Snabb fråga om hinnsvepning

Jag ska ju till barnmorskan idag och tänkte fråga om hon kunde undersöka mig och nu sitter jag och funderar på om jag ska be henne göra en hinnsvepning på samma gång. Är det någon av er som har gjort det? Funkade det? Gör det ont? Vad är era erfarenheter? Jair säger att han vill att jag ska göra det, han är trött på att vänta haha!

Jag däremot, jag känner ingen stress ännu 🙂 Jag har ju dessutom Liseberg inplanerat på torsdag så jag funderar på om jag ska fråga BM när nästa kontroll är för om det är denna veckan så väntar jag helst med hinnsvepningen tills dess 🙂 Hur täta kontroller hade/har ni när ni gick/går över tiden?

Relaterade Inlägg

30 Kommentarer

 1. Nina

  Ja gjorde hinnesvepning den 4 mars på morgonen vid 9 lite obehagligt var det men på kvällen vid 20 så gick ja på toa så kom det slem med blod och straxt där efter började värkarna och den 6 mars kl 01:52 föddes han. 🙂

  Svara
 2. Linda

  Jag gjorde och tyckte inte det gjorde ont. Funkade inte men det visade sig ju senare att jag inte kunde öppna mig så det hade ju sina naturliga själ. Just do it!!

  Svara
 3. Sofi

  Första barnet hinnsvepning bf+9 dagar kl 17, sonen föddes kl 16 dagen därpå. Upplevde inte att det gjorde särskilt ont. Var öppen 1 cm när vi började, 3 cm efter. Andra barnet hinnsvepning bf-6 dagar kl 9, han föddes kl 22 samma dag. Var öppen 4 när hon gjorde hinnsvepningen. Här har vi kontroller 38+0 och 41+0 för andragångsföderskor.

  Svara
 4. Madeleine

  Bad min bm göra det på bf +10. Dock kunde hon inte komma åt då tappen var för långt bak men hon kunde iaf nå in med ett finger o kunde känna att bebis nog skulle få mycket hår. Det räckte för mig, dagen efter mot kvällen kom slemproppen och bara någon timme efter gick vattnet och ganska direkt började 3 min mellan värkarna. Han föddes sedan bf+12.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Min BM hade också lite besvärligt med att komma åt tappen idag, men hon kom åt den tillslut. Vi får se om det gjorde nån nytta och om värkarna kanske kommer igång ikväll 🙂 Än så länge är det lugnt i magen 😛

   Svara
 5. Nettan

  Syrran fick en hinnsvepning på sin kontroll. Hon var redan öppen 4 cm med cervix var fortfarande fast och 2 cm lång (ingen kännbar latensfas hittills). Detta skedde vid 11:00. Vid 20-tiden var hon förlöst.

  Svara
 6. Mamma i Rom

  De gjorde en hinnsvepning på mej samma dag som jag gick in i vecka 42, jag var redan öppen 3cm. Detta gjordes vid 14 tiden och tre timmar senare satte de igång. Mattias föddes samma natt 02.41 🙂 de går inte att göra en hinnsvepning om inget har “hänt” ännu för då går de inte att få in fingrarna. Lycka till!

  Svara
 7. Johanna

  Jag gjorde 3 hinnsvepningar innan min första förlossning då jag hade högt blodtryck och fick havandeskapsförgiftning. Innan det blev igångsättning så gjorde de hinnsvepningar 3 dagar i rad för att göra igångsättningen så gynnsam som möjligt.
  Var i 38+4 första dagen, det gjorde helt vansinnigt ont, men hade då 2,5cm tapp kvar och öppen 0cm.
  Dag 2 var det bara 1,5cm tapp kvar och öppen 1cm, så något hade ju hänt. Gång 2+3 gjorde inte hälften så ont som första, mest lite obehagligt.
  Som andragångsföderska går det säkert jättebra att göra en “smärtfri” hinnsvepning!
  Ska jag be om, ifall jag själv går över denna gång, 15 dagar kvar till BF!
  Hejar på dig!!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack 🙂 ❤ Åhh! Jag ska be om hinnsvepning innan igångsättning om det skulle sluta med det 🙂 Kan tänka mig att det säkert gjorde ont eftersom du inte var öppen något alls på första svepningen också. Stackarn!

   Svara
 8. Sandra

  Första barnet ngn form av hinnsvepning på överburenhetskontrollen 41+3 på morgonen, kl 19 var han född samma dag. Gjorde ej ont men då var jag redan öppen typ 3 cm utan att haft så ont av förvärkarna. Med andra barnet höll det på precis som du beskriver i typ en vecka innan han kom, regelbundna sd varje kväll som sen slutade och massa andra tecken.. Jättefrustrerande! På bf-2 åkte jag på kontroll för hade hållt på en vecka o misstänkte vattenavgång, ingen svepning men gynundersökning. Lillebror föddes sen på natten dock i hela hinnor så va inte vatten som gått eller hinnor som gått sönder.. så kan ju räcka med undersökning för att sätta igång det lite?Vet hur frustrerande det är när kroppen luras sådär, men den jobbar ju så har man igen sen!Här har man kontroll varje vecka i slutet..

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Bra att hinnsvepningen funkade och skönt att det inte gjorde ont 🙂 Ja, det är frustrerande att gå runt och tro VARJE kväll att nu blir det bebis… Jag gjorde en gynundersökning idag så vi får väl se om det händer nåt mer ikväll. Jag har precis börjat få småvärkar igen 🙂

   Svara
 9. Hanna

  Gjorde hinnsvepning på bf+5 metandes barnet. Kändes bara lite obehagligt men inte alls ont. Hade haft massa förvärkar innan och var redan öppen 4cm. Fick sammandragningar samma em/kväll sen avtog de helt under natten och morgonen men kom tillbaka på em vid 18 tiden och 19.34 är han född efter 20 min på förlossningen så det gick ruskigt fort när det väl drog igång ordentligt!

  Svara
 10. zarah

  Har aldrig gjort en hinnsvepning, är lite emot att man ska vara där och greja när kroppen allra oftast klarar av allt sånt där själv. Det sätter igång när allt är redo, har varit min inställning inför alla 3 förlossningar ☺

  Här har vi en kontroll hos sin vanliga bm när man gått över tiden, v41+0 (innan det 39+0) Nästa besök är 42+0 men det är på specialist mödravården för att diskutera igångsättning och göra ul för att kolla så att bebisen och moderkakan mår bra.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag vill också att det ska dra igång på egen hand helst, men hellre hinnsvepning än igångsättning för då är man ju verkligen där och grejar och tvingar kroppen till förlossning när den egentligen inte är redo… Men bebis har ju fortfarande 10 dagar på sig att ta sig ut för egen maskin 🙂

   Svara
 11. Solin

  Min bm erbjöd hinnsvepning vid nästa kontroll 40+0. Hoppas att det inte ska behövas men ställer mig ändå positiv. Jag blir lika förundrad varje gång vården är så olika även om vi bor i samma region ( Skövde).

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Väldigt konstigt! Här har dom ju bestämt att MVC inte får göra hinnsvepning utan att det måste utföras på sjukhus. Jag har en kompis som också blev nekad hinnsvepning fast på ett privat MVC i stan.

   Svara
   • Solin

    Hmm. Om jag kommer dit får jag forska lite i det. Men oavsett tycker jag alla skarp lika bud.

   • Emma - På Smällen!

    Alltid bra att vara påläst 🙂 Min BM sa att det fanns risker med att utföra det på MVC och att det var bättre att vara på sjukhuset ifall det börjar hända grejer eller om det blir nån komplikation så ska inte MVC vara där och greja sa hon. Men jag tycker precis som du, vården borde vara lika oavsett stad.

 12. Kajsa-Stina

  Det var bm som rekommenderade en hinnsvepning när jag väntade barn nr 1. Var då 40+0 och 2 cm öppen. Hon var helt säker på att bebisen skulle komma inom 2 dygn. Slemproppen började lossna vid svepningen. Jag hade mycket hugg och ont efter svepningen men bebisen var inte redo och stannade 5 dagar efter behandlingen. Så i mitt fall gjorde den varken till eller från. Onödigt ont när hon utförde den och huggen efteråt gör att jag inte tänker göra om det nu med nr 2 som är planerad i juli ☺️
  Lycka till och hoppas bebis kommer snart, jag tror stenhårt på i morgon ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Min BM nämnde också det med mycket onödigt ont idag. Det verkar som det funkade för dom flesta som har svarat på bloggen, men dom som svarade på frågan på instagram så verkar det som att det inte funkade för majoriteten. Jag vill nog prova hinnsvepning innan jag ger mig på igångsättning om inte bebis tänker komma ut innan dess. Tack så mycket för ditt svar ❤ Lycka till med 2:an i magen 🙂

   Svara
 13. Johanna

  Hej! Googlade på hinnsvepning och kom då in på din blogg och detta inlägg.
  Är i gravidvecka 40+2 idag, har alltså gått 3 dagar över tiden. Ska träffa min barnmorska idag och fundera då på om jag ska be henne göra en hinnsvepning på mig.
  Gjorde du en tillsut och funkade det isåfall? Tacksam för svar ? Mvh

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, jag gjorde det, men jag fick inte göra det hos BM. Jag åkte upp till Antenatal och gjorde hinnsvepningen och samma natt kom värkarna igång på riktigt, några timmar senare föddes vår dotter 🙂 Lycka till!

   Svara
 14. Alex

  Jag har gjort en hinnsvepning på dottern nästan 6 år gammal, 1 dygn senare kom hon. Ingen smärta, men så galet varm inombords. Nu är det dags på tisdag för hinnsvepning på sonen som hade bf idag. Kommer utföras på mvc av min bm som har gjort det i många år. Spännande!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här