risken är så stor att någon med smitta flyger samtidigt?

 • Laura

  Hej Det är ffamässling man är orolig för, den är luftburen och mkt smittsam. Man vaccinerar tidigast vid 8 mån. Jag skulle inte åka med min bebis ovaccinerad, skulle inte kunna leva med det om det hände något. Har å andra sidan inte släkt ute i världen som jag förstår man vill träffa. /Laura, jobbar som läkare

  • Emma - På Smällen igen!

   Jaha, det visste jag inte. Det är lite så jag tänker också. Vågar jag ta risken och kan jag leva med det beslutet om något händer…. Fy usch 🙁 tack för att du förklarade!

 • Caroline

  Vi var i Barcelona när min som var 6 månader och han klarade sig helt fantastiskt där! Vi var runt på diverse turistmål och badade i havet med honom och han är helt frisk. Vi denna tid så ammade jag honom bara en gång per dag och vi hade med all mat till honom.

  Men det kanske beror mer på vart i världen man ska? Vi kommer även resa med vårt kommande barn och hen kommer då att vara nästan 3 månader. Har inte varit ett dugg orolig för det innan jag läste ditt inlägg nu så jag ska nog kolla upp det lite mer tror jag.

  • Emma - På Smällen igen!

   Enligt BVC så var flygplatsen värst, inte själva resemålet. Men om vi ska resa nånstans så känner jag mig mer trygg i Europa i alla fall 🙂 låter som ni hade en härlig resa 🙂

 • Mustikka

  Vi reste nog med vår son när han var 3mån (åkte till ett bröllop i Frankrike) och hade inga problem. Jag ammade och som du sa så bär man ju på ett så litet barn, speciellt på flygplatser, så säkert egentligen värre för de lite äldre som rör på allt. Bor i Finland och det vanliga vaccinerings programmet börjar vid 3mån så helt ovaccinerad var han dock inte.

 • Jennyjenny

  Pratade om detta med en tjej häromdagen o hon hade hört via BVC att om man helammar så går bebis antikroppar via mjölken även om inte öka vaccinationer är gjorda. Kan ej garantera detta men kanske värt att kolla upp?

  • Emma - På Smällen igen!

   Jag har aldrig hört detta när det gäller barnsjukdomarna, men någon läsare kommenterade för ett tag sen att sjukvården hade sagt att bebisar som ammar inte kunde få vattkoppor men bebis fick det ändå och blev jättedålig. Jag skulle aldrig lite på amning som skydd för sjukdomar, tycker inte att det funkade överhuvudtaget när jag ammade Lucas. Han smittades ändå… 🙁 Men det kan ju vara intressant att höra vad BVC säger 🙂

 • Therese

  En svår fråga. Samtidigt är det ju jättemånga som åker på solsemester med sina småpluttar. Vi har planer på att åka till England med vår plutt i slutet av augusti (bf 4/4) och kommer nog göra det om inte BVC avråder å det grövsta. Min allra äldsta och närmsta vän sen vaggan (bokstavligen!) ska gifta sig och jag vill verkligen inte missa det. Men hur annorlunda kan den miljön vara?

  • Emma - På Smällen igen!

   Enligt BVC är det ju flygplatsen som var farlig. Tror inte ni behöver vara orolig i England 🙂 förstår verkligen att ni inte vill missa bröllopet!! ❤️:-)

 • Sabina

  Vi åkte till Spanien med vår dotter strax innan hon fyllde 1! Råkade dessvärre ut för hemofilues influense (ursäkta stavningen) kan ge hjärnhinneinflammation hos små barn! Var sjuka personer på planet dit som smittade, vi höll henne verkligen för oss själva, hade mat med oss etc! Blev läkarkontroller och antibiotika då hon ej tagit tredje sprutan! Skulle inte åka utomlands med små barn och inte fullt vaccinerade igen! Skulle Def följa rekommendationen! Håll ut till sommaren då kommer sol och värme hit istället 😉

  • Emma - På Smällen igen!

   Men usch då!! Vilken var den tredje sprutan som ni inte hade tagit? Lucas fick fler sprutor än tre innan vi åkte så det är därför jag undrar. Nyttigt att höra från någon som har drabbats också inte bara dom som det gick bra för. Ja, förra sommaren var ju skit så nu måste det ju bli en grym sommar 🙂 Det finns faktiskt inte mycket som slår en grym svensk sommar 🙂 kanske passar på att resa lite i Sverige istället 🙂

   • Sabina

    Ja bor i Stockholm och här vaccinerar man mot sju olika sjukdomar ( kan inte vilka de är) i det vanliga vaccinationsprogrammet! Det var den tredje och sista av den som hon inte fått! En av sjukdomar där i är just den där ”hemofhilus influenze” 🙁 Efter detta är hon alltid väl vaccinerad när vi åker utomlands och kommer inte resa med blivande bebis innan hen är välvaccinerad 😉

    • Emma - På Smällen igen!

     Tack Sabina för att du svarade mig. Jag tog fram Lucas vaccinationsbok nu och han är vaccinerad mot 11 olika sjukdomar, varav två inte ingår för alla och det är Tuberkulos och Hepatit B. Om jag bara tittar på dom vaccineringar som ingår i det vanliga vaccineringsprogrammet så har han vaccinerat sig totalt 5 gånger men då var en av dessa gånger en påfyllning av mässling, påssjuka, rödahund eftersom man måste fylla på den om man vaccinerar innan 1 års ålder. Så Lucas fick 4 vaccineringar innan han fyllde 1 år.

     Men jag förstår nu vad du menar med den 3:e sprutan för du menar den 3:e sprutan för just Hjärnhinneinflammation och dom andra sjukdomarna som ingår i den sprutan. Just den sprutan tar man ju 3 gånger.

     Usch, förstår verkligen att du inte kommer vilja resa utan att dina barn är välvaccinerade. Vilken otur ni hade! Jag känner också att resa till Portugal är onödigt, vi kan lika gärna resa året därpå istället…

     Tänkte säga också att den tredje sprutan fick Lucas när han var 6 månader och mässlingssprutan när han var 9 mån och då hade han fullt skydd. 🙂

 • Amanda

  När vi hade någon föräldragrupp på BVC när sonen var liten var det en som frågade om detta och då tyckte de att man åtminstone borde vänta till 5 månader så man haft möjlighet att ta de två första sprutorna. Jag vet jättemånga som rest både inom Europa och till exempel Thailand innan barnet varit ett halvår.

  • Emma - På Smällen igen!

   Jag vet också många som rest, men det är ju ingen garanti att vi inte drabbas. Vi får se hur vi gör, men just nu känner jag mig plötsligt väldigt osugen 😛 hehe!

 • Tessan

  Intressant att du tar upp frågan just nu!

  Vi blev bjudna på en resa till Kroatien i sommar, då skulle lillebror vara 4 månader. Men efter att ha läst på lite & även varit i kontakt med infektionsmottagningen på sjukhuset så bestämde vi oss för att vara hemma. Just för att mässlingen inte går att vaccinera mot så tidigt & att mässlingen ökat, även i Europa, pga den stora flyktingkrisen sa hon. Kroatien är ju ett lugnt land så sätt, men just på flygplatser vet en ju inte & mässling smittar så otroligt lätt eftersom det är luftburet! Läste att mässlingen är en väldigt farlig sjukdom för bebisar.

  Som sagt, jag vill verkligen inte riskera något, även om chansen kanske är liten. Min bebis hälsa går före allt 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   Tack för att du delar med dig 🙂 Lucas fick också andra sprutan när han var 4,5 månad men här räknades inte det som tidigt… Det var i juli månad så hon kanske gjorde så för att hon skulle ha semester sen eller nåt 😛

 • anna

  Läs på om mässling, smittar så otroligt lätt och är väldigt farligt för små bebisar. Och som du känner känner nog alla nu.. snart är de sommar 🙂

 • Nettan

  Vår bebis är beräknad till 3/6, inga planer på resa i sommar. Men det pga jag vill inte boka in nåt när bebisen är för liten, förmodligen fortfarande inte sover om nätter m.m. Men däremot planerar vi en resa till Kanarieöarna över jul, val av destination just pga smittor/sjukdomar m.m. Kortast flygtid också för att få lite värme under vinter, men inte för varmt för en bebis.
  Inom Europa känns det ändå ganska så tryggt, flygplatsen på ex Lanzarote som vi kikat på resa till är ju inte heller särskilt stor jämfört med Paris, London, Frankfurt mfl.

 • Karoline

  Det kanske finns möjlighet för din mans släkt att besöka er till sommaren istället, det kan ju bli en upplevelse om de aldrig tidigare varit i Sverige . Roligt att visa hur ni bor här, åka runt o titta lite.
  Själva är vi lite sugna just på Portugal, för vi har aldrig varit där och det ser så otroligt vackert ut.

  • Emma - På Smällen igen!

   Vi har frågat dom det, men som det ser ut nu så kommer max två av släktingarna komma i så fall. Men det hade varit jättekul att visa dom Sverige och hur vi bor. Vi får se, men just nu lutar det inte mot någon resa i alla fall. Jag känner mig ganska osugen efter era råd hehe! Hoppas på en bra sommar och så kanske vi kan hyra stuga nånstans 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.