Okategoriserade

Recension av Modukid Infant

– Samarbete med Axkid –

Vi har fått möjligheten att testa ett nytt babyskydd till William, nämligen Axkids Modukid Infant, som är deras senaste babyskydd! Fram tills nu har han haft Isadoras gamla babyskydd, Axkid Babyfix, som har varit jättebra, men Modukid Infant är förstås strået vassare. I det här inlägget tänkte jag berätta om vad som är nytt jämfört med Babyfix.

Modukid Infant är godkänt enligt det nya reglementet i-Size R129, till skillnad från Babyfix som är godkänt enligt ECE. Det innebär bl.a. att den passar i alla i-Size godkända bilar och att den är enkel att installera korrekt, tack vare ISOFIX samt ljud- och färgmarkörer som visar när stolen är korrekt monterad. Det nya i-Size reglementet innebär också att man går efter längd och vikt på barnet och inte bara vikt som med det äldre godkännandet ECE.

Modukid och Babyfix är båda bland dom lättaste babyskydden på marknaden med sina 3,7 respektive 3,5 kg. Detta är en viktig fördel både vad det gäller säkerheten och för att man ska kunna bära sin bebis i babyskyddet.

Båda babyskydden är djupa och har höga sidoskydd, däremot skiljer sig inredningen i stolen en hel del. Modukid Infant har en mjuk nackkudde (samma utformning som i Minikid) och levereras med en babydyna samt en kudde att använda under bebisens rumpa. Dessa är allihopa uttagbara, men jag läste på Dyrbarlast att man ska ha kvar nackkudden och enbart justera den uppåt allt eftersom bebisen växer.

En annan förbättring är att Axkid har valt att sätta 3-punktssele på Modukid Infant, vilket betyder att selen endast går över axlarna och knäpps i grenen. Detta gör att man slipper trä in barnets armar som man behöver på Babyfix där bältet även går över bebisens höfter. På selen sitter det mjuka axelmuddar med antiglid på baksidan så att selen säkert sitter fast där den ska vara och inte glider ner över axlarna, även detta är en förbättring.

Båda babyskydden har en vaggfunktion som man kan använda när babyskyddet står på golvet. Den är smidig om man vill att bebisen ska sova lite längre när man går ut ur bilen eller om man vill att bebisen somnar innan man går till bilen. Solskärmen är också densamma på båda babyskydden, tyvärr knäpper den lite när man drar ut den så om man har en lättväckt bebis så kan den vara lite störande. Klädseln går att tvätta i maskin.

Modukud Infant är också utrustad med ett sidokrockskydd, ASIP, som sitter fastmonterad på både höger och vänster sida. När stolen är installerad i bilen så drar man ut ASIP på den sidan som bildörren är. Vid en krock tar ASIP upp den första kraften från krocken.

Modukid Infant har en rejälare stoppning som gör det skönare för bebisen, men som tyvärr lite svårare att bälta tyckte vi då tyget hamnar lite i vägen för hornen där bältet ska in. Om man ändå tänkt använda basen så är det inget problem 🙂

När man köper Modukid Infant ingår inte basen, men eftersom det är samma bas som Modukid Seat, så kan det vara en bra investering om man tänkt köpa den stolen när bebisen växt ur babyskyddet. Basen går inte att bälta utan fästs i bilen med ISOFIX. Basen har flera förbättringar jämfört med Babyfixs bas, bl.a. att ISOFIX-armarna går att förlänga. Så bra! Vi kunde nämligen inte installera Babyfix bas med ISOFIX i vår bil eftersom ISOFIX-armarna var för korta, däremot går det finfint att bälta Babyfix bas, det kan man inte göra Modukids bas.

Dessutom markerar Modukids bas med ljud när stödbenet är korrekt installerat och med rätt tryck. Bra för då behöver man inte fundera på det 🙂 Det enda negativa med basen var att knappen var riktigt trög för att få loss babyskyddet när man har klickat i det, men det kanske bara är vår bas som är så. Det kanske blir bättre när vi använt det lite mer 🙂

Vad tycker vi?
Jag tycker att Modukid Infant är ett jättebra babyskydd med flera förbättringar jämfört med Babyfix. Jag gillar den mjuka inredningen och babydynan med memory foam, antiglid på muddarna och det nya bältet. Basen är också uppdaterad med ISOFIX-armarna som går att förlänga och det är bra att basen även kan användas till nästa stol. Det som motiverar att välja Modukid Infant med bas för att senare byta till Modukid Seat är den enkla installationen (inga förankringsband!) och att man på förhand kan veta vilka bilar som stolen passar i. Dessutom har Modukid Seat det nya Sleep-well-systemet som innebär att man kan justera stolens lutning under färd så att barnet kan sova gott utan att falla fram med huvudet. Det enda negativa med att välja Modukid är att den går bara upp till ca 4 års ålder pga maxvikten är 18 kg. Barn ska helst sitta bakåtvänt till 5 års ålder, gärna ännu längre, och därför behöver man en annan stol efter att barnet vuxit ur Modukid. Då kan man byta till Minikid eller så går man på Axkid ONE direkt. Den kan man ha från nyfödd upp till sju års ålder och det är utan tvekan den bästa stolen vi nånsin testat! Läs vår recension HÄR! Räknar man ihop det så blir det till och med billigare att välja Axkid One från början 🙂

4 Comments

 • Elin

  Du skriver att bältet i den ny stolen har förbättrats och i min mening betyder det att ändringen nu gör det säkrare för barnet att färdas i babyskyddet. Jag skulle gärna vilja se ett ordentligt genomfört underlag för att ett trepunktsbälte skulle vara säkrare än ett fempunkts.

 • Emmy

  Hittade in hit då jag googlade runt ang vårt babyskydd, just ett Axkids Modukid Infant. Jag trodde nämligen att det var något fel på vår bas, för det är SÅ svårt att få loss babyskyddet! Jag blir galen varenda gång jag ska få ut stolen, den där ”haken” man ska dra ut är så fruktansvärt trög och jag får stå hur länge som helst innan den lossnar, efter många svordomar. Inte jättekul heller att man ska behöva stå i typ 5 minuter för att försöka få ut babyskyddet när man har 2 storasyskon som står oxh väntar utanför bilen. Har eran blivit lättare att få loss med tiden? För ska jag hålla på såhär i ett års tid (har en 1-månaders bebis) så kommer jag nog få en hjärnblödning…

  • Emma

   Men stackarn! Haha! Jag förstår dig verkligen! Dessutom vill man ju inte riskera att väcka bebisen. Vi har faktiskt skippat basen och bältar babyskyddet istället 😊

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.