Axkid ONE – bilbarnstolen som alla föräldrar har väntat på!

– Samarbete med Axkid –

“Det här är ju drömmen!”, utbrast Victor när han kom tillbaka in, efter att jag hade skickat ut honom till bilen, för att installera den nya bilbarnstolen Axkid ONE. Några minuter tidigare hade Victor lite besviket sagt att han faktiskt inte orkade installera bilbarnstolar idag, men jag hade insisterat eftersom det var fint väder och för att jag ville ha de gjort, men jag förstår honom för det brukar ju bli lite av ett projekt att installera bilbarnstolar… Därför blev jag väldigt förvånad när Victor kom tillbaka med dom orden! Jag var tvungen att gå och se efter själv och blev riktigt imponerad! Axkid ONE är inte bara Axkids säkraste bilbarnstol, den är till och med enklare att installera än ett enkelt babyskydd med bas (som Victor så fint sa när han jämförde). Alltså WOW!

Säker installation på mindre än 30 sekunder
Det är uppenbart att Axkid har tänkt igenom ordentligt när dom designade Axkid ONE, för dom designade inte bara den säkraste stolen, utan även den säkraste och enklaste installationen! Undersökningar visar att många bilbarnstolar är felinstallerade och därför inte skyddar lika bra vid en krock. Jag är ingenjör och tycker själv att jag är ganska bra på att läsa manualer, men inte ens jag hade installerat min första bilbarnstol rätt! Det tog ganska många installationer innan jag fick in vanan och blev duktig på att installera (eftersom man inte gör det så ofta), men ändå drar jag mig för att behöva ta ut en bilbarnstol eftersom det är så bökigt att installera den igen. Detta är alltså första gången jag stöter på en bilbarnstol som jag skulle orka installera precis när som helst, till och med i ösregn! Det tar nämligen inte mer än 30 sekunder att installera Axkid ONE och det är busenkelt! Det här är verkligen framtidens bilbarnstol!

Installera säkert och enkelt på bara 30 sekunder
Installationen består av sex enkla självförklarande steg som är utmärkta med nummer när man packar upp stolen. Antirotationsbågen är självåtdragande och har audiella hjälpmedel som “berättar” när stolen sitter korrekt mot sätet. Axkid ONE fästs i bilen med ISOfixfästen och har INGA förankringsband, vilket är VÄLDIGT skönt att slippa! Det här är stolen som du utan vidare kan flytta mellan bilar eller installera i en taxi när du är på resande fot!

Den enda bakåtvända stolen med ISOfix som är godkänd upp till 7 år!
Axkid brinner verkligen för bakåtvänt åkande och jobbar ständigt för att barn ska sitta säkert i bilen så länge som möjligt. Det märks för nu är dom först med att bygga en bakåtvänd stol med ISOfix som är godkänd ända upp till ca 7 års ålder (upp till 125 cm för att vara exakt)! Axkid ONE är en lättviktsstol och väger strax under 10 kg, vilket tillåter äldre och tyngre barn och kunde därför godkännas upp till hela 23 kg (jämfört med 18 kg som det brukar vara). Axkid ONE är godkänd enligt i-Size.

Axkid ONE – den enda stolen du behöver från nyfödd till ca 7 år
Axkid ONE är så fiffig att den är designad för att användas från nyfödd ända upp till ca 7 års ålder! Du behöver alltså bara EN bilbarnstol hela barndomen för att ditt barn ska åka säkert och bakåtvänt tills det är cirka 7 år! Det är revolutionerande! För att stolen ska vara godkänd från att barnet är nyfött behövs babydynan som ingår när du köper Axkid ONE+, annars behöver barnet vara minst 61 cm långt.

Extra benutrymme för både barn och föräldrar
Jag måste säga att jag var skeptisk till en början, hur Axkid ONE skulle få plats i våran bil och hur den i så fall skulle ge mig och Isadora (4,5 år) extra benutrymme, för skenan ser så stor ut.

På bilden står stödbenet uppfällt istället för nedfällt som när det är installerat i bilen

Därför var det extra spännande att se hur den passade i vår XC60 när Isadora satt i den. Jag rös när jag såg hur perfekt den passade utan att jag behövde tumma på mitt utrymme i passagerarsätet, samtidigt som Isadora satt som en prinsessa. Vi testade även att installera den bakom förarsätet där Victor oftast sitter och då kunde vi justera stolen till ett barn som är max 100 cm långt utan att Victor behövde ändra på sina stolsinställningar. Så här bra har vi aldrig suttit i bilen förut! Det har alltid varit en kompromiss mellan mitt och Isadoras benutrymme, trots att XC60 till synes är en väldigt stor bil. Och vet ni en GRYM grej?! Det är superenkelt att justera stolen med bara en hand för att den ska passa olika barn och längd. William kan alltså använda samma stol som Isadora redan nu! Det enda som krävs är att skjuta stolen framåt eller bakåt på skenan, justera lutningen och nackstödet. Det står angivet på stolen vilken lutning och var på skenan stolen ska stå beroende på hur långt barnet är så denna justering görs enkelt på stående fot 🙂 En annan bra grej med att det är så enkelt att skjuta fram eller tillbaka stolen är att man snabbt kan göra mer plats i framsätet om man ska skjutsa en lång vuxen utan att ta ut bilbarnstolen.

Markeringarna visar att stolen är inställd för ett barn som är 100-125 cm långt

Sleepwell – funktionen vi alla har väntat på!
Nu ska ni få höra på nästa stora sensation! Axkid ONE är Axkids första bilbarnstol där du kan justera vinkeln på stolen utan att installera om stolen! När ditt barn har somnat kan du alltså justera lutningen så att barnets huvud inte faller framåt! Alltså jag blir nästan lite blödig för hur många gånger har man inte sneglat oroligt på sitt barn när det hänger med huvudet och sover, det ser ju så obekvämt ut! Lutningen går att justera hela 42 grader steglöst för att användas som babyskydd, men ju mer upprätt desto mer säkert för ett större barn.

Unik design
Axkid ONE har en nytänkande design med en viktminskning på 30% och mycket mindre plast, samtidigt som stolen är den säkraste Axkid nånsin byggt! Stålet och det härdade aluminiumet skapar ett skyddande ramverk, medans stolens chockabsorberande material sprider krafterna vid en olycka. Den har också ett extra sidokrockskydd ASIP som tar upp den första kraften vid en krock från sidan.

Antiglid på selmuddarna
Axkid har lagt till antiglid på baksidan av selmuddarna så att dom inte glider av axlarna lika lätt. En smart liten finess som gör stor skillnad.

Vad tycker vi?
När jag skulle börja den här recensionen visste jag knappt i vilken ordning jag skulle börja. Jag kände bara wow, wow, wow så jag visste inte vad jag ville berätta först. Haha! Jag vet inte vad jag tycker är det bästa med Axkid One för det är så mycket som är det bästa. Jag ÄLSKAR att installationen är så enkel och säker och allt vad det innebär, men samtidigt så älskar jag att den här stolen gör att barnen kan åka bakåtvänt ända upp till ca 7 års ålder UTAN att vi kompromissar på benutrymmet. Jag älskar att vi bara behöver en stol och att både Isadora och William kan sitta i den. Drömmen hade ju varit att ha en till Axkid One så att William och Isadora har varsin men att man inte behöver ha båda stolarna i bilen om inte båda ska åka. Jag älskar att man inte behöver installera om stolen för att justera lutningen när barnet har somnat – som man har väntat på den här funktionen! Ja, det finns verkligen så många fördelar med Axkid One som ingen annan stol har. Den enda lilla nackdelen är att man måste ha ISOfix i bilen och att man inte kan bära den som ett babyskydd om man vill använda den från att bebisen är nyfödd.

Ni hittar Axkid ONE här!

Relaterade Inlägg

18 Kommentarer

  • Lisa från Skåne

   Kan tyckas dyrt men du kan ju ha den hela tiden barnet behöver sitta i stolen 5-7 år, istället för att köpa ny var gång dom växt ur den

   Svara
   • Lisa

    Jo såklart, men nu har vi minikid och den går ju också använda länge och kostar hälften ? Man vill ju såklart lägga pengar på bra bilstolar, men 8000 är lite svettigt ändå! ?

  • S

   Känner samma ? vi har stolar som kostar 2000/st och funkat utan problem till 5 år+. Och med 3 barn plus 2 vuxna i ”vanlig” bil får vi ändå inte plats med isofix bak… eller hur är platserna bredvid? Kan man få plats med babyskydd plus vuxen bak?

   Svara
   • Emma

    Förstår dig absolut! Det viktigaste är ju att barnen åker bakåtvänt så länge som möjligt i en korrekt monterad bilbarnstol 🙂

    I XC60 får vi plats med babyskydd i mitten bak och mig eller Lucas jämte babyskyddet. Men vi fick inte plats med Lucas i mitten som vi hade förut, Axkid One snodde allt lite av utrymmet i sidled pga isofixfästena som centrerar stolen på mitten av sätet.

 1. Elin

  Hade gärna sett mer bilder på hur isadoras ben får plats och hur du satt i bilen samtidigt som henne! ? men verkar vara en väldigt bra stol!

  Svara
  • Emma

   Hon sitter jättebra med benen men det ser kanske ut som utrymmet är lite mindre än vad det är eftersom hon har fötterna på ryggstödet på första bilden. På andra bilden har hon den ena foten på sätet framför stolen så på den bilden ser man att hon har mer utrymme 🙂

   Svara
 2. Elina

  Men eftersom att isofix fästen inte ska användas när barn väger mer än 15 kg så undrar jag om den går att bälta fast också? Annars är de ju svårt att använda den efter att barnet är 3-4 år..

  Svara
  • Caroline

   Det där stämmer inte 🙂 de allra flesta Bilars isofixfästen klarar belastning på 33 kilo. Den vanligaste viktgränsen på barnen i isofixstol är 18 kilo (inte 15) , för de flesta isofixstolarna väger 15 kilo = totalvikt 33 kilo. Axkid one väger bara 10 kilo vilket lämnar utrymme för barnet att väga 23 kilo = totalvikt 33 kilo.

   Och nej, den går inte att bälta fast.

   Svara
   • Emma

    Jag var tvungen att kolla på BVC viktkurva för att se var 7 år kom ifrån och om det var rimligt överhuvudtaget och då såg jag att 23 kg är nästan exakt 7 år enligt mittenkurvan för pojkar så det är ändå rimligt även fast en 7-åring kan variera mellan 19-30 kg beroende på vilken kurva barnet följer.

 3. Caroline

  Vi har också den och är så sjukt nöjda!! Vår tjej är 4,5 år gammal och ca 110 cm lång och har mycket mer benutrymme än i minikid som vi hade tidigare och jag på 173 cm sitter bekvämt i sätet framför 🙂 vi tänker att bebis i magen ska få den när storasyster är ca 6 år. Innan tänkte vi köpa babyskydd (ca 3000 kr), stol 2 (ca 4000 kr) och då är vi ändå uppe i ungefär den summan one kostar. Så priset är absolut mastigt men man får ju jämföra med vad man annars hade betalat för samma typ av stol(ar). Man får ju jämföra äpplen med äpplen och inte äpplen med exotisk frukt :p. Visst kan man få babyskydd för runt 1500 och stol 2 för runt 2500 men inte med ställbar lutning under färd, Isofix på stol 2, sidokrockskydd etc.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här