Förlossningsberättelse del 1

Nu har det gått 2 veckor sedan vi välkomnade lilla Isadora till världen, så nu är det dags för min förlossningsberättelse medan jag fortfarande har den färskt i minnet 🙂

20:e april – dagen innan Isadora föddes

13.35

Jag börjar med att berätta vad som hände dagen innan Isadora föddes så att ni får hela historien. Dom två sista dagarna innan Isadora föddes så rörde hon sig plötsligt väldigt mycket mindre, så kl 13.35 den 20:e april så var vi uppe på Antenatal för andra gången för att kolla att allt var ok med bebben i magen. Allt visade sig vara ok, men eftersom vi var där andra dagen i rad så bad jag om en hinnsvepning. Oron var så stor så jag ville bara att hon skulle komma ut. När läkaren skulle göra hinnsvepningen så visade det sig att jag redan var 3 cm öppen så jag småvärkarna jag hade om kvällarna var latensfasen.

16.19

Det kom lite blodblandat slem så jag gick och la mig och sov en stund. Jag var helt slut efter all oro under dagen så det var lika bra att sova en liten stund.

21.09

Nu kom det lite mer blodblandat slem och bruna flytningar, men värkarna är fortfarande glesa men jag tycker att dom gör lite lite mer ont. Jag har väldigt mycket molvärk också och det gör ont därnere (typ som molvärk i underlivet).

21.26

Nu gör värkarna lite ondare och dom känns både i ryggen och i magen på samma gång, men fortfarande inte så ont att jag inte kan prata mig igenom dom.

21:a april – dagen då Isadora föddes

01.43

Värkarna började komma tätare så jag började klocka dom. Dom är inte regelbundna ännu men kommer med 4-8 minuters mellanrum. Dom gör fortfarande inte speciellt ont. Jag tycker det känns som att bli hårt nypt i magen typ men jag kan lätt dölja att jag har en värk och prata som vanligt trots värkarna. Jag passar på att packa det sista till BB-väskan.

02.32

Nu är det bara 1-4 minuter mellan värkarna! Hjälp! Men dom är fortfarande väldigt svaga så det känns verkligen konstigt om bebis vill titta ut precis nu. Jag är väldigt väldigt trött nu så jag bestämmer mig ändå för att försöka sova. Om jag lyckas med det så kan det ju inte vara jättenära tills bebis kommer haha!

02.58

Aj! Där kom första onda värken! Precis när jag hade lagt mig för att vila lite! Nu kommer värkarna med 7-9 minuters mellanrum, men nu gör dom för ont för att kunna vila. Värkarna blev glesare så fort jag la mig ner, men nu gör dom bra mycket ondare.

03.20

Jag ringer till förlossningskoordinatorn som tycker att vi ska åka in. Hon trodde att vi hade lite tid på oss eftersom värkarna blev svagare när jag ställde mig upp, men hon tyckte inte att vi skulle stanna hemma längre. Jag väcker Jair och säger att nu är det dags. Vi gör oss ordning samtidigt som min mamma är på väg hem till oss för att passa Lucas.

04.07

Nu sitter vi i taxin på väg till Mölndals förlossning!! Vår förlossningsfotograf, Louise, är också på väg till förlossningen 🙂

04.40

Vi kommer in till Mölndals förlossning. Värkarna är svaga-måttliga enligt min journal och jag kan nog hålla med 🙂 Jag andas igenom värkarna nu, men jag skulle nog klara mig även om jag inte andades. I alla fall på dom allra flesta värkarna, en del är lite jobbigare. Barnmorskan kopplar på ett CTG. Värkarna kommer med 4-5 minuters mellanrum.

emmajair-19

05.15

Barnmorskan gör en vaginal undersökning och konstaterar att jag är 3 cm öppen, 4 cm med lite god vilja 🙂 Men det är fortfarande 1 cm kvar på tappen. Barnmorskan frågade hur vi ville göra så jag sa att vi gärna tar en promenad.

06.15

Under själva promenaden ångrar jag mig att jag valde promenad. En film hemma på soffan hade varit bra mycket mysigare än att promenera runt i Mölndal vid gryningen. Min magkänsla säger att jag inte kommer öppna mig tillräckligt mycket trots promenaden för värkarna är inte så starka som dom var när jag fick promenera under min första förlossning. Då gjorde det skitont och jag var tvungen att stanna på varje värk. Nu kan jag promenera trots värkarna, fast jag måste andas igenom dom, men jag behöver inte stanna när jag har en värk. Jag känner mig rädd för att ”misslyckas” så vi promenerar med en väldig fart så att förlossningen får en ärlig chans att sätta igång. Så här snabbt har jag inte promenerat sen jag var i vecka 17 och min foglossning satte igång! Vi promenerar 2 km totalt och stannar till på Statoil där vi åt frukost alla tre; jag, Jair och Louise (vår fotograf).

emmajair-8

emmajair-12 emmajair-14

07.00

Strax innan 7 är vi tillbaka på förlossningen. Värkarna är lite kraftigare nu och vissa gör ganska ont men jag kan fortfarande andas igenom dom. Jag får en ny barnmorska och en barnmorskestudent. Undersökning visar att jag nu är 5 cm öppen och tappen är helt utplånad så jag blir inskriven på förlossningen! Tjooohooo!

emmajair-16 emmajair-17 emmajair-25

07.30

Jag får ett stort rum med badkar på rummet eftersom jag gärna vill bada. Jag ber om lustgas på en gång. Varför lida mer än nödvändigt liksom 🙂 Jag börjar med lägsta lustgasnivån.

emmajair-32emmajair-38 emmajair-34 emmajair-40

07.50

Jag badar med lustgasen och är astaggad på att föda barn 🙂 Värkarna gör lite mer ont, men jag lider absolut inte! Jag skulle kunna ha dom där värkarna och lustgasen i timmar utan problem. Jair provar också lustgasen lite och tycker den är jättekul haha 🙂 Och jag ligger i badet och bloggar och pratar med Louise, Jair och barnmorskorna 🙂

emmajair-48emmajair-63

emmajair-46

emmajair-52

08.40

Barnmorskorna tittar in titt som tätt och lyssnar på fosterljuden. Barnmorskestudenten är jättegullig ordnar hela tiden med att jag ska äta och dricka. I badet fick jag dricka buljong, saft och juice.

 emmajair-54
emmajair-65 emmajair-70 emmajair-80

Alla foton är tagna av vår förlossningsfotograf Moments by Louise

————————————-

Del 2 på förlossningsberättelsen hittar ni här: Förlossningsberättelse del 2

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

  1. Lina

    Vilka fina bilder!!!! Vilken utförlig berättelse! Kul å läsa!

    Är lite nervös… Dags vilken dag som helst ju för mig….

    Kramar

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här