Brasilien

Ovanor från Brasilien jag inte vill Lucas ska få

Det finns massor av fula ovanor här i Brasilien som jag blir tokig på. Jag vet att vi har fula ovanor i Sverige också såklart, men nu är jag här och ser saker jag inte vill att Lucas ska lära sig. Jag vet att han är för liten för att lära sig dom hår sakerna nu, men jag tänker nästa gång vi kommer tillbaka hit. Då kommer han ju snappa upp ovanor som en svamp. Så fort jag ser nåt jag inte gillar här så säger jag det till Jair för jag vill att vi ska vara överens om hur vi ska uppfostra Lucas.

Torka av händerna på sina kläder – En sak som är typiskt för folket i favelan är att man ofta inte har hushållspapper eller till och med toapapper så antingen torkar man av smutsiga händer på en kökshandduk eller på sina kläder. Jairs brosa har lärt sin dotter att torka av sig på sina kläder eller på sin pappas kläder, men ibland när hon har nåt fint på sig så blir han arg när hon torkar av sig på kläderna. Hon är bara 3 år, hon förstår inte skillnaden. Igår torkade Jairs brosa rent sin dotters sandaler med en klänning hon hade haft på sig tidigare på dagen. Så skulle jag aldrig göra med mina, Jairs eller Lucas kläder! När jag träffade Jair och han kom hem till mig i Sverige för första gången och vi åt tacos torkade han av sig sina händer på min fina röda tygsoffa! Jag blev helt chockad! Det här vill jag absolut inte lära Lucas! Skönt att Jair har bott tillräckligt länge i Sverige med mig för han förstår den biten, även fast jag vet att han torkar av sig på sina egna kläder ibland. Fula ovanor är svåra att jobba bort…

Säga att andra är fula eller galna – Det säger Bruna HELA TIDEN! Och alla andra ungar för den delen också. Och när jag tänker efter så säger alla vuxna det med. Jag är den enda väluppfostrade här 😛

Äta med gaffeln i höger hand och kniven i vänster – Ja, så är det i favelan men inte i dom högre klasserna. Här dukar man till och med med kniven på vänster sida och gaffeln på höger.

Äta godis och dricka läsk varje dag – På tok för mycket! Helst ska inte små barn äta sötsaker överhuvudtaget. Men om dom nu ska göra det så får det räcka med en dag i veckan!

Tugga med öppen mun – Blää, jag vill inte se nåns tuggade mat!

Inte spola i toaletten – Det är sällan som jag inte möts av kiss och bajs när jag kommer in på toan. Men vad ska jag göra. Klaga? Det är ändå ingen som lyssnar!

HÅLL I ER, HÄR KOMMER FINALEN!

Skjuta snor ur ena näsborren – Istället för att snyta sig. Ta sats, hålla för ena näsborren och skjuta ut snoret så att det flyger på buskar, plantor eller gräsmattan. Detta gör ALLA sociala klasser i Brasilien! Blääää, usch och fy!

10 Comments

 • Johanna

  Tänk på att om Lucas blir vänster hänt kommer han med all säkerhet hålla gaffeln i höger hand och kniven i vänster. Ska du tvinga han att bli höger hänt då? Inget illa ment mot dig men du kanske ska tänka om lite angående det.

  • Emma - På Smällen!

   Givetvis ska jag inte göra det!!!!! Det vore sjukt! Men ingen i den här familjen är vänsterhänt dom har bara fått lära sig att det är så man äter. Och jag tycker att man ska lära sina barn etikett genom att lära hur man dukar etc så att när dom hamnar i olika sociala sammanhang i framtiden, förstår hur saker funkar.

 • Stina

  Hejsan!
  Jag har följt din blogg nu sedan du va gravid med Lucas och tycker den är jätte bra!
  Det är otroligt starkt av dig att stå för dina åsikter och inte vika ner bara för att andra runt om kring dig inte tycker som du. Du är verkligen en förebild!
  Kram!

 • Hanna

  Hej! Jag har följt dom blogg länge nu och tycker att den är jättebra. Jag tycker att du är en underbar mamma till Lucas och är stark som står på dig och uppfostrar din son som du vill. Det jag undrar är hur din och Jairs relation påverkas av ”gnisslet” mellan dig och hans familj?

 • Jessica

  Det låter väldigt vettigt tycker jag. Jag gillar att du står på dig, det kommer speglas i Lucas när han blir äldre. 🙂

  En sak till, jag är väldigt vänsterhänt men håller ändå besticken precis som en högerhänt. Det är heltenkelt en vanesak, precis som att musen till datorn alltid ligger på höger sida. Alla kan anpassa sig!

 • Jannice

  Jag är högerhänt och mamma har försökt att lära mig att äta med gaffeln i vänster hand och kniven i höger men det går verkligen inte. Hon har skällt på mig när vi varit bortbjudna och tyckt att jag ”skämt” ut mig men jag kan verkligen inte. Det känns bara så heeelt fel. Jag bryr mig inte alls om vilken hand barnen håller gaffeln och kniven i, huvudsaken maten kommer in i munnen? Förstår inte varför man ”måste” äta med gaffeln i vänster och kniven i höger?

 • Thaís

  Jag har läst din blogg länge nu och tycker att den är jättebra. Men nu känns det att jag måste säga att du målar en bild av Brasilien som inte riktigt stämmer. Jag kommer från Brasilien och jag har bott i Sverige i 4 år. Det är väldigt mycket som du skriver om Brasilien som jag inte känner igen. Den där listan med ovanor som du beskriver stämmer inte … inte med mig,mina barn,min familj,vänner,bekanta,osv. Jag kommer inte från Bahia och jag har en annan bakgrund och vad jag menar är att Brasilien är ett stort land med ca 190 miljoner människor,det är kanske så där du bor med din sambo men att säga,till exempel, att ALLA i Brasilien från alla sociala klasser sjukter snor ut ur ena näsborren är inte sant och det vet jag för att jag kommer däriifrån. Generalisera inte … det blir alltid fel. Det finns visst väluppfostrade brasilianska människor. Jag är en av dem. 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Hej Thaís! Ja du har rätt. Alla är förstås inte lika och det är fel att generalisera i såna här fall för precis som du skriver finns det 190 miljoner människor här och det är ju såklart omöjligt att veta om alla skjuter snor från näsan. Här i Salvador har vi bott med folk från olika sociala klasser och alla som jag känner gör så och då antog jag att det var nåt som brassar gör precis som att man brukar säga att kineser spottar överallt. Det var egentligen inte illa menat att skriva som jag gjorde. Men jag känner att jag kanske har haft en tråkig ton om Brasilien nu det sista. Det jag har skrivit har jag menat, men jag har liksom glömt att skriva om det som har varit bra också. Jag längtar hem och desto närmare VM vi kommer desto mer kaos och misär ser jag här. Just nu är brasilien ett land med många problem. För 3 år sen tillbringade jag ett år här, då älskade jag Brasilien och drömde att flytta hit, nu känner jag inte så längre. Jag ber om ursäkt och hoppas att du inte har tagit illa upp. Det finns många bra saker med Brasilien också .

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.