Tredje graviditeten

Packlista till BB-väskan

Jag har fått många önskningar om att skriva ett inlägg med packlista till BB-väska så här kommer ett inlägg om det!

Nu är jag ju omföderska, men om jag inte hade bloggat om detta direkt efter att Lucas var född så hade jag nog gjort en nästan likadan packning som förra gången (vi hade med oss hur mycket som helst!). Men när Lucas var nyfödd så gjorde jag en noggrann utvärdering av BB-väskan så om ni vill veta vad som är viktigt och vad som är helt oviktigt så rekommenderar jag er att läsa den här: Utvärdering av min BB-väska

 

Packlista BB-väskan

Här är allt som jag behövde i BB-väskan, i den här listan finns inget extra och inget saknas:

1. Toapapperta med två rullar som är extra mjuka och extra mycket papper på rullen

2. Shampoo, balsam, tvål, deo, tandborste, tandkräm – efter förlossningen är det såååå skönt att få duscha med något som man tycker om. Unna dig gärna det lilla extra här, men helst något som är skonsamt för bebis, typ parfymfritt eller något som inte luktar så starkt.

3. Hårsnodd! Superviktigt! Glöm INTE! Du kommer ha mycket glädje av den under förlossningen och under första tiden på BB om du har långt hår 🙂

4. Egna myskläderNär man har tröttnat på BB-kläderna så kan det kännas skönt att komma i sina egna kläder. Dom flesta andra mammorna hade egna kläder när jag var på BB.

5. Extra mysbyxorI början när avslaget är rikligt så blöder man lätt igenom, så ha med extra mysbyxor 🙂

6. Amningslinne i en storlek störreJag hade med mig amningslinnen i min vanliga storlek, men jag var så öm under bysten och när mjölken rann till så gjorde det ont i hela brösten. Ett tips är att köpa amningslinnen på tradera i en storlek större för att ta med till BB.

7Amningsbhn Fast Food från Boob – Mjukaste och stretchigaste BHn jag har testat (jag har provat 7 olika). Den kunde jag använda direkt efter FL och ända tills svullnaden från att mjölken hade runnit till hade gått ner. Riktigt bra investering som jag sedan använde resten av amningen. 

8. Nattskjortor med knappar framVäldigt smidig att amma i och köra hud mot hud som man rekommenderar på BB med en nyfödd. Lucas låg inne i min nattskjorta hela tiden 🙂

9. Tofflor – helst typ foppatofflor som går bra att gå utomhus med också. Men annars funkar flipflop eller spa-tofflor också. Men tänk på att ha rymliga skor att åka hem från BB med! Det är nämligen inte alla som har lyxen att åka hem med små nätta fötter, mina såg ut så här:

IMG_3971.PNG

10. Vattenflaskan använde jag också mycket. Det är hopplöst att dricka från glas när man ligger ner!

11. Vetekudde hjälpte jättemycket under förlossningen.

12. TENS-maskin använde jag som smärtlindring under latensfasen. Jag har funderat mycket på att ha det igen, men det känns som förlossningen kommer gå så snabbt så jag undrar om jag kommer hinna med det.

13. Panpizza och Twix-choklad till blivande pappan

14. Kamera! – Vi hade ingen när Lucas föddes, men den här gången så har den stort prio!

15. Godis – så gott efter förlossningen! Lakrits är bra då eftersom det är lite laxerande. Inte så kul att trycka ut hårda korvar efter att man precis tryckt ut en bebis ur hållet jämte.

16. Två stycken babyfiltar – Det är varmt på BB och vi körde mycket hud-mot-hud, så det räckte med att ha honom i blöja och lägga på en filt.

17. OmlottbodysPacka omlottbodys för då behöver man inte dra bodyn över huvudet på bebisen. Det är både krångligt och jobbigt när man är osäker nybliven mamma och pappa.

18. Byxor med fötter på –  Små bebisar ska inte ha strumpor eftersom dom har dålig blodcirkulation.

 

19. Pyjamas med fötter på – Istället för onepiece, packa pyjamas med fötter på dom är lite tunnare och lägg på en filt istället om det behövs. Jag tyckte pyjamas var det bästa plagget när Lucas var nyfödd.

20. Babystrumpor utan resår vid benslut – Dom ramlar lätt av, men om man sätter dom ovanpå pyjamasens fötter så sitter dom kvar lite bättre.

21. Telefon och laddare

22. Padda eller datorDet är tråkigt på BB och vi hade ingen TV på rummet. Så typ Netflix är väldigt bra när tiden går långsamt 🙂

23. Babynest När barnen är nyfödda så blir världen plötsligt så stor för dom. Dom får en känsla av att flyta ut och att världen inte har några kanter. Man kan rulla täcken eller filtar runt bebisens huvud och kropp för att det ska bli ombonat. Men vi fick inga mer filtar och täcken när vi bad om det på BB 🙁 Kolla gärna in min mammas babynest här: Bebbelulu Babynest Kom ihåg att ni läsare alltid för 10% om ni uppger att ni läser min blogg 🙂

24. Extra kudde Jag hade ingen foglossning med Lucas, men direkt när han kom ut så fick jag foglossning som inte var nådig! Fy vad ont jag hade när jag skulle sova! Jag kunde inte ligga på sidan utan en kudde mellan knäna och BB sa att det inte fanns några mer kuddar. Jag grät av smärta så Jair fick åka hem och hämta en kudde. Ett tips om man vill ha med en egen kudde men om den inte får ta så mycket plats, köp en kudde på IKEA! Nya kuddar där kommer i en kompakt liten rulle. 

25. Babyskydd – Glöm inte babyskyddet om ni tar taxi till och från BB!

Några extra saker som jag inte använde första gången, men som kan vara bra att packa:
Läppcerat, nässpray, amningsinlägg

En helt onödig sak som jag hade med i min BB-väska var smink. Jag som trodde att jag skulle vilja sminka mig, men usch det hade jag inte alls nån lust med. Läs gärna inlägget om min packlista till BB när Lucas föddes så ser ni allt onödigt jag hade med: Packlistan till BB-väskan första gången

Uppdatering: i vissa landsting ingår inte blöjor och bindor på BB. Kolla upp vad som gäller i ditt landsting.

10 Comments

 • Sabina

  Tänkte på en sak att tillägga som kan vara bra att packa stora, bekväma trosor 🙂 Samt ett litet kitt till mannen särskilt om man som vi fick byta sjukhus akut och stanna där i nästa en vecka eller om de blir långdraget då kanske mannen också vill byta tröja, kalsonger eller ta en duscha!

  • Emma - På Smällen igen!

   Jag använde bara sjukhusets nättrosor hela första veckan efter förlossningen. Dom jättebindorna där är ju lite svåra att få plats med i vanliga trosor (tycker jag iaf) så mina trosor förblev oanvända. Men ett kit till mannen ska ju såklart med också, men jag tänkte att mannen får stå för det själv hehe!! 🙂 Men du har helt rätt 🙂

 • Mia

  Jag använde nästan inget i min väska under någon av mina 2 förlossningar! Jag hade nog kunnat åka utan väska, haha! Nu andra gången fick inte min sambo stanna över, jag fick inget eget rum för dom prioriteras till förstföderskor på Östra. Man fick ett eget duschmunstycke med slang att koppla på för dom hade haft problem med infektioner, iaf i somras. Nättrosorna var annorlunda än 2013 också fast dom funkade bra ändå även om jag föredrog dom som var innan.

  • Emma - På Smällen igen!

   Inte efter förlossningen heller? Jag använde bara vetekudden och TENS-maskinen under förlossningen, men sen på BB så använde jag en del saker. När jag födde 2013 hade dom engångsmunstycken för den lilla duschslangen jämte toaletten som man kunde använda. Menar du att dom hade egna munstycken på den stora duschen också? Usch, jag fick infektion, det var inte kul!! 🙁 Synd att dom har ändrat nättrosorna, dom var ju jättesköna!

   • Mia

    Ja även efter förlossningen, använde knappt nåt, bara tofflorna, jag släpade runt i den där rocken och nättrosorna, dom är rätt sköna nu med, och tofflor tills jag skulle åka hem! Under min första förlossning låg jag mest och led kändes det som, väntade men hade ingen ro att kolla plattan eller mobil. Den andra förlossningen dom 40 min från det att jag kom till Östra så där hann jag inte med nåt, inte ens lustgas!

 • Erika Gripenstam

  Hudkräm och ansiktskräm är guld värt förutom läppcerat. Är så torr luft på sjukhus. Är ju lite varmare i april men rekommenderar även varm längre kofta i lite större modell som funkar över skjortan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.