Frågor & Svar

Säkrare att montera mot instrumentbrädan?

Efter mitt blogginlägg med bilder på en Axkid bilbarnstol som var monterad i framsätet så fick jag en fråga om det inte är säkrare att montera mot instrumentbrädan, alltså så att stolen sitter tight mot instrumentbrädan. Här kommer frågan:

Hej. Jag har alltid fått höra och läst över allt att säkrast ska vara att ha stolen fullt emot instrumentbrädan i framsätet eller emot ryggstödet på stolen framför om man har stolen i baksätet..? Det ska alltså inte vara något mellanrum mellan stolen och ”bakomvarande” stol/instrumentbräda.. har jag fel i det?

Jag ställde naturligtvis frågan till Axkid, här kommer deras svar.

Axkids svar: Våra stolar är godkända för båda installationer – helt fri från framförvarande stol och instrumentbräda, eller tvärtom. Dock är det viktigt att alltid installera stolen för sig själv (i baksätet), och sedan luta framförvarande stol, bakåt mot bilbarnstolen  Det är precis lika säkert att installera på båda sätt, inget som är mer eller mindre säkrare! Viktigast är att alltid installera stolen så som det står i manualen! Och vid installation i framsätet – glöm inte att koppla ur eventuellt aktiv airbag!

I manualen för Axkids bilbarnstol Minikid så står det så här: ”Om du har monterat stolen i bilens baksäte, flytta nu bilens framsäte till ett bekvämt läge. Bilens ryggstöd kan, men måste inte, ha kontakt med bilbarnstolen.” och ”Vid montering i bilens framsäte kan, men måste inte, stolens ryggstöd ha kontakt med instrumentbrädan.”

Bild lånad från Dyrbarlast.se

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.