Frågor & Svar

När ska man byta från babyskydd till bilbarnstol?

Jag fick en väldigt bra fråga om när ska man byta från babyskydd till bilbarnstol som jag tyckte var väldigt passande att skriva ett inlägg om 🙂 Här kommer frågan:

Hej, Jag har en fråga om någonting helt annat som känns väldigt ” i tiden” både för dig och mig. Jag fick nämligen barn några dagar innan dig och vi sitter i detta nu och diskuterar när och till vilken barnstol vi ska byta till nu när vår dotter börjar växa ur babyskyddet. Du är ju ambassadör för Axkid och det hade varit roligt att läsa dina tankar till bytet, om när du tänkt byta, och till vilken modell? 🙂

Svar: Jag har hört med både NTF och med Axkid och rekommendationen är att byta när barnet kan sitta stadigt utan stöd, inte innan dess. Ytterligare ett tecken på att det är dags att byta är att bebisen börjar dra sig upp/sätta sig upp. Bebisar åker oftast i babyskydd fram till ca 6 – 9 månaders ålder, men enligt både Axkid och NTF så är det absolut ingen fara att använda babyskyddet hela första året. Babyskyddet är urvuxet när huvudet sticker upp ovanför ryggstödet eller när barnet har passerat viktbegränsningen. Isadoras babyskydd Babyfix från Axkid går upp till 13 kg och Isa väger bara 7 kg så hon har en hel del att växa i, men vi kommer inte vänta så länge. Forskning visar nämligen att bilbarnstolar är lite säkrare än babyskydd eftersom bilbarnstolar är mer upprätta än babyskydd. Men det är viktigt att man inte byter till bilbarnstol innan barnen kan sitta stadigt för då hamnar inte bältet på rätt plats. Bältet får inte sitta mitt på magen på bebisen.

Isadora sitter ganska stadigt utan stöd och tippar oftast inte omkull så egentligen är det fritt fram för oss att byta nu, men vi bestämde oss ändå för att byta i januari. Anledningen till att vi väntar är för att vi eventuellt ska ut och resa nu i december och då vill vi ha med babyskyddet. Om det inte blir någon resa så kanske vi byter redan nu i december – vi får se. Jag känner ingen panik över det 🙂


Isadora somnar i sitt babyskydd vid vare hämtning/lämning på dagis 🙂 Den här bilden tog jag i onsdags när jag hämtade Lucas på dagis 🙂

Angående vilken modell som vi ska byta till så har jag bestämt mig för Axkids modell Rekid. Jag är supernöjd med Lucas stol Minikid så jag känner mig frestad att välja den till Isadora också, men som ambassadör så tycker jag att jag borde känna till fler produkter än bara babysskyddet och en bilbarnstol haha! Fördelen med att välja Rekid är att den har ISOfix-fästen, vilket gör den mycket lättare att montera och dessutom sitter stolen som berget i bilen eftersom den sitter fast i bilens chassi. ISOfix-fästena går att använda upp till 18 kg, efter det så får man montera med bältet istället. Lucas har fortfarande inte passerat 18 kg, men bilbarnstolar som monteras med ISOfix tar lite mera plats i bilen så då blir det trångt och därför valde jag en Minikid till Lucas.

 
På bilden är alla färger på Rekid. Jag funderar på den grå, vad tycker ni?

6 Comments

 • Zarah

  Grå! Så himla snygg nyans ?
  Jag bytte från babyskydd idag faktiskt ☺ Isak (7 månader 12e november) somnar också alltid i samband med hämtning/lämning så har dragit ut på det lite längre än vad jag själv är bekväm med. De två äldre barnen har jag bytt vid 5-6 månader då båda varit väldigt stabila tidigt, med sittandet. Isak har kunnat sitta ett tag nu så nu fick det bli byte! Även om man kan ha babyskyddet längre än så, så känns det dumt att inte byta när man vet att skyddet blir lite bättre i stol nr 2.

 • Caroline

  Vi har babyskyddet från axkid och är sååå nöjda ! Vår dotter är lika gammal som isadora 🙂 hon kmr nog kunna sitta stadigt typ i januari , pch hon är också väldigt lång (71 cm) så kmr nog snart växa ur babyskyddet på längden (?). Så vi tänkte byta i början av nästa år och vill gärna ha axkid igen. Men på deras hemsida måste barnet väga över 9 kilo för andra stolar än babyskyddet. Vi har en väldigt långsmal tjej som bara väger 6,5 kilo. 9 kilo känns avlägset, framför allt nu när hon börjat krypa. Hon drar sog redan upp när hon sitter i babyskyddet och lutar sig bara bakåt för att ”hämta kraft till en ny situp”. Hur ska vi tänka ?

 • Helena

  Hej,

  Har en dotter som är några veckor yngre än Isadora och tkr därför det är roligt att följa din blogg. Här är också oroligare nätter sen någon vecka tillbaka.. Tänkte höra med dig hur era sovrutiner ser ut om dagarna? Hur ofta, hur mkt och vilka tider sover din dotter?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.